En absolutt katastrofe

man in blue jacket standing beside woman in brown coat

Skottlands Covid-vaksinepassordning er en absolutt katastrofe etter den kaotiske første helgen med implementering. Scottish Hospitality Group, som representerer landets utesteder, fordømte Covid-vaksinepassordningen etter den første  helgen, og advarte om at det er en «absolutt katastrofe» som satte alt i stå.

For å adressere virkningen av ordningen, beskrev det skotske handelsorganet hvordan innføringen av Covid-tiltaket på arenaer har resultert i at personalet står overfor  «uutholdelige nivåer av misbehag»   og skaper en  «atmosfære som totalt vil undergrave nytelsen ved å gå ut. «Den første helgen med vaksinepassordningen har vært en absolutt katastrofe, og dette ansvaret ligger helt og holdent på den skotske regjeringen  ,  » sa  SHG-talsmann  Stephen Montgomery mandag. Scottish Hospitality Group har åpent kritisert regjeringens beslutning om å innføre en Covid-vaksinepassordning, som trådte i kraft 1. oktober, med en 17-dagers frist for å tillate arenaer å forberede seg på flyttingen.

Ifølge BBC nektet ansatte ved noen arenaer adgang til festløver uten vaksinepass mer enn 550 ganger, og noen ansatte ble utskjelt av gjester. Noen steder bestemte seg for å stenge tidlig og tilstrømningen ble redusert med hele 40 %. Den skotske regjeringen har forsvart sin Covid-vaksinepassordning som en  «proporsjonal måte å oppmuntre folk til å vaksinere seg på»,  så vel som en mulighet til å hjelpe store begivenheter og utesteder  «å fortsette å kjøre  løpet av det som potensielt vil bli en veldig vanskelig vinter». .

Covid-vaksinepassordningen krever at alle personer over 18 år må vise, hvis de blir bedt om det, at de er fullstendig vaksinert før de går inn på visse arenaer, inkludert nattklubber, innendørsarrangementer uten seter med mer enn 500 personer, utendørsarrangementer uten seter med mer enn 4 000 deltakere og enhver begivenhet med mer enn 10 000 i publikum. For å vise hvor inkonsekvent vaksinepassordningen er legger vi ved følgende nyhet. Vi regner da med at ordningen med vaksinepass er tenkt som smittebegrensende. Men vi vet at fullvaksinerte blir smittet og  smitter andre minst like mye som uvaksinerte. 

 DET ER OFFISIELT:   De fleste av den vaksinerte befolkningen i Storbritannia opplever infeksjonsrater langt høyere enn de uvaksinerte, og situasjonen blir verre for hver dag. Det britiske helsesikkerhetsbyrået publiserer detaljert Covid-statistikk som i 7 uker har blitt tabellert etter aldersgruppe og vaksinasjonsstatus. Dette lar deg nå svare på viktige spørsmål. Alle vaksinerte over 30-årene i Storbritannia har nå mye høyere infeksjonsrater enn deres uvaksinerte motparter. Det forteller oss imidlertid ingenting om hvordan dette har oppstått, eller hvordan det kan utvikle seg.  

Storbritannia har vaksinert befolkningen for det meste i rekkefølge etter alder, eldst til yngst, og helt nylig har det begynt å vaksinere sin under-18 årskull. Siden de er de sist vaksinerte i Storbritannia, har de en svært høy grad av motstand mot Covid-infeksjon.  De nylig vaksinerte  drar nytte av en 90 % forbedring i infeksjonsraten, noe som betyr at forekomsten av tilfeller er 10 ganger bedre enn for uvaksinerte motparter. Dette er imponerende, og får oss til å lure på hvor lenge denne høye graden av beskyttelse kan vare.  Svaret ser dessverre ikke ut til å være mye: Den forrige aldersgruppen i Storbritannia som ble vaksinert var den 18-29 år gamle kohorten, hvorav halvparten ble fullvaksinert for rundt 9 uker siden. Selv om de fortsatt har det bedre enn de uvaksinerte på deres alder, har de mistet det meste av sin relative motstand mot infeksjon. Hvis de fortsetter sin bane, i uke 12 vil den fordelen være helt borte. Aldersgruppen som ble vaksinert tidligere var 30-39-årskullet. Halvparten var ferdigvaksinert innen uke 27, og i uke 39 (igjen ca. 12 uker senere) hadde de mistet sin største motstand mot infeksjon. I det minste for disse to kohortene ser det ut til at deres vaksineinduserte resistens falt til null på mindre enn 3 måneder. 

