Forskning indikerer hvor farlig viruset er

red and white flower petals

SARS-CoV-2 coronavirus angriper luftveiene, men det er økende bevis på at det også påvirker nervesystemet. Flere studier basert på tusenvis av spanske pasienter viser at de fleste av disse individene utviklet minst ett nevrologisk problem. Dette manifesterte seg i en lang rekke symptomer, alt fra hodepine til komatose-tilstander. I noen av tilfellene var nevrologiske tilstander til og med den viktigste dødsårsaken. Selv om disse symptomene er tilskrevet kroppens overdrevne immunrespons mot Covid-19, indikerer noe forskning at viruset direkte angriper hjernen.

Den spanske nevrologiforeningen (SEN) har samlet de siste studiene som er utført i Spania om forbindelsen mellom koronaviruset, hjernen og hele nervesystemet. Forskningen er variert; det inkluderer undersøkelser om hvordan viruset endrer en persons følelse av lukt og smak, forskning på hodepine hos smittede helsepersonell og en studie på hjerneslag hos 1 600 pasienter med Covid-19. Men den mest betydningsfulle forskningen er et register kalt Albacovid, som studerer de nevrologiske forholdene som ble observert hos 841 koronaviruspasienter på to sykehus i Albacete under krisenstoppen i mars. Resultatene, som ble publisert i spesialisttidsskriftet «Neurology» for noen uker siden, viser at 57% av disse pasientene utviklet ett eller flere nevrologiske symptomer.

«Det nevrologiske spekteret er veldig bredt,» sier Tomás Segura, sjef for nevrologi ved Universitetssykehuset i Albacete, som var et av de to medisinske sentrene som deltok i undersøkelsen.  I følge Segura, som var medforfatter av studien, var de vanligste symptomene som ble opplevd av koronaviruspasienter myalgi, hodepine og svimmelhet. Han påpeker at nesten 20% også presenterte bevissthetsforstyrrelser, selv om disse symptomene mest var konsentrert blant eldre pasienter. Ytterligere 20% av pasientene  utviklet nevropsykiatriske problemer som søvnløshet, angst og psykose. «Noen av symptomene, som myalgi, søvnløshet og hodepine, var ikke blitt observert i tidligere studier,» sier han. Utvalget av symptomer slutter ikke der. I en liten, men betydelig prosentandel av tilfellene (mellom 1% og 5%) oppdaget nevrologer også myopati (nevromuskulær sykdom), dysautonomi (en dysfunksjon som påvirker det autonome nervesystemet) og cerebrovaskulære sykdommer som hjerneslag. I mindre enn 1% av tilfellene observerte forskerne kramper, bevegelsesforstyrrelser og hjernebetennelse hos pasienter. I et dusin tilfeller gikk pasienten i koma. Dessuten var nevrologiske komplikasjoner den viktigste dødsårsaken hos 4% av ofrene, ifølge studien.

«Albacovid-registeret indikerer at nevrologiske symptomer er mer vanlig hos pasienter med koronaviruset enn man først trodde,» sier lege José Miguel Lainez, presidenten for SEN. «I tillegg til at det faktum at dette registeret er laget med det største antall pasienter, sammenlignet med andre studier utført i andre land, vil vi tro at dataene i dette registeret er mer nøyaktige, i hvert fall i forhold til den spanske befolkningen .”  En annen storstilt studie, denne med 909 koronaviruspasienter i Madrid, viste at 90% av tilfellene samtidig opplevde endringer i eller tap av lukte- og smaksansen. I de fleste av disse tilfellene var disse endringene det eneste kliniske symptomet eller ble ledsaget av andre mindre symptomer. Andre virusinfeksjoner, som de som er forårsaket av influensa, rhinovirus og humane parainfluenza-virus, forårsaker også disse lidelsene, men dette tilskrives nesetilstanden forårsaket av infeksjonen. I Madrid-studien opplevde ikke mer enn halvparten av pasientene noen overbelastning. Dette betyr at koronaviruset kan virke direkte mot sentralnervesystemet.

Den siste studien ble publisert forrige uke i det prestisjetunge tidsskriftet «Brain». Denne undersøkelsen, som inkluderte 1683 pasienter over en varighet på 50 dager, var rettet mot å oppdage og analysere cerebrovaskulær sykdom hos pasienter med Covid-19. I følge forskningen fikk 23 av disse pasientene (1,4% av tilfellene) et hjerneinfarkt eller hjerneslag. Det som er relevant i dette tilfellet er ikke antall tilfeller, som også er signifikante, men kvaliteten på dataene, som er basert på nevroavbildning og en analyse av det berørte hjernevevet. Bevisene på disse små episodene med generaliserte slag er bekymringsfullt for nevrologer, fordi det kan indikere at koronaviruset kan komme inn i hjernen. ”Hjernen er preget av å være isolert fra verdens travelhet. Hvis det er et patogen (virus eller bakterier) i resten av kroppen, stopper blod-hjerne-barrieren den fra å komme inn, forklarer Segura. Dette forsvarssystemet gjør at oksygenfylt blod kan nå kapillærene og til og med nevronene, men filtrerer ut giftstoffer, bakterier og virus som beveger seg i blodomløpet. «Bruddet av denne barrieren er en effekt som vi ikke har sett før,» legger han til. For Segura kan det å finne endotelceller (et tynt lag med celler på den indre overflaten av blodkar) i prøvene av analysert hjernevev indikere at koronaviruset har overvunnet blod-hjerne-barrieren, og at de nevrologiske problemene ikke har vært forårsaket av svakhet fra immunsystemets respons på Covid-19. I følge Segura står verden overfor «et luftveisvirus som også er nevrotoksisk.»

AV:TOM BJØRNØ

Relaterte artikler