Advarer mot vaksineboostere

Regulatorer for EU har utstedt en advarsel om at hyppige covid-19 booster-skudd kan ha en negativ innvirkning på immunsystemet, og kanskje ikke er et gjennomførbart middel for å bekjempe pandemien. European Medicines Agency (EMA) rapporterte at gjentatte booster-skudd hver fjerde måned kan svekke det menneskelige immunforsvaret.

Marco Cavaleri, EMAs leder for biologiske helsetrusler og vaksinestrategi uttalte på en pressekonferanse at boostere «kan gjøres en eller kanskje to ganger, men vi tror ikke det bør gjentas hele tiden.» Han fortsatte, «Vi må tenke på hvordan vi kan gå fra de nåværende pandemiske miljøene til et mer endemisk.» Cavaleri uttalte videre at ved å gi folk konsekvente booster-skudd, er det en risiko for å overbelaste immunforsvaret og skape tretthet i befolkningen. Gjeldende anbefaling fra EMA er at land bør la det gå mer tid mellom boostere.

EMAs uttalelser følger metoden som brukes for influensavaksinasjoner. For tiden tilbyr land andre doser av booster-skuddene for å bekjempe Omicron-varianten, til tross for lite bevis som tyder på at denne prosessen fungerer for å takle viruset og dets spredning. Pfizer kunngjorde nylig at deres Omicron-spesifikke vaksine skulle være tilgjengelig i begynnelsen av mars, men EMA uttalte at april er det tidligste som kan godkjennes for nye vaksiner. Prosessen deres for å godkjenne vaksiner tar tre til fire måneder. Det første tilfellet av Omicron-varianten ble oppdaget i USA i desember 2021. Den første prøven ble oppdaget 9. november , noe som betyr at Pfizer hadde mindre enn noen få måneder på seg til å utvikle sin variantspesifikke vaksine hvis de har til hensikt å bli godkjent innen mars eller April.

Ulike problemer har oppstått siden starten av massevaksinasjonsmandatene, for eksempel allergiske reaksjoner hos helsepersonell i Storbritannia som mottar vaksinen. I slutten av desember 2021 døde en New York Times – redaktør en dag etter å ha mottatt Moderna-booster-skuddet. ABC-tilknyttede selskaper har også rapportert at COVID-vaksinen kan ha mulige effekter på mannlig fertilitet. De siste uttalelsene fra EMA antyder at de er bekymret over mangelen på langsiktige data om boosterskuddet for COVID-19. Cavaleri uttrykte tvil om gjentatte boostere på grunn av mangelen på data som støtter denne tilnærmingen som et middel til å komme seg gjennom pandemien.

Relaterte artikler