Den dominikanske republikk dropper alle restriksjoner

city lights and buildings during nighttime

Kravet om masker på offentlige og private steder, samt fremvisning av vaksinasjonskort for å komme inn på plass, er over. Med slagordet «NoRestrictions» kunngjorde presidenten for Den dominikanske republikk, Luis Abinader, gjennom sine sosiale nettverk at han fra og med torsdag 17. februar vil annullere «alle» restriksjonstiltakene som er pålagt på grunn av pandemien.

«Landet fortjener og trenger en følelsesmessig bedring og forlate tiltakene vi måtte iverksette for en tid tilbake. Tiltak som bruk av maske, behovet for å  fremvise vaksinasjonskortet for  å få tilgang til alle steder , eller restriksjoner i offentlige rom, i dag, er det individuelle ansvar for hver og en av oss. Etter denne lange kampen begynte vi å gjenvinne friheten vår», utbrøt den dominikanske presidenten. «Vi har en av de laveste dødelighetene i verden og svært lav sykehusbelegg. Den verste pandemien er over,» sa presidenten. Han forklarte også at daglige infeksjoner har gått ned de siste fire ukene.

Siden mars 2020, da utbruddet forlot Kina og spredte seg til andre land i verden, har 4351 mennesker dødd i Den dominikanske republikk av koronarelaterte årsaker. Dagen Abidaner kunngjorde tiltakene, onsdag 16. februar, døde to. «Vi var et eksempel for verden, forsikret presidenten, da han påpeker at gjennomføringen av den nasjonale vaksinasjonsplanen var «en stor kollektiv seier».  På den ene siden er en del av innbyggerne enig med presidenten i at slutten på restriksjonene kom takket være massevaksinering. På den annen side feirer de som motarbeidet autoritære tiltak i gatene, spesielt mot den obligatoriske vaksinasjonen mot koronaviruset, at ropet deres endelig ble hørt.

Og det er at de uvaksinerte i flere måneder ble annenrangs borgere, begrenset i sin rett til fri bevegelse. Videre, i begynnelsen av pandemien, hadde turister mer frihet enn dominikanerne selv. Dette skjedde fordi de kunne komme inn i landet uten å trenge vaksine, mens de som bodde i landet måtte presentere det for å komme inn på offentlige og private steder. Noen innbyggere satte også pris på kampen fra kanadiske lastebilsjåfører, da de inspirerte initiativet til å protestere for frihet rundt om i verden.    Fem av Canadas 10 provinser opphever restriksjonene. Likevel har statsminister Justin Trudeau bevist at han er en tyrann ved å gå etter demonstranter med massearrestasjoner, fryse bankkontoene deres, og til og med gi politiet makt til å gå til folks hjem for å flagge deres nettaktivitet. Det vil si at de spionerer på folk og skremmer dem for deres cyberaktivitet.

For dette og mer har Canada skapt en bølge av demonstrasjoner i hele verden. Selv Israel, verdens mest vaksinerte land,  lanserte sin egen frihetskonvoi . I Paris ble den samme konvoien møtt med politivold, inkludert bruk av skytevåpen, tåregass og stridsvogner. Frankrikes president, Emmanuel Macron, erklærte offentlig at de uvaksinerte er mindre enn borgere og at han kom til å skade dem, og han har vist det. Så frankofoner som ham og Trudeau har vist seg å være de mest autoritære lederne i dag.

I mellomtiden sikter flere og flere land på frihet. Danmark, Tsjekkia, Finland, Sverige, Norge, Irland, Storbritannia, har avsluttet de restriktive tiltakene. De har til og med kunngjort at koronaviruset ikke lenger er en kritisk sykdom. På regionalt nivå ble Den dominikanske republikk det første landet som opphevet alle restriksjoner og derfor et eksempel på hva som kan skje i andre nasjoner, hvis det er politisk vilje til det. Ecuador har allerede trukket tilbake kravet om å fremvise vaksinasjonskortet for å komme inn i landet, mens Colombia tok motsatte tiltak og krever det for turister (men ikke for borgere og innbyggere). Ekvatorialnasjonen kunngjorde at den kunne trekke tilbake bruken av masker innen april. I henhold til suksessen med å eliminere tiltakene i Den dominikanske republikk, kan flere land oppmuntres til å gjenopprette friheten til sine borgere.

Kilde: Panamapost.com

Relaterte artikler