Brannrisiko for elektriske kjøretøyer

red and black car door

Brannene fikk byene München og Stuttgart til å stoppe bruken av disse batteridrevne bussene, og Heinrich Duepmann fra German Electricity Consumer Protection Association sa at han deler deres bekymringer, ikke bare om bussene, men om elektriske kjøretøy generelt.

En serie branner som involverer elektriske busser setter spørsmålstegn ved Tysklands avhengighet av disse nullutslippskjøretøyene. «Risikoen for disse brannene,» sa sikkerhetsregulator Heinrich Duepmann, «har ikke blitt adressert i det hele tatt.» Europa opplever en grønn transportboom. Salget er firedoblet siden 2018, og en av ti nye biler som selges på kontinentet er nå fullt elektrisk, en andel som stiger til fire av ti når hybridbiler tas med. I Tyskland, hvor De Grønne er  i forhandlinger om  å slutte seg til en koalisjonsregjering, doblet antallet elektriske busser seg i fjor sammenlignet med 2019.  Overgangen  fra diesel til elektrisitet har ikke gått helt glatt. Tre busstasjoner ble ødelagt av brann alene i år, hvor den siste i Stuttgart forrige måned  ødela 25 busser.

«Risikoen for disse brannene, selv andre steder, som i sykkelkjellere eller store boligblokker, blir ikke tatt opp i det hele tatt,»  sa han . «Selv ikke forsikringsselskaper er  i gang med å løse problemet.» Litiumionbatteriene som driver elektriske kjøretøyer kan ta fyr hvis de blir skadet eller i noen tilfeller under lading eller helt uventet uten angivelig grunn. Litium brenner voldsomt i kontakt med luft, og når de er antent, kan disse brannene være ekstremt vanskelige å slukke. Under brenning har litiumionbatterier vist seg å avgi giftige mengder  fluorgass .

Bortsett fra brannfaren, er Deupmann også bekymret for at etter hvert som private elektriske kjøretøyer blir mer populære, er landets elektriske infrastruktur  «fullstendig underutviklet» for  å lette utbredt hurtiglading. «Folk har vært for naive om det,»  sa han og la til at  «naivitet er en underdrivelse.»

Relaterte artikler