Bekymret for cyberangrep

Sentralbanker og finanstilsyn gir økt oppmerksomhet til teknologiens rolle i finansielle systemer. Både Storbritannia og EU har sagt at de vil inkludere cyberangrep i fremtidige stresstester.

«Cyber-angripere er en alvorlig trussel mot den britiske finanssektoren», uttalte Bank of England i en nylig publisert publikasjon. – Å ignorere muligheten for en annen truende finansiell krise ville være en «dyp feil» for regjeringer og institusjoner, ifølge Lord Alistair Darling,  som var Storbritannias finansminister under finanskrisen. Han fortalte Business Insider i et intervju: «Hvis du bare ser på årsakene til den siste krisen, ja, bankene er sterkere, men tro ikke  at  neste krise kommer fra samme sted. » Darling fremhevet bekymringer om teknologiens voksende rolle i finanssystemet og det faktum at vi nå er «helt avhengige» av datasystemer. Darling la til: «  Se bare på storbanken TSB nylig, eller se på de vanskelighetene British Airways hadde for et år siden. Darling refererte til den nylig store fadesen i TSB sitt nettverk av nettbanker.  En oppgradert IT-systemoppgradering sørget for at så mange som 1,9 millioner kunder ikke kunne få tilgang til pengene sine i flere dager. I en lignende hendelse, selv om det ikke var relatert til det finansielle systemet, rammet  en  IT-feil  hundrevis av British Airways-flyvninger i fjor, noe som forårsaket reisekaos.  Hvis datasystemer, som vi nå helt er avhengige av, gå ned i lengre tid, hva kan man gjøre?»

Sentralbanker og regulatorer øker sin oppmerksomhet mot teknologien i finansielle systemer. Både Storbritannia og EU har sagt at de vil inkludere cyberangrep i fremtidige stresstester, som tester kommersielle bankers evne til å takle økonomiske vanskeligheter og markedskriser.  Mexicos sentralbank   rapporterte i midten av mai om et cyberangrep på flere lokale institusjoner, mens Bangladesh sin  sentralbank mistet over 80 millioner dollar i et  cyberangrep i 2016. «Cyber-angripere er en alvorlig trussel mot britiske finanssektoren,» slo Bank of England nylig fast i en offentlig publikasjon.

Darling snakket med «Business Insider» 10 år etter   den store finanskrisen som rammet  verden mellom 2007 og 2009. I dag bomstrer igjen eiendomsprisene og den globale veksten skyter fart, men Darling advarte om at selvtilfredsheten ikke må få lov til å krype inn. Han er opptatt av at nye generasjoner vil glemme erfaringene fra krisen når de som holdt maktposisjoner under  krisen, går av med pensjon. «Etter at denne generasjonen, som har eksistert de siste ti årene er borte, kommer det en ny generasjon ledere som ikke har den institusjonelle kunnskapen,» fortalte han Business Insider. «Før eller senere kommer noen til   tenke: «Jeg har funnet en ny måte å tjene penger på som er for godt til å være sant.»Selv om det er grunn til bekymring, mener Darling at finanssektoren i dag er i en bedre tilstand av beredskap enn det var før 2008. «Hvis du spør meg om banksystemet, er det klart mye bedre kapitalisert i de fleste deler av verden,» sa han.

AV: TOM BJRØNØ

Relaterte artikler