Folket drar ut på landet

I siste papirutgave av Aktuelt Spania, som kom ut på fredag, oppfordrer vi folk til å komme se ut i frisk luft og gjerne inn i skog og mark.  Mer enn 4000 mennesker drar til kommuner som  Seta og Guadalest  og Sierra de Aitana, som bare teller 5000 innbyggere, for å unngå overfylte utfartssteder.  

Mobilitetsbegrensninger og leting etter mindre overfylte steder favoriserer  helgebesøk til småbyer i innlandet  spesielt. Dette påvises av studien som ble utført av statistikkbyrået INE for å observere den daglige mobiliteten til befolkningen  på bestemte øyeblikk. Analysen er basert på posisjonering av mobiltelefoner, som den som blir utført av Samferdselsdepartementet, men den går videre ved å tilby spesifikke data om mennesker som reiser, og i områder  med lavere befolkningstetthetenn i provinsen.  Takket være dette kan vi vite at 15. november kom det 4.006 mennesker til området som INE identifiserer som «Benilloba og andre kommuner.» Det inkluderer, i tillegg til denne byen, alle rundt Sierra de Aitana, Guadalest-dalen og en god del av Vall de Seta og la Serrella. Her bor det bare 5050 innbyggere, men den søndagen var det tilstede 4 273 fastboende mennesker, fordi 839 var bortreist den  dagen. Men 7440 individer var konsentrert i området, 62,71% mer enn den registrerte befolkningen. Og du lurte på om «storebror ser deg»?

Dette området er det som hver søndag registrerer et større antall besøkende i forhold til befolkningen, noe som i stor grad forklarer de demografiske egenskapene til miljøet og omstendighetene til koronaviruspandemien. Det er et område med få innbyggere og lite folk, med relevante naturlandskaper, lite berørt hittil av covid-19 og som det er mulig å få tilgang til uten begrensninger. Derfor er det ikke overraskende at det er den eneste plassen i provinsen hvor antall søndagsbesøkende stadig øker når mobiliteten generelt blir stadig mer redusert. For en måned siden, søndag 18. oktober, mottok omgivelsene i Aitana, Vall de Seta og Vall de Guadalest 3.707 besøkende, og for et år siden, 24. november 2019, reiste 3.083 mennesker til disse kommunene på søndag. Med andre ord er den nåværende søndagstilstrømningen 8% høyere enn for en måned siden, og 30% mer enn for et år siden. Ikke en gang i andre landlige områder i provinsen har det vært en slik økning. Fenomenet foregår imidlertid også på Camp d’Elx, men med mindre intensitet.

 Den store tilstrømningen av besøkende til småbyer ble lagt merke til fra det øyeblikket innesperringen ble løftet, og gir blandede følelser blant innbyggerne i disse byene. På den ene siden er det generelt forstått at mange flere mennesker kommer og leter etter åpne områder uten overbefolkning, og den positive innvirkningen dette kan ha på lokale serveringsvirksomheter verdsettes også. Selv den mulige ankomsten av nye bosettere, takket være fjernarbeid, blir sett på som en mulighet til å stoppe avfolkningsprosessen. Samtidig er det imidlertid betydelig frykt for risikoen for koronavirusinfeksjoner, og for det mulige kaos som dette kan forårsake i en veldig gammel befolkning som finnes i disse kommunene. Av den grunn har ordførere og innbyggere i disse byene de siste månedene stadig understreket behovet for å være ansvarlige og appellerer til de som drar til småbyer om å følge etablerte hygienestandarder så strengt som de ville gjort i et bymiljø. De fleste av de små kommunene i innlandet i vårt nærområde er uten koronavirus, som Millena, Gorga, Quatretondeta, Benasau, Fageca, Famorca, Confrides, Beniardà, Benifato og El Castell de Guadalest, blant andre.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler