Ciudadanos største parti

Hvis det hadde blitt avholdt valg i Spania nå, ville Ciudadanos komme ut som det største partiet, ifølge en ny meningsmåling som Metroscopia har gjort for EL PAÍS. Albert Riveras parti, som entret den politiske scenen under den økonomiske krisen med sitt reformbudskap, ville sikret seg 27,1% av stemmene, etterfulgt av Partido Popular med 23,2% og sosialististpartiet (PSOE) med 21,6%. Podemos, protestpartiet fra ytterste venstre, ville ramlet ned på 15,1%.

Etter Francosperiodens slutt, har Spania i realiteten hatt en topartisystem. Andre partier hadde kun marginal oppslutning. PSOE og Partido Popular har skiftet om å ha makten fram til idag. Den økonomiske krisen, som startet sent 2007, ble forsterket etter nanskrisen i 2008, og slo ut i full blomst de neste årene. Under denne problematiske perioden lette folket etter alternativer og to nye partier så dagens lys. Ciudadanos, som på det politiske kartet, betegner seg som et høyre-sentrumsparti, og Podemos, som er å beregne som temmelig venstreradikale.

Podemos kk veldig vind i seilene under protestaksjonene og demonstrasjonene mot myndighetene og kunne notere tall langt oppe på 20-tallet i sine beste stunder. Nå er, for første gang, Ciudadanos største parti på en meningsmåling. Vi så det også under nyvalget i Catalonia, der partiet gjorde det best av alle. Vi skal dog huske på at denne målingen kommer i en stabil periode uten store spenninger. På dette tidspunktet er det ikke noe som tyder på at Spania kommer til å avholde tidligere valg enn normalt. De neste valgene i Spania er ikke planlagt før 2019. Det er en tendens til at velgerne ykter til tradisjonelle partier når det spisser seg til og det blir alvor.

Men i dag tyder mye på at Mariano Rajoys PP er i ferd med å miste mange velgere til det mer sentrumsorienterte Ciudadanos. Undersøkelsen viser at mange velgere satte pris på Ciudadanos klare og ubetingede posisjon i forsvaret av Spanias konstitusjonelle rammeverk og mot katalonske separatisters hardkjør for å bryte ut. Når velgerne ble spurt om hvilket parti de mener er det beste prosjektet for Spanias fremtid, svarte 44% av dem “Ciudadanos.” Den konservative PP kk kun 20%. Denne oppfatningen deles også i varierende grad blant andre partier velgere: Blant PP-velgere, føler 68% at Ciudadanos har et klart nasjonalt prosjekt, sammenlignet med 58% som føler det samme om PP selv. Blant PSOE- velgerne, føler 44% at Ciudadanos har en sterk plan for fremtiden, sammenlignet med 43% som tror deres eget parti PSOE sitt prosjekt er bedre.

Undersøkelsen viser at nesten halvparten av velgerne som støttet Mariano Rajoy i 2016, har sluttet å støtte PP. Ciudadanos spiser av regjeringens velgerebase: I november sa 68% av PP-velgerne at de ville fornye deres støtte til det konservative partiet ved neste valg. Men denne nye undersøkelsen viser at dette tallet nå har falt til kun 54%. Bakgrunnstallene viser at Ciudadanos tar stemmer hovedsakelig fra PP (23%), men også fra PSOE (13%) og Podemos (5%). Lojalitet er svært høy, hele 81%: De este av de som stemte på dem i 2016 ville altså gjøre det igjen nå. Partiets leder Albert Rivera topper også som den mest populære partilederen, etterfulgt av Pedro Sánchez fra PSOE, Mariano Rajoy fra PP og Pablo Iglesias fra Podemos.

Politiske analytikere slår fast at den politiske venstresiden i Spania er svekket, selv etter fem år med konservativt PP- styre. Dette utfordrende øyeblikk for venstresiden kommer ettersom forholdet mellom Iglesias og Sánchez har nådd sitt laveste punkt. Etter at PSOE erklærte at Podemos ikke var den foretrukne samarbeidspartneren, har lederne i de to partiene blitt involvert i en pågående politisk skittentøysvask. Iglesias hevdet at “ordet som rimer med PSOE er skuffelse”, mens Sánchez krever at Podemos «fortidsmessige feil» ikke skal glemmes. Han tenker da på at Podemos nektet å støtte en PSOE-regjering etter valget i 2016, noe som førte til enda et valg og at Mariano Rajoy kunne fortsette å bo i statsministerboligen.

Støtte til Podemos har falt betydelig siden den feide inn i politikken for re år siden med en populær anti-austerity-melding. Men PSOE har ikke vært i stand til å vinne over disenchanted Podemos velgere. Ifølge en Metroscopia- valgmålsbestemmelse bestilt av EL PAÍS, har Juni PSOE gjenvunnet 13% av sin velkomstbase tilbake fra Podemos, men rundt 21% av Podemos-velgerne – nesten 1 million mennesker – overtales ikke av partiets plattform. En annen 14% av PSOE-støttespillere er i samme posisjon.

Bare 31% av Podemos velgere godkjenner Pedro Sánchez

JOSÉ PABLO FERRÁNDIZ

Tallene peker på en avtagende venstre sektor, bestående av rundt 1,7 millioner mennesker, som kunne bli sviktet for å stemme for andre partier eller velge å avholde seg.

“Jeg ber deg om å mobilisere. Foreldre og barn i arbeiderklassen kan ikke la dem demontere arven vår: velferdsstaten, sier PSOE-leder Pedro Sánchez på et møte i Madrid i Madrid i pensjon.

Sánchez har begynt året på å forsøke å samle seg urolige progressive velgere, klar over at sektoren er i tilbakegang.

Når det gjelder Podemos, viser Metroscopia-meningen at bare 54% av sine velgerne er forpliktet til å stemme igjen for samme parti – rundt 2,7 millioner mennesker. Men hvor er resten av de fem millioner menneskene som stemte for Podemos i 2016-valgene?

Relaterte artikler