Derfor snør det i sør

Hele Sør-Europa, Tyrkia og Israel er i ferd med å komme seg etter snøfall uten sidestykke. Hvorfor er det plutselig så kaldt i de sørlige regionene, hvordan henger dette sammen med global oppvarming og hvorfor er alt som skjer direkte knyttet til energikrisen som fortsetter å rase i Europa?

 Når man ser på det snødekte landskapet utenfor vinduet, lurer mange europeere på: Hvor er den globale oppvarmingen? Hvorfor er det så kaldt i Europa nå? Hvorfor lider Argentina og Uruguay under varmen? Faktum er at hele denne situasjonen har skjedd før. I 2009 var La Niña veldig sterk. Dette er et naturlig fenomen, når vinden og strømmene på de lave breddegrader i Stillehavet en gang hvert dusin år endrer retning, noe som kraftig øker stigningen av kaldt havvann (opprinnelig +4) fra dypet til overflaten (opprinnelig + 20 og mer). Som et resultat avkjøles havoverflaten i et stort område med 3 til 5 °C. Derfor avkjøles også jordens atmosfære for alvor i løpet av La Niña-årene. Ettersom det blir kaldere på lavere breddegrader, svekkes varmetransporten til verdens høyere breddegrader.

Om vinteren betyr dette at kalde luftmasser fra nord blir mindre fortynnet av varme, fuktige vinder som kommer fra sør. Om sommeren, i løpet av La Niña-årene, fortynner vinder som kommer fra ekvator også luftmasser på høye breddegrader med mer fuktige luftmasser. Når lavtrykk og fuktighet er fraværende, er kontinentet under en tørr høytrykksituasjon. Hvis den varme årstiden er tørr, bremses ikke oppvarmingen av den kontinentale overflaten av fordampning av vann fra bakken: Dette vannet er ingen steder å finne. Som et resultat, da Russland opplevde et langvarig høytrykk sommeren 2010, led Moskva-regionen av tørke og torvbranner, noe som førte til en katastrofal økning i overdødelighet og fjerning av Moskva-ordfører Yuri Luzhkov som hadde styrt den russiske hovedstaden siden 1992. I 2010 var den totale årlige dødeligheten 18 000 mennesker høyere enn normalt i Russland, og nesten alt dette skyldtes den tørre hetebølgen.

I 2010 ble en sterk La Niña gjentatt, et fenomen som vanligvis oppstår to år på rad. Som et resultat ble vinteren 2010-2011 også tøff, og ikke bare for Russland: Texas hadde en frostperiode  i februar 2011 og blackouts i strømforsyningen. Fra 2010-2011 til 2021-2022 har det gått omtrent et tiår. La Niña ble dannet på den boreale høsten 2020 og kom tilbake i 2021. Sommeren 2020 ble ikke påvirket i tide, men vinteren 2020-2021, den påfølgende sommeren og denne vinteren blir ganske påvirket. «Så det er en feil å kalle den nåværende kulden og snøen – enten i Russland, Tyrkia eller Hellas – ‘unormal.’ De er unormale bare hvis du ikke ser på kalenderen og husker når den siste La Niña var. Siden det er ganske åpenbart: Kalde vintre og varme somre i sterke La Niña-år er normen. Ingenting annet kan forventes», skriver den russiske avisen Vzglyad.

Hva har dette med energikrisen i Europa å gjøre? Som man kan se ovenfor, reduserer La Niñas luftkjøling de ekvatoriale vindene: Jo mindre temperaturforskjellen er, jo svakere er de. At det er færre lavtrykk som kommer sørfra i Europa gjør at det blir mindre vind  til disse vindturbinene.  Allerede i september 2021 begynte SSE, en av de viktigste vindgeneratorene i Storbritannia å slå alarm: Fra april til september genererte vindturbinene 32 % mindre energi enn normalt for disse månedene. Det var et lignende mønster i den boreale høsten, og det er lite vind der også denne vinteren. Selvfølgelig, i 2010 – året for den siste  La Niña – var vindene i Storbritannia også uvanlig svake.

Når vindproduksjonen faller, må elektrisiteten komme fra et annet sted. Siden solcellepaneler produserer tre ganger mindre om vinteren på tempererte breddegrader enn om sommeren, er det kun termiske kraftverk som gjenstår. Som et resultat har gassprisene steget til rekordhøye nivåer, og kullprisene har steget. «Hvis Storbritannia og Europa i det hele tatt hadde sett på kalenderen og interessert seg for arbeidet til sine egne forskere, ville ikke dette vært en overraskelse, og gassen ville blitt pumpet inn i underjordisk lager på forhånd,» avslutter Vzglyad.

Relaterte artikler