Ingen enighet før storstreik i Ryanair

En uke før en planlagt streik av Ryanair-kabinpersonalet, har EU-kommisjonen advart om at lavprisselskapet må underkaste seg arbeidslovene i landene der arbeidstakere bor.

«Det er regler, og dette er veldig klart,» sa EUs transportkommissær Violeta Bulc  til pressen en dag før Ryanair holdt sitt årlige aksjonærmøte. «Stedet hvor arbeideren står opp og går til sengs er det som bestemmer hvor loven blir brukt,» sa  EUs sysselsettingskommissær Marianne Thyssen, som også deltok i møtet med pressen. Ryanair er truet av en ny streik blant kabinpersonalet  i Spania, Portugal, Italia, Belgia og Nederland fredag ​​28. september. Fagforeningene bak streiken er uenige med selskapets politikk om å sette alle sine arbeidstakere på irske kontrakter i stedet for å følge lokal lovgivning. Fagforeningene advarer om at dette vil bli «den største streiken noensinne som rammer Ryanair» etter tidligere streiker i juli og august som tvang selskapet til å kansellere hundrevis av flyreiser over hele Europa.

Kommisjonær Bulc og Thyssen sa at de setter pris på et brev sendt fra Ryanair som uttrykker sitt mål om å begynne å signere lokale kontrakter i hvert land der det er mulig.   «Dette er en start. Spørsmålet er, hvilket materiale som kommer til bordet, sier Bulc, som bemerket at nasjonale domstoler må sikre gjennomføringen av lovgivningen som fastlagt av EU-domstolen i to separate avgjørelser i 2017. I disse vedtakene har en luxembourgsk domstol sagt at flyselskapets arbeidstakere som søker rettssak bør vende seg til domstolene i landet der de jobber, ikke hvor flyselskapet har sitt hovedkontor. Denne logikken gjelder også for arbeidskontrakter. Basert på disse vedtakene sa en domstol i Santa Cruz de Tenerife onsdag 19. september at spanske domstoler har myndighet til å se saker som involverer arbeidsforhold hos Ryanair, og hevdet at en pilot ansatt gjennom en tredjepart faktisk er en Ryanair-ansatt, ikke en uavhengig entreprenør . Flyselskapet sa at det vil anke beslutningen, da det ikke anerkjenner andre jurisdiksjoner enn Irlands.

Bulc og Thyssen understreket at EU-Kommisjonen ikke er involvert i noen forhandlinger mellom Ryanair og fagforeningene, men insisterte på at de vil følge utviklingen tett. Kabinpersonalet i Italia, Nederland, Belgia, Portugal og Spania har kunngjort en «makro-streik»   28. september, som speiler en tidligere pan-europeisk streik som fant sted 25. og 26. juli, og påvirket mer enn 100 000 passasjerer. Piloter gikk også ut i streik i flere land den 10. august, noe som førte til kansellering av nesten 400 fly. Nå vurderer også kabinpersonalet fra Tyskland å delta i neste ukes streik. Beslutningen om å holde «den største streiken dette selskapet noensinne har sett» ble gjort under et møte i Roma av  kabinpersonale fra fem land. I en uttalelse etter det møtet sa fagforeningene at selskapets reaksjon på tidligere tiltak  hittil har vært «ingen». «Etter en lang sommer med meningsløse møter   har ingen reell fremgang blitt gjort, sier fagforeningene, som inkluderer Spanias USO og Sitcpla. Arbeidsrepresentanter sa også at ledelsen truer arbeidstakere med å blokkere karriere og nekte overføringsforespørsler hvis de går ut i streik. Ryanair har annonsert at det avbryter tidligere planer om å kutte sin irske flåte med 20%, et trekk som kunne ha betydd mer enn 300 tapte arbeidsplasser, etter å ha kommet til en avtale med sine ansatte der.

 

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler