Sánchez skjerper tonen i kampen om Madrid

Statsminister Pedro Sánchez har kastet seg inn i anti-Ayuso-kampanjen som en håndsrekning til sosialisten Ángel Gabilondo,  og sier at friheten som PPs Madrid-president forfekter «er alt minus opprøret med å spre viruset» gjennom regionen. Dette på bakgrunn av at den akkumulerte forekomsten av koronavirus  igjen øker i Madrid-regionen samtidig som Ayoso hele tiden har vært kritisk til mange av restriksjonene.

I en tale sa han at utlysning av nyvalg i Madrid  ikke tjener den til den alminnelige interesse: «Hvis det er valg, så er det fordi, PP en gang for alle, uten tvetydighet,  har bestemt seg for å rekke ut armen til det ekstreme høyre (VOX).» Overbevist om at Isabel Díaz Ayuso har bestemt seg for å planlegge valget fordi «hun har ledet en mislykket regjering», har også  Sánchez konkludert at PP i Madrid viser  «null respekt og oppfører seg som om de var mindreårige», når de tviler på at Spania i dag er et fullstendig demokratisk land. “Hvorfor kommer de med en slik falsk uttalelse?” sa Sánchez.  

Pedro Sánchez  listet inn alt han mente var galt med PP: sosial urettferdighet, korrupsjon, demagogi og ekstreme høyre. Alt dette, sa han, krydret med et lag «transfuguismo.» Angående sosial urettferdighet ga han eksempler, som kutt gjort av PP i helsebudsjettet og økning i ventelister. Når det gjelder korrupsjon, sa han at av de seks tidligere presidentene for PP Madrid,  er fire tiltalt eller dømt for korrupsjon, samt opptil ni rådmenn i det partiet. Og han   fordømte Ayuso demagogi, som har beskrevet  sin egen ledelse mot pandemien i regionen som eksemplarisk, mens Sánchez  sa at han faktisk har en oversikt over infeksjoner, dødsfall i boliger og «langsom vaksinasjon»,  at bare 68 prosent av de over 80 har fått den første dosen sammenlignet med 75 prosent av landsgjennomsnittet. Han hevdet videre at det var «mangel på kontroll og kaos» som setter Madrids helse i fare og kritiserte en tilnærming til Vox.

Derfor mener Sánchez at velgerne  4. mai har to valg. Enten å satse på en «seriøs» regjering med Gabilondo ved roret eller en med PP, Vox og Ciudadanos. Og for å unngå sistnevnte, har Sánchez bedt alle venstreorienterte progressive om å stemme på Gabilondo fordi Madrid «seriøst fortjener en ekte regjering, som bruker tid til å regjere og ikke alltid være i skyttergraven.» «Folket i Madrid vil ikke at det skal være den eneste regionen i Europa som styres av ekstreme høyre og være hovedstad for hat og korrupsjon,» sa Sánchez. Han sa videre at 2021 vil være året for normalisering fordi det vil være året for vaksinering, og  gjentok at før slutten av sommeren vil 70 prosent av befolkningen være vaksinert.

Presidenten i Madrid-regionen, Isabel Díaz Ayuso, har svart på angrepet, der Sánchez   beskyldte henne for «opprøret for å spre viruset.» Ayuso  minnet presidenten om at han i juli 2020 kunngjorde å ha «beseiret viruset og kontrollert pandemien», og fortsatte:  «nå, hvem forklarer opprøret? Den som fremdeles ikke kontrollerer Barajas ». Med det mener hun offentliggjorte detaljer om ankomster på flyplassene i Spania, der bare 29 481 tester har blitt utført på turister under hele pandemien.  Stikkprøvene på Madridflyplassen Barajas hittil i år utgjør bare 2,7% av det totale antallet internasjonale reisende som ankom i januar og februar. 0,4% av disse testene var positive.  I forrige uke kom dataene fra de 17 000 antigentestene som helsemyndighetene hadde utført på reisende hittil i år. Tallet ble gitt av helseminister Carolina Darias, i en opptreden i Cortes, der hun også rapporterte at det i disse første månedene kom  en million internasjonale reisende. Mindre enn 2% ble testet. Av dem testet 76 positive.

Opplysningene ble kritisert fra Madrid-regionen. «På 17 spanske flyplasser er det utført 17 000 antigentester. Det samme som vi har gjort bare i Colmenar Viejo ”, fremhevet viseminister for folkehelse og Covid Plan, Antonio Zapatero. Madrid-myndighetene er spesielt bekymret for kontrollen ved innreisepunktene i landet. Spesielt for spredningen av de nye variantene, som det fortsatt hersker alvorlig tvil om. Når det gjelder den britiske, er dets større smittsomhet og dødelighet allerede bekreftet. Og mange andre mutasjoner er under utredning. I noen samfunn overstiger forekomsten av den britiske mutasjonen allerede 90%.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler