Skeptiske amerikanere

people doing protest on the street

Mer enn to tredjedeler av amerikanerne sier at det er rett å be om gjenvalg i viktige stater, ifølge en ny meningsmåling fra Newsmax / McLaughlin & Associates som ble offentliggjort torsdag.

67 prosent av de sannsynlige velgerne støttet Trump i kravet om ny opptelling,  der stemmemarginene med Joe Biden var 1% eller mindre, noe som gjelder i stater som Georgia, Pennsylvania, Wisconsin og Arizona.  Til tross for det jevne resultatet, sier 65% av amerikanerne at valget til slutt må bli avgjort på ærlig vis. Men en tredjedel av alle velgerne inkludert demokrater, totalt 35%, sa at valget inneholdt betydelig svindel. «Dette ser ut til å være et veldig urovekkende og høyt tall for landet som alltid var stolt over å være verdens ledende demokrati,» sa meningsmåler John McLaughlin. «Det høyeste nivået av bekymring for svindel er naturlig nok blant Trump-velgere med 70% og republikkanere generelt på 65%.»

Her er hvordan resultatene fra Newsmax / McLaughlin & Associates brytes ned: 94% av republikanerne sier  valgbedrageriet er det demokratene som står bak, mens 6% sier republikkanerne sto bak det.  51% av de spurte sier at valgfusk er et problem i store demokratstyrte byer, mot 49% som sier at det ikke er et problem. En overveldende del, hele 90% godkjenner lovene om identifikasjon av velgerne som gjør at alle stemmer som er avgitt i valget til president og kongress blir avgitt av en lovlig borger som er stemmeberettiget. Et tilsvarende flertall på 88% sier at de godkjenner stater som krever at alle innsendingsstemmer har en matchende signatur med personens velgerregistrering.

57% mener at medieorganisasjoner som CNN, ABC, CBS og NBC burde erklære Biden som vinner, selv om valgresultatet blir bestridt i flere stater. Men de aller fleste Trump-velgere, 77% og republikanere generelt, 70%, sier at media ikke burde gjøre det. 42% sier at mediedekningen av valgkampene  har vært urettferdig og partisk mot Trump, 10% sier det har vært urettferdig og partisk mot Biden, og 48% sier at det har vært rettferdig overfor begge kandidatene.Valgresultatene har imidlertid ikke gjort amerikanerne mer lykkelige eller endret deres syn på fremtiden for landet. Målingen, utført av McLaughlin & Associates ble gjort mellom 21. og 23. november og inkluderte 1000 sannsynlige velgere. Den har en feilmargin på pluss minus 3,1 prosentpoeng.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler