Full krise i Italia

Den politiske situasjonen i Italia har tatt  en dramatisk vending: Giuseppe Conte, som sist onsdag fikk i oppdrag av president Sergio Mattarella å danne regjering, kunngjorde etter et timelangt møte med presidenten at han oppgir forsøket på å sette sammen et statsrådskollegium.  Nesten tre måneder etter parlamentsvalget i Italia står altså landet fremdeles uten en regjering. Bakgrunnen for at Conte kaster inn håndkleet, er at Mattarella nektet å akseptere Paolo Savona i rollen som økonomiminister. Siden Lega Nord og Femstjernersbevegelsen ikke finner seg i å bli instruert av presidenten på dette punktet, foretrekker de med andre ord å berede grunnen for nyvalg.

Italias president Sergio Mattarella har mandag gitt oppdraget med å danne ny regjering i landet til Carlo Cottarell. Det er imidlertid ingenting som tyder på at teknokraten Cottarellis kollegium vil oppnå parlamentets tillit. Når dette blir fastslått, gjenstår det bare å vente på at det skrives ut nyvalg i Italia. Dette vil etter alt å dømme finne sted etter sommeren.

I mellomtiden vil Cottarelli lede et forretningsministerium.  I et intervju med Deutsche Welle, sier EUs budsjettkommissær Günther Oettinger at han har tillit til den nye italienske teknokratregjeringen som skal ledes av den tidligere IMF-direktøren Carlo Cottarelli. Overfor reporter Bernd Thomas Riegert gav Oettinger også uttrykk for at markedene og den økonomiske utviklingen i Italia frem til neste valg, vil gi de italienske velgerne et signal om at de ikke bør stemme på populistpartier hverken til høyre eller venstre.

Riegert fant dette såpass oppsiktsvekkende at han twitret uttalelsen videre:  «The markets and a «darkened» outlook  will teach #Italy’s voters not to vote for populist parties in the next elections, told me #EU commissioner #Oettinger in my exclusive interview for @dwnews in Strasbourg. «I can only hope that this will play a role in the election campaign.»  Oettinger twitret den også selv videre, men slettet den kort tid etter, da virkningene av hans manglende psykologiske innsikt begynte å gjøre seg gjeldende. – Brussel eier ikke skam, sier Lega Nord-leder Matteo Salvini, som spør retorisk om ikke dette er en trussel.  Avisen «Corriere della Sera» skriver at lederen for Femstjernersbevegelsens delegasjon i Brussel, Laura Agea, forlanger at EU-kommisjonens president øyeblikkelig dementerer Oettingers uttalelser. «Ingen kan fortelle italienerne hvordan de skal stemme, aller minst markedene», sier hun.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler