USAs øverste general advarer

closeup photo of United States of America flag

 Den øverste generalen i USA advarte torsdag om at det kinesiske regimet øker sin militære kapasitet i en «veldig alvorlig og vedvarende hastighet» og sa at det kan utgjøre en trussel mot verdensomspennende stabilitet og fred.

Hærgeneral Mark Milley, styreleder for Joint Chiefs of Staff, sa at det er nødvendig at USA «beholder vår konkurransedyktige og teknologiske fordel» over det kinesiske kommunistpartiet ( KKP ), som kommer etter at president Joe Biden og Pentagon-sjef Lloyd Austin uttrykte lignende bekymringer de siste dagene om retorikken som kommer fra  Bejing ettersom spenningen mellom USA og Kina har vært stigende over Taiwan, sammen med menneskerettighetsbrudd og tvister om territorium. Austin fortalte senatorene torsdag at det er nødvendig med Bidens forsvarsanmodning på 715 milliarder dollar for å møte utfordringen fra det «stadig mer påståelige» regimet. «Forespørselen er drevet av vår anerkjennelse av at våre konkurrenter – spesielt Kina – fortsetter å fremme sine evner,» sa Austin under en høring med Senatets væpnede tjenestekomité. «Vi må øke tempoet for å fortsette å være en pålitelig avskrekkende faktor mot konflikt rundt om i verden.» Milley sa også at de  samlede forsvarsutgiftene fra Kina og Russland er større enn USAs, selv om han ikke sa hvordan han kom fram til den konklusjonen under høringen. Men bortsett fra det, utgjør Kina den største militære trusselen mot USA, la han til.

Tidligere denne måneden besøkte en topartsgruppe senatorer Taiwan og sa at USA ville gi 750 000 COVID-19-vaksinedoser til øynasjonen. Det førte til en rekke krigeriske uttalelser fra kinesiske tjenestemenn, inkludert Wu Qian, en talsperson for Kinas forsvarsdepartement, som hevdet at USA «undergraver» stabiliteten i regionen. Wu truet deretter med at alle – uten å oppgi navn – som våget å «splitte Taiwan fra Kina», ville se et «resolutt angrep direkte» fra den kinesiske hæren. KKP har lenge hevdet at Taiwan tilhører det, mens Taiwan har hevdet at det er en suveren, demokratisk nasjon. Fordi kommunistregimet mener Taiwan er en del av sitt eget territoriet, motarbeider det enhver regjering eller verdensorgan fra å etablere bånd med øynasjonen.

Milleys kommentar kommer måneder etter at en annen toppsjef i USA, adm. Philip Davidson, leder for den amerikanske kommandoen Indo-Stillehavet, advarte samme senatpanel om at Kinas militære truer USAs dominans i Stillehavet. «Den militære balansen i Indo-Stillehavet blir mer ugunstig for USA og våre allierte,» sa Davidson og la til: «Vår avskrekkende holdning i Indo-Stillehavet må demonstrere evnen, kapasiteten og viljen til å overbevise Beijing utvetydig at kostnadene for å oppnå sine mål ved bruk av militær makt rett og slett er for høye. ” KKP er også i stand til å projisere mer og mer marinemakt i Det indiske hav, samt Afrikas Horn, sa general Stephen Townsend, leder for den amerikanske afrikanske kommando, i midten av april. “Deres første utenlandske militærbase, deres eneste, er i Afrika, og de har nettopp utvidet det ved å legge til en betydelig brygge som til og med kan støtte deres hangarskip i fremtiden. Rundt hele kontinentet leter de etter andre baseringsmuligheter, ” sa Townsend til House Armed Services Committee den gang. Senatet vedtok tirsdag en bevilgning på nesten 250 milliarder dollar for å investere i produksjon og teknologi for å konkurrere med Beijing, som inkluderer rundt 190 milliarder dollar i utgifter. Mye av pengene skal gå til forskning og utvikling ved universiteter og andre institusjoner.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler