Kraftig økning i boligomsetningen

Utenlandsk etterspørsel etter eiendom i Spania hadde en markant økning i fjerde kvartal i fjor, ledet av nye britiske kjøpere som kom tilbake til markedet, og som virket lite påvirket av uklare utsikter omkring Brexit. Spania var det europeiske eiendomsmarkedets hotspot for utenlandske kjøpere på jakt etter boliger før nanskrisen, hvoretter omsetningen stupte da krisen kunne føles over hele verden. De siste tallene fra den spanske registratorens forening viser imidlertid at Spanias eiendomsmarked steg tilbake til 2007-nivåene i kvartalet 2017, med 19,8% økning i hjemmemarkedet, mens utenlandsk etterspørsel økte til 15 266 registrerte kjøp – en årlig økning på 20,4% fra 4. kvartal 2016. Boligprisene i landet økte med 7,6% i samme periode, og utenlandske kjøp utgjorde 13,6% av det totale spanske boligmarkedet. Briter var tilbake i køen på utkikk etter eiendom i solfylte Spania, og utgjorde den største andelen av utenlandske investeringer (2.384 registrerte kjøp), hvoretter franskmennene kjøpte 1.242 boliger og tyskerne 1.198. Mark Stucklin fra “Spanish Property Insight” sa: “Britisk etterspørsel vokser igjen i volum, etter at britiske investeringer stagnerte eller til og med minsket, ettersom ere kjøpere ble tvunget av et svakere pund til å redusere sine budsjetter. I oktober i fjor lovet utenriksminister Alfonso Dastis at briter som bor i Spania ikke ville oppleve “noen komplikasjoner” etter Brexit, samt forsikringer rundt det europeiske helseforsikringskortet og pensjonene, noe som kan ha beroliget mange briter og oppmuntret til økningen i eiendomskjøp. Marc Pritchard, salgs- og markedsdirektør for “Taylor Wimpey España”, la til: “Spanias økonomi er den raskest voksende i euroområdet, noe som gir større tillit tilbake til eiendomsmarkedet og dermed tiltrekker seg etterspørselen fra nord-europeiske land.”

AV:TOM BJØRNØ

Relaterte artikler