Reglene region for region

Da alarmtilstanden sluttet i Spania 9. mai, ble landets regioner gitt  full kontroll for å implementere koronavirusrestriksjoner på deres egne territorier. Fram til 8. mai var det tre tiltak på plass under krisesituasjonen som begrenset grunnleggende rettigheter: Nattforbud, begrensninger på sosiale møter og perimetriske låsinger i regioner, provinser eller kommuner. Om disse tiltakene skal iverksettes nå, må de støttes av domstolene.  

Ingen regionale myndigheter har foreløpig innført en perimetral låsing. Baskerland ba om tiltaket, men domstolene nektet å støtte det. Syv regjeringer,  i Andalucía, Aragón, Castilla-La Mancha, Galicia, La Rioja, Madrid og Murcia, har bedt om stenging i høyrisikosoner.  Regionene har heller ikke pålagt portforbud. Her er tiltakene som hver region har godkjent, så vel som den kumulative forekomsten (KI) de siste 14 dagene per 100.000 innbyggere:

Andalusia: Den sørlige regionen tillater serveringsbransjen å holde åpne til midnatt, mens åtte personer kan sitte ved et bord inne og 10 utenfor. Varslingsnivået i følge regjeringens nylig godkjente trafikklyssystem varierer fra 1 i byer som Cádiz, Málaga og Almería, og nivå 4 med perimetral lockdowns i fire kommuner i Sevilla og Jaén. Seremonier kan ha en kapasitet på 300 gjester inne og 500 utenfor. Barer og nattklubber  kan være åpne til klokken 02 med samme kapasitet som barer og restauranter, men dansegulv er kun tillatt i områder med nivå 1-nivå, forutsatt at de er utenfor og at det brukes masker. Spillstuer kan åpne til kl. 02.00, med maksimalt seks personer per bord inne og åtte utenfor. For friluftsarrangementer må et tomt sete være igjen til nivå 1 og 2, eller avstand på 1,5 meter for nivå 3 og 4. Det er ingen tidsbegrensninger på strender og ved bassenger, bortsett fra strender i områder på nivå 4, hvor folkemengder er forbudt etter kl. 22.00.

Aragón: Regionen åpnet grensene på nytt 9. mai, og det er ingen portforbud. Fra 4. juni vil det være på nivå 2, noe som betyr at gjestfrihet kan holde åpent til midnatt, med 100% kapasitet utenfor og 50% inne, med sosiale grupper begrenset til 10 personer i offentlige og private rom. Hvert bord  maksimalt seks personer inne og 10 personer utendørs. Nivå 2 tillater utesteder å holde åpne til midnatt, mens forskjellige aktiviteter, for eksempel treningssentre, kan gå opp fra seks til ti personer, og guidede besøk til museer stiger fra 15 til 20 personer. Fra 4. juni skal perimetral lockdown også oppheves.

Asturias:  Regionregjeringen har opphevet portforbudet, perimetral lockdown og restriksjoner på sosiale møter. Besøkslokaler må lukkes klokken 1 og seks personer per bord er tillatt. Myndighetene må be om tillatelse fra domstolene for fullmakter til å lukke territorier i situasjoner med høy risiko for å begrense mobiliteten. Kapasiteten for kongresser og konferanser er økt til 300 personer, forutsatt at de har tildelt seter. Kapasiteten for butikker og andre virksomheter som er større enn 300 kvadratmeter er begrenset til 70%.

Balearene:  Høyesterett har annullert nattforbudet og begrensningene for sosiale møter i regionen. Balearene krever foreløpig ikke koronavirus-tester fra vaksinerte spanske turister , og heller ikke fra innenlandske besøkende som reiser fra regioner med en forekomst under 60 tilfeller per 100.000 innbyggere i løpet av 14 dager. Besøkslokaler på Mallorca og Ibiza kan ikke åpne sine innendørs rom, mens uteområder er begrenset til fire personer – Menorca og Formentera tillater fire inne og seks utenfor. Barer og restauranter må stenge kl. 22.30.

Baskerland:  Den regionale høyesteretten sa 7. mai at den ikke vil godkjenne en perimetral nedlåsing, et portforbud eller en firemannsgrense på sosiale sammenkomster fra 9. mai.   Barer og restauranter stenger ved midnatt, med seks personers grense per bord innendørs og utendørs. Kulturelle aktiviteter og virksomheter kan også være åpne til midnatt.

Kanariøyene:  Det er ikke portforbud på øyene etter at domstolene nektet forespørselen. Alle øyer på nivå 1 (som ikke inkluderer Tenerife og Lanzarote) har sosiale møter begrenset til 10 personer, mens de på nivå 2 er begrenset til seks. Nivå 1-øyene tillater 10 spisesteder ved utendørsbord og seks inne, og arenaer må lukkes ved midnatt. Øyene på nivå 2 kan ha seks personer per bord utenfor og fire innendørs, med stengetid ved midnatt. Fra juni kan nasjonale turister som har blitt vaksinert reise til øyene uten behov for en coronavirus-test.

