Rekordnedgang i ledighet

red and white concrete building during daytime

Det spanske arbeidsmarkedet er stadig på bedring etter den økonomiske nedgangen under koronaviruskrisen, ifølge data presentert  av departementene for arbeid og sosial sikkerhet. Disse tallene viste at antall registrerte arbeidsledige i Spania falt til 3 781 250 i mai – et fall på 129 378 siden april. Dette er det største månedlige fallet som noensinne er registrert siden 1996. Sist gang en lignende nedgang ble sett var i 2017.

Det historiske fallet i antall ledige falt sammen med slutten på alarmtilstanden 9. mai , der koronavirusrestriksjoner, som nattforbud og forbud mot interregionale reiser, ble opphevet. Dette økte igjen aktiviteten i sektorer som turisme og hotellnæring.  Spania er langt fra der det var i februar, da ledighetstallet brøt fire millioner. Dette tallet begynte å synke i april , og fallet ble konsolidert i mai, da Covid-19-vaksinasjonskampanjen samlet fart og begrensninger ble lettet.  «Dette historiske og fantastiske datapunktet skyldes ikke suksessen til regjeringen eller Arbeidsdepartementet, men snarere  det spanske folket, som sammen har vært i stand til å møte den største krisen i historien mens de opprettholder den produktive prosessen,» sa Joaquín Pérez Rey, statssekretær for sysselsetting og sosial økonomi, mens han presenterte tallene.

Antallet bidragsytere som betraktes som et tegn på jobbskaping fortsetter også å øke. I mai var gjennomsnittlig antall bidragsytere 19.267.221 – en økning på 211.932 i gjennomsnitt i april, for en månedlig økning på 1,11%. «Den spanske økonomien har gått inn i en ny fase, utvinningen er i gang, og det er det alle økonomiske indikatorer forteller oss,» sa økonomiminister Nadia Calviño onsdag ved åpningen av Aslan-kongressen i 2021 om digital transformasjon i Madrid.  Men antall personer som er registrert som arbeidsløse inkluderer ikke de som er på regjeringens ERTE-ordning , som gjør at arbeidsgivere midlertidig kan sende ansatte hjem eller redusere arbeidstiden. I følge tall fra Social Securidad som ble utgitt onsdag, var det 542 142 arbeidere på ERTE-programmet i mai – ned fra 638 283 i april. Dette er det laveste tallet siden mai 2020, da 3,6 millioner mennesker var på  ordningen – det høyeste tallet i den statistiske serien. Siden da har 85% av alle arbeidere igjen blitt innlemmet i arbeidsstyrken.

Oppgangen på arbeidsmarkedet i mai ble sett i alle sektorer: Landbruket registrerte det største fallet i arbeidsledighet, med et fall på 4,78%, etterfulgt av tjenestesektoren (-3,39%), industri (-3,05%) og bygg (- 2,71%). Den største forbedringen ble registrert i aldersgruppen under 25 år . Her falt antall arbeidsledige med 32 990 i mai, et fall på 9,27% og tredoblet det totale fallet. I mellomtiden var de spanske regionene som så den største nedgangen i antall ledige Andalusia (-28,561), Catalonia (-15,368) og Valencia (-12,385).

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler