TORSKE-FINGRE

Denne retten er typisk spansk tapas. Den er super som forrett, eller bringe med til et tapasbord. God kveldsmat også på en varm og deilig kveld. Det som er så nt med denne retten er at du kan lage den når du har tid, og steke den for eksempel dagen etter. Husk at den siste timen skal de fryses, så du beregner tid til det. Du kan også bruke vanlig torsk, eller annen fisk, men da skal fisken kun trekke 10 minutter i vannet, og ikke koke som klipp fisken.

250 gram klippfisk, utvannet
1 1⁄4 dl dl sherry, tørr (fino)
1 laurbærblad
1 kokt potet, skrelt og most
3,75 dl kremfløte
2 ts timian, fersk finhakket
6 fedd hvitløk 2 ss bladpersille, finhakket
Filodeig, ferdige ark
1 egg til pensling
Frityrolje
Sitronbåter

Ha fisken, sherry og laurbærbladet i en kjele med vann. Kok dette opp og la småkoke til fisken flaker seg, ca. 30 minutter. Sett kjelen tilside og la det avkjøle i kjelen. Hell så av vannet. Mos fisken og ha det i en kjele med most potet, fløte, timian og hvitløk. Rør godt mens du koker til det hele har tyknet seg. La det avkjøle i rommet og tilsett persillen.

Ha det over i en bolle med lokk og sett i kjøleskap minst et par timer.

Del filoarket i to like store deler (legg det i kjøkkenhåndkle så det ikke tørker ut).

Legg filoarket med et hjørne mot deg, og legg litt av fiskeblandingen på hvert ark, ogform som en lang og tykk finger. Start å rulle fra hjørnet fra deg forsiktig. Når du er halvveis bretter du inn sidene og ruller ferdig. Smør litt sammenpisket egg på den siste delen før du «lapper» dem sammen. Rull resten av fingerene, og legg alle i fryseren minst en time før du steker dem. Dette gir omtrent 20 «fingre».

Varm frityroljen i en tykkbunnet kjele til 180 grader, eller til en brødbit blir gyllen på 15 sekunder i oljen. Stek torskefingrene i oljen ca. 3 minutter til de er lett gylne. La de renne godt av seg på et kjøkkenpapir før servering. Server de nystekte med sitronbåter.

Relaterte artikler