Dessverre stopper ikke saken der; Etter dataene ser man at de vaksinerte faller inn i negativt territorium, noe som kan få oss til å lure på hvordan alle de tidligere vaksinerte kohortene er nå. Når det gjelder sårbarhet for infeksjon, er ikke svaret så godt:  Hele kohorten av vaksinerte 40-79 år er dypt negative, nå under minus 50%, noe som betyr at de lider mer enn dobbelt så høy infeksjonsrate som sine uvaksinerte kolleger, og det er ingen åpenbar slutt i sikte. Gitt den vedvarende konsekvente og sterkt negative trenden for alle voksenkohorter, er det umulig å gjette hvor eller når disse banene kan bunne ut. Men er trenden et resultat av økt sårbarhet blant vaksinerte, eller utvikles det større resistens blant uvaksinerte? Svaret ser ut til å være begge deler:  Uvaksinerte voksne nyter betydelig lavere infeksjonsrater, men vaksinerte er tydelig på vei i motsatt retning. Dette får oss til å spørre: Hvorfor må vaksinerte lide av økende infeksjonstall, mens tilfellestallene for uvaksinerte har gått ned og er lavere? Vi får vel håpe at de vaksinerte gjorde det bedre, og absolutt ikke dårligere. 

Men for alle unntatt én voksenkohorter er det stikk motsatt, og selv for dem ser det ut til at det ikke er lenge til:  Det har blitt antydet at infeksjon blant uvaksinerte har indusert en sterk naturlig immunitet som har ført til deres flokkimmunitet. Dette kan være en faktor, men som vi har sett, har de vaksinerte også blitt smittet, og i hvert fall i 40-79-åringen, i mye høyere rater. Hvorfor skulle det ikke også komme de vaksinerte til gode?  Skal vi forstå at infeksjon etter vaksinasjon kanskje ikke gir en tilsvarende bred immunitet? Vaksinasjon er ment å endre immunresponsen etter infeksjon, som selvfølgelig er målet; det kan tenkes at denne endrede responsen kan dempe utviklingen av bred og langvarig immunitet som ellers ofte skyldes naturlig infeksjon. Dette kan gjøre de vaksinerte mer utsatt for reinfeksjon, og kan bidra til å forklare disse resultatene. 

Men dette er fortsatt spekulasjoner, vi vet bare ikke i dag. Det vi vet, fra britiske data, er at alle vaksinerte for mer enn noen få måneder siden har en mye høyere risiko for Covid-infeksjon, og er derfor mye mer sannsynlig å bli smittet enn deres uvaksinerte kolleger. Mye har blitt sagt og skrevet for å vise at de vaksinerte er like i stand til å overføre Covid. Men siden symptomene deres vanligvis er mildere, er det også mer sannsynlig at de går utenfor; Legger vi til dette økningen i infeksjonsrater, er det ingen tvil om at de vaksinerte nå utgjør den største risikoen for smitte av Covid. I lys av dette er vaksinepass helt klart meningsløse; de er bare en invitasjon til infeksjon, som det nå ikke kan være noen begrunnelse for.

Datakilde: UK Health Security Agency COVID-19 vaksineovervåkingsrapporter uke 36-42:

Les UKHSA-rapporten på: https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/1027511/Vaccine-surveillance-report-week-42.pdf

Relaterte artikler