Madrid raserer tilbudet av ferieleiligheter

Den nettbaserte utleieplatformen Airbnb er en av hovedårsakene til den store veksten i private ferieleiligheter i Madrid.

Madrids bystyre har godkjent en spesialplan som regulerer ferieleiligheter som vil ramme 10 000 leiligheter som for tiden brukes til kortsiktige turistopphold. De nye forskriftene fastsetter blant annet at leiligheter som brukes som ferieleiligheter i boligbygg i sentrum av byen, må ha et eget tilgangsareal vekk fra det som brukes av fastboende. Gjestene vil ikke kunne bruke samme inngang eller heiser i bygningen.

I praksis betyr dette at 95% av disse leilighetene ikke vil kunne få den nødvendige lisensen for denne typen aktivitet, ifølge byens tjenestemenn.  Opposisjonsgrupper i rådet sa at planen vil ha en økonomisk og juridisk innvirkning på en hel sektor, og vil sannsynligvis føre til utfordringer i rettsvesenet. Eiere av turistleiligheter i en forening kalt Madrid Aloja, sier de vil ta rettslige skritt for å forsvare sine aktiviteter.

Den populære plattformen Airbnb har beskrevet de nye forskriftene som «ikke veldig klart», «urettferdig» og at de inneholder «uforholdsmessige begrensninger». De nye reglene retter seg mot eiendommer som brukes som ferieleiligheter i mer enn 90 dager i året, hvor de anses å være engasjert i kommersielle aktiviteter som krever lisens. Begrensningene påvirker et område som er delt inn i tre ringer som dekker det historiske sentrum, samt distrikt som Moncloa-Aravaca, Arganzuela, Latina, Usera og Carabanchel. Byrådet for bærekraftig byutvikling, José Manuel Calvo, sa at disse reglene er nødvendige fordi «massiv turisme ikke gir merverdi til byen, snarere tvertimot.»

Det sosialistiske partiet (PSOE), som stemte for initiativet, sa at det er over 15 000 eiendommer som fungerer som turistinnkvartering i Madrid, og at over 10% av dem er lokalisert i sentrum av Centro. Partido Popular (PP), som stemte imot,  og opplyste at antallet ferieleigheter er 10.467 basert på eksisterende regionale registre over lisensierte ferieleiligheter. Men byens styrende myndigheter nekter å gi ut noen tall fordi denne aktiviteten ikke fullt ut er regulert. Minst 9 944 registrerte eiendommer vil ikke kunne tilpasse seg de nye forskriftene, slik at kun 524 av lisensierte leiligheterer fortsatt vil kunne leies ut. PSOE mener imidlertid at det virkelige tallet er høyere dersom de uregistrerte eiendommene blir tatt i betraktning.

Mercedes González, en PSOE-politiker, sa at det er et presserende behov for regulering for å hindre at sentrum blir «en temapark for turister» styrt av «jungelloven». «Dette er et første skritt som er nødvendig for å begynne å gå mot en annen type by hvor beboerne kan bo i fred», sa hun og la til at boomen i ferieboliger har «en klar innvirkning» på eiendomsmarkedet, hvor leieprisene  har økt årlig med 8 prosent. Byen har et team på 22 inspektører som har undersøkt 11.936 boliger i 502 bygninger. Av disse ble 1.729 (14,48%) brukt som ferieutleie. Selv om kommunale myndigheter ikke har mulighet til å utstede bøter, kan de starte individuelle saker som kan ende i stenging av den ulisensierte forretningsaktiviteten.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler