Macron kopierer Zelenski

 Frankrikes president Emmanuel Macron har nok en gang blitt gjort narr av på sosiale medier for måten han holder på mens han jobber for å håndtere den russiske invasjonen i Ukraina. Først ble han fotografert utslitt, på randen av å falle fra hverandre på grunn av konfliktens vanskeligheter. I dag kopierer han utseendet til den ukrainske presidenten, Volodymyr Zelensky , og fremstår som om han var et ikon for krigen kledd i en sweatshirt, jeans og todagersskjegg.

Det ser ut til at Macron ønsker å utnytte ukrainerens drag. Zelensky har blitt et symbol på motstanden, en født leder som støtter sin befolkning og som står opp fra Kiev mot Vladimir Putins invasjon. Franskmannen ønsker å motta den samme ros som presidenten i Ukraina får for sin nærhet, og for dette fotograferer han seg selv der han arbeider fra kontoret sitt med en veldig lik stil.

Bildene er publisert av Macrons offisielle fotograf, Soazig de la Moissonière, på hans Instagram-konto. Fra Elysée-kontoret styrte den franske presidenten konflikten med Russland, og snakket med internasjonale ledere som Zelenski selv eller USAs president, Joe Biden, kledd i et veldig uformelt utseende. Med et skjegg på flere dager, en genser med CPA 10-logoen, som tilsvarer en fransk spesialstyrke av fallskjermjegere, og jeans, overfører Frankrikes president til sin befolkning en tretthet, utmattelse og nærhet som mange har tolket som en billig kopi av  Zelenski, hvis stil er forståelig når den er beleiret av russerne i Kiev.

En kort krig i Ukraina ville ikke passe Emmanuel Macron. Jo lenger det varer, desto lenger kan Frankrikes president projisere for sitt folk bildet av den uforsonlige krigslederen. Så langt så bra. Skal man tro meningsmålingene, er neste måneds presidentvalg en selvfølge; den siste meningsmålingen havner Macron på 31 prosent, langt foran sin nærmeste rival, Marine Le Pen, på 18 prosent. Til tross for en så dominerende ledelse på resten av feltet, insisterer Macrons kampanjeteam på at de er på vakt mot selvtilfredshet. Presidenten vil avsløre programmet sitt i sin helhet torsdag, drøyt tre uker før velgerne går til urnene i første valgomgang, og i mellomtiden er hans undersåtter ute i felten og deler ut brosjyrer på hans vegne.

 Også aktivister fra Marine Le Pens nasjonale rally deler ut brosjyrer på markedet. De har mindre av debonair om seg, men deres tro på deres leder er fortsatt sterk. De føler en overraskelse i luften. Det gjør Le Pen også. Det er en betydelig del av samfunnet som ennå ikke har erklært sin stemmeintensjon. Noen stemmer kanskje ikke, slik tilfellet var i 2017 da 25 prosent avhold  var den høyeste på et halvt århundre. De fleste i den kategorien var de unge og arbeiderklassen. Le Pens oppgave er å mobilisere dem i de kommende ukene, spesielt de som er det man kan beskrive som gammeldagse sosialister. 

Bare de dårlig informerte kategoriserer Le Pen som høyreorientert. Hun har alltid lent seg til venstre økonomisk og også på flere sosiale spørsmål, et poeng som ble fremført i fjor av Macrons innenriksminister, Gérald Darmanin, som anklaget henne for å være «myk» til islam. «Hennes appell er fortsatt sterk hos de unge, arbeiderklassene, de med færre kvalifikasjoner, og hun har også fordelen av å være kvinne,» sa nylig Frédéric Dabi , direktøren for Frankrikes beste meningsmålingsselskap. Le Pen er ikke alene om å appellere til denne demografien. Det gjør også Jean-Luc Mélenchon, fra venstresiden France Insoumise. Den siste meningsmålingen har Mélenchon – ofte beskrevet som Frankrikes svar på Jeremy Corbyn – på 11,5 prosent, foran Valérie Pécresse fra sentrum-høyre-republikanerne og ikke langt bak Eric Zemmour på 13 prosent.

I september i fjor konfronterte Mélenchon Zemmour i en direktesendt TV-debatt, til forferdelse for de på venstresiden som mener demokrati er best tjent med å fornærme eller ignorere de som har motsatte synspunkter. Mélenchon mener at den mest effektive måten å beseire fiendens ideologi er ved å avsløre dens usannheter i en sivilisert diskusjon. Et foreldet syn, kanskje, men et som forklarer hvorfor sosialistkandidaten, Anne Hidalgo, som nektet å diskutere med Zemmour, og stemplet ham som en rasist og antisemitt, for øyeblikket kun får to prosent.

Valérie Pécresse møtte Zemmour på TV forrige uke, et aggressivt og uoppbyggelig skue som ikke gjorde noen til lags. Pécresses ulykke, som jeg beskrev i desember, er hennes ideologiske likhet med Macron; Zemmours feil er utallige. Til tross for å ha lokket fremtredende flere Le Pen-aktivister inn i leiren hans de siste månedene – så vel som hennes niese, Marion Maréchal – har Zemmour gått bakover på meningsmålingene. Hans forkjærlighet for Vladimir Putin har delvis skylden, men det er også det faktum at han er for intellektuell og reservert. Han er ikke en stemme som gir gjenklang hos den hvite arbeiderklassen, hvorav mange lever blant eller jobber med muslimer og ikke deler hans motsetninger. Bigotry i Frankrike er generelt sterkest innenfor borgerskapet.

I et nylig intervju spøkte Le Pen med at hennes største egenskap er hennes «krokodilleskinn». Hun tar ikke feil. Le Pen er ikke en spesielt dyktig politiker, men hun er en stayer, en kvinne som har overlevd utallige tilbakeslag i løpet av karrieren. Det siste, avhoppet av niesen hennes til Zemmours Reconquest-fest gjorde at hun var nær tårer i et TV-intervju. Men det har ikke skadet henne i meningsmålingene, snarere tvertimot. Det ville være en løgn å si at mange franskmenn elsker Le Pen, men de respekterer henne absolutt. Det du ser er hva du får. Ikke så med Macron, den uforbederlige skuespilleren, hvis siste drakt er en gallisk Volodymyr Zelensky.

I følge meningsmålingene er Macron den overveldende favoritten til å vinne neste måneds valg, men et sjokk kan ennå bli utløst av Frankrikes «glemte». Dette er menn og kvinner som jobber hardt for lav lønn og har blitt stadig mer desillusjonert av den herskende klassen. Likevel, som en søndagsavis rapporterte i helgen, har de ennå ikke gitt opp valgurnen, og 86 prosent av denne demografiske undersøkelsen sier at de vil stemme neste måned. «Vår største motstander er verken Zemmour eller Macron, men avholdenhet,» kommenterte en i Le Pens kampanjeteam nylig. Hvis Le Pen kan vinne over denne motstanderen i løpet av de kommende ukene og overtale dem – slik Boris Johnson gjorde av Red Wall-velgerne – til å «låne» henne deres stemme, kan hun likevel innta Élysée.

Relaterte artikler