ÅRETS OPPGANG RADERT BORT

S&P500-indeksen i USA ramlet yttererligere 2,7 prosent den nest siste uken i november og utviklingen for året som helhet er negativ. Det samme ser vi på børsene i Tyskland, Storbritannia og Kina, som alle kan vise til negativ utvikling så langt i år. Oslo Børs har pr 25. november en positiv avkastning på 2,2 prosent siden årsskiftet, fordi Oslo steg markant i forbindelse med at oljeprisen spratt opp mellom mars og oktober. Nå kan nedgangen bli tilsvarende stor. Oljeprisen og verdens børser går hånd i hånd.

Siden toppen på 86 dollar fatet i starten av oktober har Brent falt med over 30 prosent til under 60 dollar fatet for første gang på over et år. Det dramatiske fallet skyldes blant annet at bortfallet fra Iran ikke ble som planlagt, fordi Trump fristilte flere av Irans største handelspartnere fra de varslede sanksjonene nettopp for å hindre prisoppgang, samt at Saudi-Arabia og Russland samtidig økte sin produksjon. Samtidig produseres det mer olje enn noen gang i USA. Dette tilsammen har ført til et tilbudsoverskudd som markedet ikke hadde regnet med.

Om børsnedgangen trigger et negativt utslag på oljeetterspørselen i tillegg, kan fallet bli enda større. På den andre siden argumenterer flere analytikere for at Saudi-Arabia har siktet seg inn på en oljepris på rundt 70 dollar fatet og ikke vil tillate at prisen blir værende langt under dette. Om det er tilfelle er nedgangen høyst midlertidig.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler