Norske Navico flytter til Alicante

Navico, opprettet i 2006, er et marine elektronikkfirma som leverer navigasjon, marine instrumenter og fiskeutstyr til både fritids- og kommersiell marin sektor.  

Navico Recreational Marine Division er en av verdens største leverandører av marine elektroniske fritidsprodukter. Selskapet er paraply for datterselskapene: Lowrance, som er rettet mot fiske, spesielt i ferskvann og nær kystområder og  Simrad Yachting, som er fokusert på motorbåteiere for cruise og sportsfiske, og B&G som betjener seilmarkedet. Simrad Commercial Marine Electronics-divisjon tilbyr også navigasjonsprodukter for det kommersielle markedet, mens C-MAP tilbyr kartografi og digitale produkter til både fritids- og kommersielle markeder. Navico har hovedkontor i Egersund og konsernet har produksjonsanlegg blant annet i Storbritannia, Norge, Mexico og New Zealand. 2019 Knut Frostad utnevnt til konsernsjef i Navico. Han er tidligere profesjonell seiler og foredragsholder. Han var aktiv konkurranseseiler siden begynnelsen av 1980-årene og har deltatt flere ganger i seilasen Volvo Ocean Race. (wikipedia) 

Navico, et av de ledende internasjonale nautiske elektronikkbedriftene, kunngjorde mandag overføringen av markedsførings- og digital transformasjonsområdene til det nye Panoramis forretnings- og servicesenter i Alicante. Dette betyr at selskapet, fra og med våren 2021, vil utforme de elektroniske applikasjonene som skip vanligvis bruker til navigering, i Alicante.

Selv om det norske firmaets produkter er veldig fokusert på fritids- eller sportsbåtliv, er det også en teknologileverandør for den maritime sektoren generelt, ifølge Pascual Román, administrerende direktør i Navico Iberia, som allerede har sitt kontor for Spania og Portugal. i havnen i Alicante. Dermed utvider Navico, eid av Goldman Sachs Merchant Banking og Altor Fund IV-fondet, sin tilstedeværelse i Alicante og gjør i tillegg det fremtidige hovedkvarteret til sitt Digital Lab i Panoramis Life & Business til et av de viktigste i selskapet.

Flyttingen til provinshovedstaden kommer etter en lang prosess med å velge byer rundt om i verden, «selv om det allerede er tatt i betraktning at vi allerede hadde et hovedkvarter her, hvor åtte personer jobber. Nærheten til havet, som det fremtidige kontoret vil ha, vekten av provinsen i nautisk sektor, samt nærheten til havnen, flyplassen og  jernbanestasjonen har også veid beslutningen, «sier Román, som også understreker støtten som mottas av lokale institusjoner. Vi skal heller ikke glemme at Navico-sjef Knut Frostad kjenner til provinspotensialet, ettersom han tidligere også var administrerende direktør for Ocean Race, som hadde sitt utgangspunkt i Alicante.

Navico har 1800 ansatte over hele verden, selv om antall ansatte som skal installeres i Alicante fortsatt er ukjent. Román påpeker imidlertid at «en av prioriteringene er å ansette  lokale talenter, og det forventes at valg av personell kan begynne om kort tid.» I Digital Lab vil ikke bare de nautiske elektroniske applikasjonene utformes, men også den verdensomspennende presentasjonen av de nye produktene av merket, som har fire referansemerker, vil bli avholdt: Lowrance; Simrad; B&G og C-MAP. Overføringen av to Navico-divisjoner skjer innenfor en kontekst der Alicante begynner å fremstå som et teknologisk økosystem.

I følge selskapet vil ankomsten av Digital Lab også bety et «aktivt samarbeid med næringslivet i området, dannelsen av Alicante Futura Port Maritime Technological Cluster og tiltrekningen av talent både lokalt, nasjonalt og internasjonalt».  Dette  fremmes av byrådet i Alicante; og ordføreren, Luis Barcala, applauderer beslutningen fra det norske firmaet om å utvide sin tilstedeværelse i byen. Dette er det første selskapet som kunngjør installasjonen i Panoramis Life & Business, som vil være resultatet av transformasjonen av det nåværende kjøpesenteret til et forretnings- og servicekompleks. Et prosjekt der det skal investeres 12 millioner. «Ankomsten av Navico sammenfaller med profilen til et sterkt og internasjonalt selskap med en middelhavsfilosofi» som den nye Panoramis har, ifølge Javier Reina, administrerende direktør i Alicante-konsulentfirmaet Custom Suits, ansvarlig for rådgivning om transformasjonsplanen til komplekset, eid av forretningsmann Juan Carlos Ramírez og Ortiz-familien.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler