Vulkanubruddet blir bare verre

lava coming out from mountain

Det har gått pr 15. oktober gått 26 dager siden vulkanen Cumbre Vieja på La Palma,   begynte sitt utbrudd, og det er fortsatt ingen tegn til bedring. Vulkanen opprettholder sin ødeleggende kraft og fortsetter å spy ut lava, i slike mengder at lavaen flommet over i en stor bølge.

Utbruddet tærer på Los Llanos de Aridane kommune, som har opplevd tre påfølgende evakueringsoperasjoner mellom tirsdag morgen og torsdag. Hovedevakueringsarbeidet fant sted tirsdag, da rundt 800 mennesker i sentrum av La Laguna -området ble tvunget til å forlate hjemmene sine på grunn av den nærgående lavaen. Onsdag kveld beordret myndighetene evakuering av et annet nabolag, lenger øst, en avgjørelse som berørte rundt 100 mennesker. Og bare 12 timer senere, torsdag morgen, ble ytterligere 300 mennesker evakuert da eksklusjonsområdet ble utvidet mot vest, opp til grensen til Tazacorte kommune.

Men mange av disse innbyggerne hadde allerede forlatt hjemmene sine før områdene ble evakuert.  På bare to dager har 1200 innbyggere forlatt hjemmene sine, noe som bringer det totale antallet fordrevne til nærmere 7000. Av dette tallet har bare 238 benyttet seg av innkvarteringen fra Kanariøyens regionale regjering på et hotell i Fuencaliente, sør på øya. Fra torsdag hadde lava påvirket 674,5 hektar, 34,2 flere enn dagen før. Lavens utbredelse blir imidlertid nøye styrt av terrenget og endringene i den vulkanske kjeglen. Én lavastrøm, klassifisert   som den primære, har sluttet å bevege seg. Denne elven av smeltet stein nådde Montaña de Todoque, et fjell i kommunen med samme navn, den første uken etter at utbruddet begynte, og beveget seg sørover til den kom i kontakt med Atlanterhavet, hvor den har laget en lavaplattform som måler rundt 34 hektar.

Over tid begynte imidlertid en annen lavastrøm å dukke opp fra primærstrømmen rundt 200 meter mot sør. Denne strømmen vil sannsynligvis omgi Montaña de Todoque fra nord og svelge alt på sin vei. En annen strøm som stammer fra den viktigste beveger seg i vest-nordvestlig retning. Denne elven av smeltet stein har delt seg i to forskjellige kanaler, hvorav den ene torsdag ødela et lager som ble brukt av supermarkedskjeden Spar. Nordøst for denne strømmen er en annen lavatunge som passerte over industriområdet El Callejón de la Gata tidligere denne uken og truer nye nabolag. Lavaen har så langt påvirket 1.634 bygninger, hvorav 1.548 har blitt totalt ødelagt. Ytterligere 179,3 hektar jordbruksareal, hvorav halvparten brukes til bananplantasjer, er også slukt av lavaen. 

Kilde: elpais.com

Relaterte artikler