Ettervirkningene av Bidens fadese

Fiaskoen i Afghanistan har bekreftet  at  USA som hegemonisk aktør i Midtøsten sammenfaller med avskallingen som en supermakt. Israel og de arabiske landene som er alliert til Washington, merker seg med bekymring at den militære avskrekkende makten som stammer fra dette strategiske partnerskapet trolig vil falme etter at Kabul -forsvant som dugg for solen i kjølvannet av USAs tilbaketrekning. Eksperter og sikkerhetsanalytikere frykter at Talibans retur til makten vil ende med å gi ny kraft til radikale islamske grupper – som i tilfellet med Hizbollah i Libanon, på god vei til å bli en mislykket stat – og en gjenoppblomstring av jihadisme.

– De allierte i Midtøsten kommer nå til å ha vanskelig for å stole på sikkerhetsgarantiene som Washington tilbyr, sa den tidligere israelske general Yossi Kuperwasser , som var leder for den militære etterretningstjenesten, i et virtuelt møte med utenlandske journalister. «Hovedleksjonen de må lære nå er at de må konsentrere seg om å ha sin egen forsvarskapasitet mot trusler som Iran,» sa han.

Teheran er også rystet over gjeninnføringen av et sunnimuslimsk fundamentalistisk emirat ved sin østlige grense, hvorfra en flom av flyktninger vil komme inn. Den nye iranske presidenten, den ultrakonservative Ebrahim Raisí, har i uttalelser på TV sitert av Reuters sagt at «USAs nederlag og tilbaketrekning kan bli en mulighet til å gjenopprette sikkerhet og fred i Afghanistan.» Iran har opprettholdt en ambivalent holdning til Taliban, som det kritiserer for å ha marginalisert Afghanistans sjia -minoritet, men som det likevel har bygd diplomatiske broer med.

«Tiden for intervensjon og tilstedeværelse av USA i Midtøsten nærmer seg slutten», spår intelligensanalytikeren Yossi Melman i den israelske avisen Haaretz.  Pentagon har trukket seg ut av en region som bare har gitt USA «enorme utgifter og kister». Pragmatisk har Bahrain allerede gjennomført en kontaktrunde i spissen for Gulf Cooperation Council for å analysere maktforholdene omkring de afghanske opprørerne og fremfor alt den miserable utreisen fra Bidenregimet. Med det økende fraværet av amerikanske styrker i Midtøsten, har Russland okkupert en del av det tomrommet. I 2015 reddet Putins målbevisste militære intervensjon til fordel for det syriske regimet president Bashar al-Assad fra nederlag, slik at han kunne gjenvinne kontrollen over det meste av landet fire år senere. Moskva fikk dermed garantier på ubestemt bruk av sine marine flybaser på den syriske kysten.

På regional skala har Israel blitt den viktigste militære makten, som strekker seg over Middelhavet og Gulfen, med allierte som de opprettholder normaliserte forbindelser med, for eksempel Egypt og De forente arabiske emirater, og andre som styrker kontaktene i skyggene, for eksempel Saudi-Arabia.  «Israel kommer til å måtte tilby sikkerhetsbistand til moderate sunnimuslimske land,» forutser Kuperwasser om det nye regionale sikkerhetsscenariet som åpnes etter tragedien i Afghanistan. Frykten for at al Qaida skal dukke opp igjen, med en gjenutgivelse av alliansen med Taliban, er også urovekkende i Midtøsten. Spaltist Ben-Dron Yemini advarer på sidene til Yedioth Ahronoth: «Opprørernes seirende marsj gjennom gatene i Kabul har vært som en forsterkningsinjeksjon for jihadistene.» Den palestinske islamistiske bevegelsen Hamas, som de facto styrer Gazastripen, har vært raske til å gratulere Taliban med seieren.

Et tiår etter utbruddet av den arabiske våren , forblir Midtøsten destabilisert av endeløse konflikter. Pandemien og de økonomiske krisene forårsaket av lockdowns har kastet mange av innbyggerne til randen av fortvilelse som har ført til radikalisering. Det er land som faller i kaos, som Libanon, som er innblandet i elendighet og vanstyre etter eksplosjonen som ødela havnen i Beirut for et år siden.  Tidligere general Kuperwasser argumenterer for at «Afghanistans fiasko gjenspeiler vanskelighetene som Vesten generelt, og USA spesielt , har med å forstå den islamske verden.» «USAs lederskap er nå kompromittert. De er fortsatt vår store allierte, men den håpløse tilbaketrekningen etterlater en negativ innvirkning på bildet som en supermakt. Nå må vi tenke på å forsvare oss selv, avslutter den israelske sikkerhetsanalytikeren, før han minner om at Washington har valgt ikke å svare kraftig på det nylige droneangrepet på et oljetanker som drives av et israelsk selskap, tilskrevet Iran.

Israel opprettholder streng sikkerhetskoordinering med USA, som finansierer opprustningen med 3,8 milliarder dollar i året (omtrent 3,25 milliarder euro) for å gi det en militær fordel i Midtøsten. Lederne er offisielt tause om Kabuls fall på tampen for det første besøket av statsminister Naftali Bennett, i Det hvite hus, med striden om reaktiveringen av atomavtalen med Teheran på bordet. Men etter at USA trakk seg i Afghanistan, fortsetter den jødiske staten å reservere – mer enn før, om mulig – retten til å starte en militær operasjon mot Iran for å torpedoere atomprogrammet og avbryte forhandlingene.

Relaterte artikler