Smitten øker igjen

person in blue gloves and blue denim jeans

Den epidemiologiske kurven for koronaviruset i Spania er igjen i en stigende trend, med tilfeller som øker i en akselererende hastighet. I følge den siste rapporten fra helsedepartementet, utgitt mandag kveld, er det 14-dagers kumulative antallet tilfeller per 100 000 innbyggere nå 82. Dette er opp nesten 11 poeng fra fredag, dagen før som data er tilgjengelige for, siden ingen tall er tilgjengelige i helgen. Til sammenligning, forrige mandag, 8. november, steg insidensraten bare fem poeng i løpet av samme tidsperiode.

På bare to uker har forekomsten i Spania økt med 67 %. Selv om antallet tilfeller i Spania fortsatt er godt under de som rapporteres i mange andre europeiske land, er smittefrekvensen i enkelte regioner, som Baskerland og Navarra, det dobbelte av det nasjonale gjennomsnittet. Sykehusinnleggelser for Covid-19 øker også sakte, og noen regionale myndigheter vurderer nå å innføre restriksjoner for å kontrollere spredningen av viruset. Med 79 % av befolkningen fullvaksinert i Spania, kan ikke effekten av denne økningen i overføring sammenlignes med tidligere bølger : I dag er de mest sårbare gruppene beskyttet mot å utvikle et alvorlig tilfelle av Covid-19 eller dø, og de fleste vaksinerte mennesker som får viruset har mindre symptomer eller er asymptomatiske. Når det er sagt utgjør økningen en smitterisiko. Eksperter advarer om at jo større antall infeksjoner, desto større blir presset på Spanias helsevesen og dets leger og sykepleiere.

Oppgangen i koronavirusinfeksjoner gjenspeiles allerede i sykehusinnleggelser: 2 180 Covid-19-pasienter er for tiden på sykehus, og de opptar 1,77 % av alle tilgjengelige senger. Selv om dette nivået enkelt kan håndteres av helsesystemet, i slutten av januar, under den tredje bølgen, var det mer enn 31 000 Covid-19-pasienter, er tallet på vei oppover. Mandag var antall innleggelser 234 høyere enn fredag. Det samme mønsteret sees på intensivavdelinger (ICUs), hvor det var nærmere 5000 Covid-19-pasienter under den tredje bølgen. Mens dette tallet var på 427 på mandag, steg det fra fredag, da det var 394 Covid-19-pasienter på intensivavdelinger.

Dessuten varierer den epidemiologiske situasjonen mellom regionene, som er ansvarlige for sine egne helsevesen. De organiserer Covid-19-vaksinasjonskampanjen og bestemmer koronavirusrestriksjoner i sine territorier. Mens Andalusia, Galicia, Asturias og Extremadura har en insidensrate på mellom 43 og 47 tilfeller per 100 000, og en ICU-beleggsrate under 1 %, har Aragón en forekomst på 134 tilfeller per 100 000, mens ICU-tallet er på 10 % . De fleste av de alvorlige tilfellene av Covid-19 rammer uvaksinerte. Ifølge den katalanske regionale regjeringen er risikoen for å bli innlagt på sykehus for Covid-19 4,5 ganger større for en uvaksinert person enn for en som er vaksinert, rapporterer Bernat Coll . I Murcia rapporterte også regionale myndigheter for noen dager siden at ingen av de syv ICU-pasientene på sykehuset på den tiden (det er nå 12) var vaksinert. Den laveste vaksinasjonsdekningen, hvor det er størst margin for forbedring, er blant aldersgruppen 30-39 – der 77 % er fullvaksinert – og aldersruppen 20-29 (78 %).

Gruppen av vaksinasjonseksperter som gir råd til regjeringen vil sannsynligvis også anbefale tredje booster-skudd av en Covid-19-vaksine til aldersgruppen 60-69, ifølge helsekilder . Dette tiltaket har vært under vurdering siden oktober, da de første studiene oppdaget at Covid-19-vaksiner, spesielt enkeltskuddene Janssen og Oxford-AstraZeneca, ble mindre effektive over tid. En booster-sprøyte er allerede autorisert for befolkningen over 70 år, immunkompromitterte og mottakere av Janssen-vaksinen . Aldersgruppen 60-69 består av 5,2 millioner mennesker, hvorav 97,8 % er fullvaksinert, ifølge de siste dataene fra det spanske helsedepartementet. De fleste av denne gruppen ble vaksinert med AstraZeneca, og hvis booster-skuddet blir godkjent, vil de motta en tredje dose av enten Pfizer-BioNTech- eller Moderna-vaksinen, slik tilfellet er for mottakere av Janssen. Nesten 2,7 millioner mennesker i Spania har så langt fått en booster-sprøyte, ifølge helsedepartementet.

Spanske helsemyndigheter godkjente mandag også en klinisk fase II-studie av en Covid-19-vaksine av det spanske farmasøytiske Hipra. Apropos autorisasjonen sa den spanske statsministeren Pedro Sánchez: «Denne andre fasen vil finne sted på 10 sykehus med mer enn tusen frivillige og ha 15 millioner euro i støtte fra den spanske regjeringen. Det er nok en grunn til å være stolt av dette landet.»

Med tilfeller som øker i en akselererende hastighet, vurderer noen regioner å innføre nye tiltak gitt risikoen for at smitte kan fortsette å øke over vinteren og juleferien. Den baskiske regionale regjeringen har kunngjort at de vil bruke restriksjoner i kommuner med høye overføringshastigheter, og har også åpnet debatt om hvorvidt vaksinasjon skal være obligatorisk for enkelte arbeidere, ifølge det spanske nyhetsbyrået EFE. Presidenten i den baskiske regionen, Íñigo Urkullu, sa at han ønsker beslutninger om dette tiltaket, samt bruk av det såkalte Covid-passet – som indikerer om bæreren er fullt vaksinert, har testet negativ for Covid-19 eller nylig overvunnet viruset – som skal gjøres «ensartet» over hele Spania. Han hevdet at det ville være vanskelig for den baskiske regionen å vedta disse forslagene «hvis de ikke er rammet av en beslutning» tatt på statlig nivå. Slike tiltak har jevnlig blitt utfordret og avvist i de regionale domstolene siden sentralregjeringen opphevet den landsomfattende alarmtilstanden.

I Valencia sa president Ximo Puig at regjeringen hans også jobber med den juridiske prosessen for å gjøre et Covid-pass til et krav for innreise «i visse sentre.» Selv om han ikke spesifiserte nøyaktig hvilke sentre han refererte til, sa han at de ville være steder «der de mest smitte skjer, lukkede rom hvor det er vanskelig å være med en ansiktsmaske.» Mandag indikerte også den regionale helsesjefen i Catalonia, Josep Maria Argimon, at den katalanske regjeringen vurderer å utvide bruken av Covid-passet, som foreløpig kun er påkrevd på utesteder. Eventuelle endringer må imidlertid godkjennes av den katalanske høyesterett. I mellomtiden revurderer den regionale regjeringen i Galicia sin plan om å lempe på bruken av ansiktsmasker på skoler på grunn av økningen i tilfeller. Mens eksperter sier at skoler er trygge steder, betyr ikke dette at de er smittefrie. I forrige uke ble det rapportert om to utbrudd på skoler i Madrid og Barcelona – ett i Getafe, med minst 56 tilfeller og et annet i Sant Cugat, med mer enn 40. Gitt den oppadgående trenden er debatten om hvorvidt ansiktsmasker bør eller ikke bør brukes.  Utendørs lekeområder forblir uten masketvang.

Kilde: Elpais.com

Relaterte artikler