Verste inflasjon siden 1982

black iPhone X

Forbrukerprisene akselererte i løpet av året til og med november i det raskeste tempoet på 39 år, viser nye statlige data i USA, som markerer den sjette måneden på rad med inflasjon som går over 5 prosent og gir et nytt tegn på at inflasjonsproblemer fortsetter å plage den amerikanske økonomien.

Bureau of Labor Statistics (BLS) rapporterte 10. desember at forbrukerprisindeksen ( KPI ), som reflekterer inflasjonen fra sluttforbrukernes perspektiv, steg 6,8 prosent i løpet av de 12 månedene til november, et nivå som ikke er sett siden mai 1982,  da den nådde  6,9 prosent. Den årlige økningen i KPI-måleren var i tråd med konsensusprognosene, men den månedlige inflasjonstakten på 0,8 prosent rapportert av BLS var noe av en oppsideoverraskelse, med økonomer som ventet en mer moderat økning på 0,7 prosent. Likevel representerer det en liten nedgang fra måned til måned etter at KPI-veksten steg i oktober med 0,9 prosent, mer enn en dobling av septembers rate på 0,4 prosent. De største bidragsyterne til novembers inflasjonstakt var bensin, husly, mat, brukte biler og lastebiler og nye kjøretøyer, heter det i BLS-rapporten, og noterte en økning på 3,5 prosent måned-over-måned i energiindeksen og en økning på 6,1 prosent i energiindeksen. bensinindeks. På en 12-måneders basis skjøt energiprisene opp 33,3 prosent mens matvareprisene steg 6,1 prosent, med endringene som representerer de største økningene i løpet av året i begge tiltakene på minst 13 år.

«Ytterligere bevis på at inflasjonen har utvidet seg:  Husholdningsmøbler, klær og de vanlige mistenkte prisene på nye og brukte kjøretøy har alle postet store økninger i november,» sa Bankrates finansanalytiker Greg McBride til Epoch Times i en e-postmelding. «Inflasjonen overgår økningen i husholdningenes inntekt og veier tungt på forbrukernes tillit, som er på et lavt tiår. Det er bare et spørsmål om tid før det påvirker forbrukerutgifter på en vesentlig måte.» Den årlige KPI-inflasjonen har nå ligget på over 5 prosent i seks måneder på rad, godt over Feds mål på 2 prosent. Forrige måneds årlige  CPI-utskrift  kom på 6,2 prosent, det høyeste nivået på 31 år, og ga et slag for Feds «forbigående» inflasjonsnarrativ og fikk Federal Reserve-sjef Jerome Powell til å kunngjøre at det var på høy tid å «pensjonere» det ordet i som beskriver det nåværende inflasjonsmiljøet. I tillegg til høy inflasjon, har en mengde arbeidsmarkedsdata – inkludert ledige stillinger som har gått tilbake til nesten rekordhøye nivåer, økt arbeidsdeltakelse, arbeidsledigheten fallende til 4,6 prosent og ukentlige arbeidsløshetskrav som stuper til det laveste nivået siden 1969 – ytterligere styrket saken for pengeinnstramminger.

«Federal Reserve ser en betydelig og mer enn ‘forbigående’ inflasjon, høye nivåer av ledige stillinger og den pågående ‘Great Resignation’, og Federal Reserve ser ut til å være i ferd med å gjøre et skifte til en raskere slutt på månedlige aktivakjøp,» fortalte Bankrate Senior Economic Analytiker Mark Hamrick til Epoch Times i en e-postmelding. «Det er en sannsynlig opptakt til høyere renter tidligere. Rekordlave renter kan og bør ikke vare evig.» Fed er for tiden på vei til å fase ut sine 120 milliarder dollar per måned i obligasjonskjøp med et tempo på 15 milliarder dollar per måned, noe som vil avslutte prosessen i juni. Fed har imidlertid latt døren stå åpen for en raskere nedtrapping hvis forholdene tilsier det, med forventninger til at det vil være tilfelle når sentralbanken innkaller til sitt neste styremøte neste uke. Goldman Sachs-analytikere  spådde nylig  at høy inflasjon ville tvinge Fed til å doble tempoet til 30 milliarder dollar per måned fra og med januar, og bringe nedtrappingen til slutten i mars og bane vei for renteoppgang. Det er en 40,1 prosent sjanse for at Fed foretar sin første renteøkning på 25 basispunkter i mars, ifølge CMEs Fed Watch-tracker.

Relaterte artikler