Stadig færre kinabutikker

people in china town

Koronaviruspandemien har hatt stor innvirkning på asiatiske handelsmenn som driver kinesiske basarer i de største spanske byene. Mange av disse store butikkene er nå enten tomme eller i ferd med å stenge butikken fordi eierne deres reiser tilbake til Kina i betydelige antall.

«Helse kommer først», er en vanlig observasjon blant disse butikkeierne. Mange av dem har vært imot avslapning av maskeringsregler utendørs under den femte bølgen av pandemien i Spania og flytter tilbake til landet sitt for å bli vaksinert og begynne på nytt der. Andre drar imidlertid fordel av den nåværende økonomiske oppgangen for å flytte til en bedre beliggenhet, mens en tredje enda mer initiativrik gruppe velger å finne på noe nytt.

En spasertur rundt Madrid avslører at gatene er krydret med tradisjonelle kinesiske basarer, som enten er til salgs eller til leie. Pedro Nueno, professor ved IESE handelshøyskole i Madrid og grunnlegger og ærespresident for China Europe International Business School (CEIBS), peker på Covid-19 som årsaken: “Mangelen på turisme, den drastiske endringen i forbrukervaner som har hadde stor innvirkning på offline shopping, kvaliteten på produktene i noen tilfeller og økningen i regelverk og inspeksjoner for alle virksomheter. ”

Advokat Lidan Qi, administrerende direktør i konsulentfirmaet Puente China España, som gir råd til store kinesiske selskaper og gründere , peker også på pandemien og dens resultater  som hovedårsaken. «Det er landsmenn som tror slutten på pandemien fortsatt er langt unna, og de føler seg ikke trygge her,» sier hun. – Asiater er veldig forsiktige. Mange av nedleggelsene er av handelsmenn som forlot Spania i begynnelsen av pandemien og ikke kan komme tilbake fordi de ikke lenger har penger til å begynne på nytt. ” Tall fra Spanias National Statistics Institute (INE) indikerer at befolkningen på 232 807 kinesere i 2020 falt til 228 564 1. januar 2021 (inkludert 170 dødsfall).

Den svimlende kostnaden ved å leie lokaler er også en faktor; mange kunne ikke overleve lockdownen da de ikke fikk solgt noe i det hele tatt, men likevel måtte betale høye husleier. I en av de to basarene på Juan Montalvo -gaten, i Ciudad Universitaria -området i Madrid, forlot leietakeren den 300 kvadratmeter store butikken fordi han betalte 4000 euro i måneden i husleie og ikke klarte å komme til enighet med eieren om å senke leien. Eduardo Molet, eier av et eiendomsselskap med samme navn, sier at «selv om noen utleiere har begynt å senke husleiene, betyr de smale fortjenestemarginene som er spesifikke for disse butikkene at de ikke kan overleve.»

Ifølge Molet har asiatiske virksomheter holdt ut lenger enn de fleste, men «de som hadde gitt seg selv frist til sommeren begynner å mislykkes.» Enhver begynnende reduksjon i husleien blir imidlertid utnyttet av asiatiske handelsmenn som velger å begynne på nytt igjen med andre typer mer økonomiske virksomheter som bakerier, ifølge Lidan Qi. «Kineserne er veldig initiativrike, og de som blir igjen i Spania vil se på hva de skal gjøre nå,» sier hun. «Vi snakker om fagfolk som vet hvordan de oppdager muligheter og beveger seg raskt,» legger Pedro Nueno til.

En talsmann for Association of Chinese in Spain, som går under navnet Li, legger til: «De som ser på krisen som en mulighet, har stengt lokalene sine og jobber allerede med å åpne virksomheter og franchiser knyttet til energi, brød, hjemlevering og salg på nett. ” Han spår at dette vil være fremtidens kinesiske virksomheter i Spania, og legger til at en annen grunn til at flere av hans landsmenn har gått konkurs er økningen i kostnadene for internasjonal transport, som er «tre ganger høyere» enn før. Dette har selvfølgelig hatt en betydelig innvirkning på å bringe varer over fra Kina.

Eieren av basaren på Madrids Fernando el Católico -gate, i Chamberí -distriktet, og som foretrekker å være anonym, skylder  nedleggelsene på det faktum at pandemien har betydd » at folk går mindre ut og kjøper bare det de trenger.» Men han klandrer også den enorme konkurransen fra netthandelen. «Nesten alt er kjøpt på nettet i disse dager,» sier han.   Et tomt lokale på  Calle Magallanes har gitt et ungt asiatisk par en mulighet til å inngå en leiekontrakt på 2500 euro i måneden og har som mål å «ta utfordringen med stor entusiasme», til tross for det store økonomiske utlegget som venter. De tar steget, sier de, fordi de er kjent med virksomheten gitt at moren deres allerede har et lignende etablissement.

I Barcelona er landskapet noe annerledes med små butikker som stenger «på grunn av konkurs eller høye Covid -saker.» Dette har ført til en endring av strategien blant kinesiske gründere, ifølge Jonhi Zhang, en tekstilgrossist og generalsekretær i Federation of Chinese Corporations i Spania. «De flytter fra lokaler på mer enn 1000 kvadratmeter i byen til store områder, oppover 5000 kvadratmeter i utkanten,» sier han. «De lukker en liten restaurant og åpner store wokrestauranter, for i Barcelona er det en god tid å finne gode lokaler.» Han fremhever også utviklingen av bakerikjeder drevet av kinesere som sysselsetter lokalt personale – virksomhetstransformasjon er på dagsordenen.

Kilde: elpais.com

Relaterte artikler