Litt om druer

grape

Druer er noe de fleste av oss kjenner meget godt. De kommer opprinnelig fra Asia der de har vært kjent i mer enn 5000 år. Druer er faktisk en av de eldste fruktene vi kjenner til. Druer er i dag den mest dyrkede frukten i hele verden. 

Det finnes mer enn 60 arter i drueslekten med det vitenskapelige navnet Vitis. Det er en art som vokser vilt i Middelhavslandene, og det er en ekte vinranke. Den er ansett for å være en av våre viktigste kulturplanter. Det er riktignok flere av artene har stor økonomisk betydning. 

Druer er frukter som kan være grønne, røde eller blå. Omtrent 80 % av de druene som høstes brukes i vinproduksjon, 10 % spises som frukt og resten til rosiner, saft og hermetisering. 

Druer har vært kjent som nyttevekster siden de eldste tider og ble blant annet dyrket i oldtidens Egypt. 

Forskning viser at druer er svært nyttige for helsen vår også. Det viser seg at druer er rene hjertemedisinen, og at blodtrykket går ned. Det har vist seg at betennelser og symptomer på alvorlige hjerteproblemer kan forsvinne. Da er det bare å nyte, og kose seg! 

Hva er steinfrie druer?

Litt spennende å se på hva som er forskjellen på steinfrie druer og de med stener. Hvorfor har noen stener og andre ikke? Det ser ut som det blir mer av de druene uten stener i butikken. Stemmer dette?

Steinfrie druer er en egen art. Den dyrkes på samme måte som andre druer. Det viser seg at det rett og slett er en genfeil som oppsto på et tidspunkt. Dette har så ført til at det harde som er rundt selve frøet i druen har forsvunnet. Det påståes at det fortsatt er litt av frøet i druen fortsatt, men at dette ikke merkes når man spiser druen. 

Om du derimot deler selve druen i to kan du se frøet. 

I dag er det de steinfrie druene som først og fremst brukes i rosinproduksjonen. Det blir stadig flere nye steinfrie druesorter. Disse må krysses frem på riktig måte for å kunne fortsette å dyrke de. I dette krysningsarbeidet må en bruke en steinfri drue som «far», og en med stein som «mor». På denne måten kan en få frem nye sorter samtidig som man beholder muligheten til å krysse dem videre. Nettopp fordi de faktisk har en liten stein i seg som gjør dette mulig. Noen av de nye typene blir med stein, og noen uten. 

I vinproduksjon derimot ønsker man kun å bruke druer med stein da de er med på å utvikle garvesyre som er med på å gi vinen den gode smaken. 

I dag utgjør de steinfrie druene hele 79 % av druesalget. 

Druen er ansett som ferskvare og bør egentlig ikke oppbevares utover det du skal spise. Dersom du må oppbevare dem likevel bør de oppbevares kaldt.

AV: TINE MERETE SANDBOE

Relaterte artikler