Spania sier farvel til maskene

man in black crew neck shirt holding white paper

Regjeringen godkjenner slutten på pålegget om bruk av ansiktsmasker innendørs etter 699 dager. Dette tiltaket er fortsatt obligatorisk i kollektivtransport, helsestasjoner, boliger og apotek.

Ministerrådet har denne tirsdagen godkjent slutten på pålegget om masker i de fleste interiører. Det gjør de 699 dager etter at den første ordren som krever bruk av denne beskyttelsen ble publisert i den offisielle statstidende (BOE), 20. mai 2020, under den første alarmtilstanden. Med denne avgjørelsen vil det fra og med onsdag ikke lenger være nødvendig å bruke ansiktsmasker innendørs , bortsett fra i offentlig transport, diskresjonære (som drosjer), i helsetjenester av alle slag, aldersboliger (for besøkende og arbeidere) og apotek.

På arbeidsplassen vil de ikke være obligatoriske «som en generell regel», ifølge helseminister Carolina Darias. Tjenestene for yrkesrisikoforebygging til hvert enkelt selskap vil måtte ta ansvar for å evaluere bruken, «i henhold til evalueringen av stillingen». Anbefalingen fra teknikerne i varslingsrapporten fra det interterritoriale rådet for det nasjonale helsesystemet er at det fortsetter å bæres når en avstand på 1,5 meter fra kolleger ikke kan opprettholdes. En dag etter at forskriften ble offentliggjort, hadde de fleste store bedrifter og offentlige forvaltninger ennå ikke fattet vedtak .

Bruken av masken går fra å være en forpliktelse til et alternativ for hver enkelt innbygger, som må vurdere om de skal bære den basert på deres sårbarhet for viruset, plassene de besøker og forholdsreglene de ønsker å ta. Darias har understreket at det er «en viktig dag» for denne avgjørelsen, som er tatt i kraft av «en gunstig epidemiologisk kontekst, som tillater avslapning av et av de mest symbolske elementene i pandemien», og takket være «den høye vaksinasjonsdekningen.»

Den nye regelen, som vil bli publisert onsdag i BOE, vil fange opp stedene der masken fortsatt er obligatorisk. De vil være, som ministeren har listet opp, «lufttransportmidler, jernbane, kabel, busser og kollektivtransport for passasjerer og skip». I sistnevnte, når avstanden på 1,5 meter ikke kan opprettholdes. Også helsestasjonene, tjenestene og virksomhetene som fremgår av kgl. res. 1277/2003. Teksten inkluderer mer enn hundre, inkludert sykehus (hvor pasienter kan fjerne det på rommet), medisinske konsultasjoner og annet helsepersonell (som fysioterapeut), helsestasjoner, tannklinikker, avbruddssentre for graviditet eller fertilitet, blodoverføring, vev banker, sentre for psykisk helsevern, apotekkontor eller ortopedi. De vil også fortsatt være obligatoriske i sosiale helsestasjoner, aldersboligene for besøkende og arbeidere, men ikke for de som bor der.

 Den nye normen erstatter den som var i kraft og fjerner noen av begrensningene den påla, for eksempel plikten til å bruke ansiktsmaske i masse- og sportsbegivenheter. Det vil ikke lenger være obligatorisk, for eksempel i fotball- eller basketballkamper, enten det er innendørs eller utendørs. Slutten på maskene er verken det første trinnet i å slappe av bruken, og det vil heller ikke være det siste. Før var det lov å gå uten på åpne plasser, og det gjenstår å fortsette normaliseringen der maskebruk fortsatt er påbudt. Dette vil avgjøres ut fra infeksjonsforløpet og sykehusbesetting. Offentlig transport kan være den neste som blir kvitt ansiktsmasken, mens det er eksperter som tar til orde for å beholde dem for alltid på helsesentre, i hvert fall om vinteren, høysesongen for luftveisvirus.  Med dette nye trinnet slutter Spania seg til flertallet av landene i EU, der masken ikke lenger er obligatorisk i de fleste innendørs rom. Italia og Portugal er de to naboene som fortsatt opprettholder maskeraden.

Relaterte artikler