Fra trusler til handling

USAs president Donald Trump skrev på Twitter at landet ikke er i handelskrig med Kina.  «Vi er ikke i en handelskrig med Kina, den krigen ble tapt for mange år siden av dumme, eller inkompetente, mennesker som representerte USA. Nå har vi et handelsunderskudd på 500 milliarder dollar i året, samt tyveri av intellektuell eiendom på ytterlige 300 milliarder dollar.

Vi kan ikke la dette fortsette!», heter det i Twitter-meldingen fra Trump, kort tid etter at kinesiske myndigheter annonserte toll på 106 amerikanske varer, deriblant soyabønner, biler, fly og kjemikalieprodukter, som mottiltak på Trump-administrasjonens toll-liste på 1.333 produkter fra Kina.

En handelskrig vil føre til dempet aktivitetsvekst og høyere inflasjon.  Ingen av delene er bra for aksjemarkedet. Frykten for en storstilt handelskrig rammer børsene fordi en slik krig slett ikke er priset inn.  Investorene har vært optimistiske, kanskje for optimistiske. USA viser at de mener alvor og at tiden for tomme trusler er forbi. Lavere aktivitet vil også bety reduserte oljepriser og svekket norsk krone på ny. 

Av: Tom Bjørnø

Relaterte artikler