Cantabria: Det er ingen portforbud, og det er heller ikke grenser for møter. Det er ingen begrensninger for stengetid for gjestfrihet. Nesten hele regionen er på nivå 1, noe som betyr at seks personer kan sitte ved et bord inne og 10 utendørs. Santander er på nivå 2, som tillater seks personer ved et bord innendørs og utendørs.

Castilla-La Mancha:   Det er ingen portforbud eller sperring, og ingen grenser for sosiale møter. Barene må lukkes klokken 01 og bordene er begrenset til 10 personer.

Castilla y León: Det er ingen perimetral lockdown, portforbud eller sosiale restriksjoner. Gjestfrihet kan holde åpent til midnatt. Hvis forekomsten stiger over 150 tilfeller, vil innsiden av barer og restauranter være stengt.

Catalonia: CI: 102,87. Regionen har løftet portforbudet og perimetral stenging. Barer og restauranter kan åpne klokka 06.00 og stenge klokken 01.00, med samme tidsplan for kulturelle aktiviteter. Seks personer per bord er tillatt inne og ute. Sosiale møter i private omgivelser er begrenset til 10 personer.

Extremadura: Regionen har ingen portforbud eller sperring, men sosiale møter er begrenset til 10 personer. Besøkslokaler må lukkes klokken 1, med seks personer per bord tillatt inne og 10 utendørs. Kommunene Los Santos de Maimona, Jerez de los Caballeros og Arroyo de San Serván har perimetral lockdown på plass.

Galicia:  Etter at alarmtilstanden var over, løftet den regionale regjeringen den perimetriske nedlåsingen av regionen og fjernet portforbudet bortsett fra de kommunene der forekomsten overstiger 500 tilfeller per 100.000 innbyggere i løpet av 14 dager eller 200 i løpet av syv dager. Gjestfrihetsinstitusjoner kan holde åpent til kl. 23.00, eller kl. 01.00 når det gjelder restauranter og andre serveringssteder. Sosiale møter er forbudt mellom kl. 01.00 og 06.00 hvis du ikke bor sammen. Kapasiteten for bedrifter og kulturelle eller akademiske aktiviteter er 75% forutsatt at sikre avstander kan respekteres.

Madrid: Det er ingen portforbud eller noen perimetral låsing på plass i regionen. Besøkslokaler kan åpnes fra 06:00 til 01:00, med åtte spisegjester tillatt ved bord utenfor og seks inne. Folk kan møtes hjemme, men regjeringen fraråder dette. Kapasiteten i barer og restauranter er 50% inne og 75% utenfor. Forbruk i baren er forbudt, og kapasiteten i kjøpesentre, kinoer og teatre er 75%.

Navarre: Domstolene avviste en anmodning om portforbud, og det er ingen sperring av regionen. Barer har åpnet innendørsområdene sine på nytt med fire personer til et bord, eller seks hvis det er en sosial avstand på 1,5 meter mellom mennesker – både ute og inne. Fortauskafeer kan åpne til klokken 01.00 og innendørs områder til klokka 23.00.

La Rioja: Regjeringen i La Rioja ble enige om at portforbudet og den perimetrale låsingen skulle avsluttes 9. mai. For øyeblikket anbefales det å begrense til seks personer på sosiale sammenkomster, men det er ikke obligatorisk. Det meste av territoriet er på nivå 2-varsel, som setter en lukketid for gjestfrihet kl. 01.00, ikke mer enn 75% av kapasiteten ved innendørsbord, 100% utendørs og ikke mer enn seks personer per bord. Kapasiteten i butikkene er også begrenset til 75%. Kommunene Calahorra, Arnedo og Haro er på nivå 3, noe som betyr at barer og restauranter kan åpne med 50% kapasitet innendørs, og uten noen begrensninger i uteserveringene.

Murcia: Regjeringen i Murcia opphevet perimetral lockdown og portforbud 9. mai. Det er begrensninger for ikke-essensielle aktiviteter, som gjestfrihet, fra 01 til 06. Ikke mer enn seks personer er tillatt per bord på barer og restauranter, både innendørs og utendørs. Den regionale høyesteretten har avgjort at ikke mer enn seks personer fra forskjellige husholdninger kan samles i private omgivelser.

Valencia:  Valencia-regionen opphevet portforbudet fra 8. juni, og har også droppet sine grenser for private og offentlige sosiale møter. Spisesteder ved bord er imidlertid begrenset til 10. Nattelivet kan åpnes igjen med stengetid klokken 02.00, og en kapasitetsbegrensning på 50% inne, men 100% utenfor. Ingen åpne dansegulv er tillatt. Det er ikke lenger kapasitetsgrenser på steder for tilbedelse.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler