Den allsidige sitronen

Sitron er en velkjent og velbrukt frukt. Den har et utrolig stort bruksområde til alt fra å brukes i mat til å holde mygg og fluer borte. Visste du at du sitron er supert for å lege solbrent hud?

Fakta om sitronen

Sitrontreet er et eviggrønt tre og har frukt som vi kjenner som sitroner. Det finnes mange varianter av sitron. De fleste har til felles at de er eggeformete med en vortelignende spiss. Skallet til frukten er gult og kjøttet er saftig og surt.

Opprinnelsesstedet til sitronen er Himalaya. De største produsentene i dag av sitroner er India, Mexico og Kina. Det dyrkes også mye sitroner i middelhavslandene, California og i Sør-Amerika.

Helsefordeler ved sitron

Sitronen er et hyppig brukt naturmiddel mot en rekke plager. I romertiden ble sitronen ansett for å være motgift mot mange giftstoffer. Det har siden da vært betraktet som et universalmiddel, spesielt ved infeksjonssykdommer. Den hadde også stor anvendelse som middel mot skjørbuk på engelske skip.

Den antiseptiske effekten og vitaminene gjør at den er god å ha mot forkjølelse og sår hals.

Det finnes ulike sitronkurer, både for å gå ned i vekt, og for å forebygge eller lindre revmatiske plager, nyresten og gallesten. De går ut på å drikke mye sitronsaft hver dag.

Oljen fra sitron er først og fremst forfriskende, rensende og styrkende. Den virker betennelsesdempende og fremmer blodsirkulasjonen. Oljen fra sitron er en av de viktigste bakteriedrepende oljene ved en hvilken som helst infeksjon eller forråtnelse. Sitronolje virker styrkende på hjerte og kretsløp og kan redusere blodtrykket. Regelmessig bruk av oljen gjør at blodplatene klumper seg mindre og bidrar derfor til å bryte ned sklerotiske tilstander. Oljen styrker også immunforsvaret og stimulerer produksjon av både hvite og røde blodlegemer.

Oljen brukes ofte i sårsalver for sår som har vanskelig for å gro, eller som middel mot eksem.

Oljen vil også kunne lindre mange åndedrettsplager ved å bekjempe infeksjoner og bidra til å fjerne slim. Sitronolje brukes innvortes til å rense og stimulere fordøyelsesorganene, ved dårlig appetitt, tarminfeksjoner, diare, magesår og ved svakhet i leverfunksjon, galleblære og bukspyttkjertel. Oljen har en sterk desinfiserende virkning og brukes av den grunn på sykehus. Den har også en evne til å nøytralisere ubehagelig lukt.

Medisinsk forskning har også vist at den har en psykisk styrkende effekt på skremte eller deprimerte pasienter. Sitronen virker både stimulerende og beroligende på sentralnervesystemet. Oljen bedrer også konsentrasjonen og innlæringsevnen. Japanske studier viser også at sitronolje kan virke prestasjonsfremmende.

Bruken av sitron

Sitron inneholder sitronsyre som gir den sure smaken. Den smaken er viktig i matlaging og i mange ulike drikker.

Både skallet og saften brukes i matlaging.

Sitronen kan brukes til så mye mer enn i matlaging. Du kan varme sitronsaft, eller eterisk olje fra sitron blandet med vann, og gurgle halsen med om den er sår.

Del en sitron i to og gni snittflatene over den over solbrent hud, soleksem eller over stikk, eller for å få i gang blodsirkulasjonen eller redusere betennelse.

Ha litt i vinduskarmen for å hindre myggen i komme inn. Sitronsaft er også rensende slik at å ha noen dråper av sitronen på hendene før du spiser er en smart vane.

Sitronsaft har den effekten at det hindrer misfarging av oppkuttet frukt eller grønnsaker som ellers blir brunt når det oksiderer.

Sitroner og sitronsaft er også et populært middel i skjønnhetsindustrien. Det er et blekemiddel for å gjøre hud og tenner hvite. Sitronsaften er også stimulerende på verkende tenner.

AV: TINE MERETE SANDBOE

Relaterte artikler