Kriser sender markedene ned

Pågående politiske og institusjonelle kriser i Spania og Italia skremmer markeder og øker lånekostnadene. Traders og investorer ser i økende grad  på de siste hendelsene i Italia, hvor en midlertidig statsminister er utnevnt til å lede en midlertidig regjering etter at presidenten nektet å godkjenne finansministeren som var foreslått av den populistiske koalisjonen som forsøkte å danne en samlingsregjering.

I Spania står statsminister Mariano Rajoy overfor et mulig mistilltisforslag i Cortes senere denne uken, samtidig som hans regjering sliter med å håndtere krisen i Catalonia – hvor en ny regjering ennå ikke  har sett dagens lys.  Den spanske risikopremien – spredningen mellom den 10-årige spanske statsobligasjonenrenten og det 10-årige tyske obligasjonslånet – nådde 143 basispoeng før middagstid tirsdag 29.mai, før den gikk ned til 135, som fortsatt var 15 poeng høyere enn sent  mandag.

I Italia var spredningen mellom statsobligasjonsrenter og det tyske referansepunktet over 300 poeng. I de vanskeligste årene av krisen ble risikopremien vurdert som testen for økonomiens helse og et mål for investortillit. I 2012 var Spanias risikopremie over 500 basispoeng, noe som utløste frykt for en redningsaksjon som i Hellas. Det har også vært nervøsitet på aksjemarkedene. Den spanske blue-chip Ibex 35 trakk nesten 2,5% i tirsdag morgen, trukket ned av tap i banksektoren: Santander (ned 5,8%), Sabadell (ned 7%), Bankia (ned 5,1%); BBVA og CaixaBank (ned nesten 4%.). Alle børsnoterte aksjer var i rødt, og 16 av  de 34 selskapene som er med i referanseindeksen, mistet mer enn 2%.

 

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler