Kaster ut kinesisk telefonselskap

Federal Communications Commission (FCC) vedtok enstemmig tirsdag 26. oktober  å tilbakekalle lisensen til Telecom China America, et kinesisk statsselskap, med henvisning til nasjonale sikkerhetsspørsmål.

FCCs avgjørelse kommer mer enn et år etter at Trump- administrasjonens justisdepartement ba byrået om å tilbakekalle det kinesiske selskapets kontrakt med påstander om at Beijing stjal data fra amerikanere gjennom deres selskaper. I sin uttalelse fant FCC at «China Telecom Americas … er underlagt utnyttelse, innflytelse og kontroll fra den kinesiske regjeringen og vil med stor sannsynlighet bli tvunget til å etterkomme forespørsler fra den kinesiske regjeringen uten tilstrekkelige juridiske prosedyrer underlagt en uavhengig rettsinstans tilsyn ‘. China Telecom Americas begynte å operere for to tiår siden i USA.  Da det kinesiske selskapet ble autorisert til å operere i landet, eksisterte ikke det kinesiske kommunistpartiets praksis med å bruke selskapene sine til å spionere på mennesker, eller det var ukjent, forklarer byrået i sin uttalelse.

Den fungerende presidenten for FCC, Jessica Rosenworcel forsikret at en del av avgjørelsen ble tatt fordi det ikke var noen tiltak for å redusere risikoen for nasjonal sikkerhet som det kinesiske selskapet representerer for landet. Et annet av FCCs argumenter var at selskapet utviste «mangel på åpenhet, pålitelighet og ærlighet som tærer på det grunnleggende nivået av tillit som kommisjonen og andre amerikanske offentlige etater krever av telekommunikasjonsoperatører.» I følge South China Morning Post har Telecom China Americas et klientell som består av mer enn 4 millioner kinesiske amerikanere; 2 millioner kinesiske turister som besøker USA årlig; 300 000 kinesiske studenter fra amerikanske universiteter; og de mer enn 1500 kinesiske selskapene i landet. I mars i år utpekte FCC fem kinesiske selskaper som nasjonale sikkerhetsrisikoer, inkludert giganten Huawei, ZTE Corp., Hytera Communications Corp. FCC-betegnelsen krever at den føderale regjeringen erstatter og kaster alt utstyr produsert av disse selskapene. Avgjørelsen vil garantert provosere frem en reaksjon fra det kinesiske kommunistregimet i en tid da forholdet mellom de to nasjonene er på sitt verste.

Relaterte artikler