BOBLE ELLER BILLE ?

En historisk mann ved navn Adolf Hitler tenkte ikke bare krig. En høstdag i 1932 satt han og spiste på en restaurant i Baden i Tyskland. Han hadde som alltid med seg notatblokk og penn, og i venting på mat ble det noen kruseduller på arket som kunne ligne på en “Kæfer“ det er tysk for bille. Året etter kontaktet han sin kjære venn Ferdinan Porsche og sa: Lag meg en bil! Den bilen må kunne gå 100 km/t, være luftavkjølt, bruke under 1 liter på mila og ikke koste mer enn 1000 mark. Det må også være plass til minst 3 mann og et maskingevær + amunisjon. Herr Porsche som allerede var god innen bilindustri tok imot oppdraget fra rikskansleren. Det som da fulgte blir formye å skrive om, men jeg kan nevne at det gikk ikke så veldig rent for seg. Det var stjålne penger, det var patentfusk ute og gikk, og det var slavearbeidere på fabrikken.

Men summa sumarum, bobla kom på veien. Den første “bobla“ så dagens lys våren 1938. I 1939 var fabrikken klar for masseproduksjon men ble brått stoppet av krigsutbruddet. Hitler hadde da inget annet valg enn å bygge folkevogna til militært bruk og som han da hadde tenkt tidligere, plass til 3 mann og maskingevær. På det tidspunktet ble det bare laget 630 folkevogner. Under krigen ble det brukt 15.000 slavearbeidere henholdsvis fra konsetrasjonsleierne.

Da freden hadde senket seg over verden igjen, ble det full fart på fabrikkene, men fasiten sier også at 320.000 tyske arbeidere aldri fikk bilen de hadde betalt avdrag på. Produksjonen bare økte og ikke bare i Wolfsburg, men litt i England og Frankrike, til og med i Australia. Biltilverkerne i de andre europeiske landene så folkevogna som en trussel så det ble ikke spart på antireklamen. Det gikk på at bilen var stygg og den bråket for mye og at fabrikken ville gå konkurs innen to år. Amerikanerne var like nedlatende i sine utsagn. I 1948 ble Ford tilbudt Volkswagen gratis, men de takket nei.

Styreformannen i Ford,  Ernest Breech sa til Henry Ford II: Mr. Ford, jeg tror ikke dette er vært 10 cent engang… Men den gang ei, i 1972 ble Henry Ford’s verdensrekord med T-modellen slått, ved at Folkevogn nr. 15.007.034 rullet av samlebåndet, så feil kan man tydligvis ta… Amerikanerne kalte denne doningen for “ The Beetle “ og selv med dårlig reklame ble den en megasuksess der over dammen. 

Det manglet ikke på kommentarer om denne bilen verden over, og det virket som om jo mer dårlig og humoristisk reklamen var, så ble det solgt fler og fler. Kan nevne noen av klengenavnene som rulerte i Norge,  det var “gravid blekkplate” “bremseklosser for jumbojet” “tørrdass” fordi den ikke brukte vann og i Indonesia kalte de den for “kodok” som betyr frosk. På 60 tallet kom hippi-tiden, den såkalte “Flower Power”. Da vrimlet det av bobler som var rosemalte. Den siste Bobla ble laget i Mexico i 2003, tilsammen var det da produsert  22 milioner eksemplarer.

Men Volkswagen gav seg ikke, i 1997 dukket den nye “Beetle” opp, den var en skygge av den gamle bobla, rundere tidsmessige former, topp teknisk utrustning, større plass og 160 hk, motor som var plassert foran. Etterhvert kom også cabriolet-utgaven og etterspørselen var stor, selv om du måtte bla opp ca, 330.000 for en slik bil i Norge. Det ble også sagt på folkemunne at den nye VW Beetle type A5 var den nye jentebilen. Ja, kanskje sant, om du titter rundt deg så er det nesten bare damer bak rattet på de bilene. Men alt har en slutt, denne her også, den siste “Billen” rullet av samlebåndet 10.juli 2019. Og nå stiger de allerede fort i pris de som er igjen. Løp og kjøp!

Ha en fin dag !

Kjør pent. 

AV: TERJE HAGEN

Relaterte artikler