Spania tilbyr mottak av afghanere

Kabuls fall etter en lynoffensiv av Taliban i Afghanistan har ført til en logistisk utfordring i Spania. Luftforsvaret og UMEs militære beredskapsenhet har opprettet en leir på flybasen T orrejón de Ardoz i Madrid som kan romme opptil 800 mennesker.

Sánchez-regjeringen Pedro Sánchez har etablert basen som operasjonssenter for afghanske statsborgere som tidligere jobbet for EU og som senere vil bli flyttet til andre medlemsland. Så langt er det 89 mennesker på basen som er evakuert fra Kabul, blant dem fem spanjoler . De ankom tidlig på torsdagen med et A400M -fly sendt av den spanske regjeringen, samt et italiensk fly som er en del av EUs utenrikstjeneste. Spania samarbeider med sistnevnte organisasjon for å fungere som et inngangspunkt for fordelingen av afghanske samarbeidspartnere blant medlemslandene i blokken. 

Et annen fly sendt av Spania forlot Kabul i morges mot Dubai, som en del av den pågående operasjonen for å evakuere spanske statsborgere og afghanere som har jobbet med landets myndigheter. Ifølge regjeringskilder var det rundt 110 mennesker fra Afghanistan på flyet A400M. Utenriksminister José Manuel Albares talte i radionettverket Cadena SER fredag ​​morgen, og bekreftet at de evakuerte var afghanere som jobbet med Spania og afghanske ansatte fra den spanske ambassaden. Blant dem er tre familier.

Leiren i Madrid, som er satt opp ved siden av rullebanen og inkluderer en kantine for 200 personer, dusjer og toaletter, har forskjellige områder for menn, kvinner og barn. De evakuerte blir ivaretatt av fagfolk fra statssekretæren for migrasjon så vel som frivillige organisasjoner. For de mindreårige er det et lekeområde og et matområde, i tillegg til en medisinsk og psykologisk hjelp. I tillegg til mat og drikke utdeles ansiktsmasker og andre hygieneartikler. En av de 32 mindreårige som ankom i morges, er kjørt til Gregorio Marañon sykehus etter å ha lidd av diaré. Alle menneskene som ble evakuert til Torrejón har så langt testet negativt for koronavirus via antigentester.

Maksimal tid som asylsøkere bruker i Torrejón før de blir behandlet av de spanske eller EU -landenes systemer forventes å være 72 timer, ifølge offentlige tjenester. Etter deres coronavirus -tester blir migrantene identifisert av det nasjonale politiet, og de må uttrykke sin interesse for å søke internasjonal beskyttelse. Spanias inkluderings-, sosial- og migrasjonsminister José Luis Escrivá var på flyplassen for å ta imot ankomstene i morges, sammen med utenriksminister José Manuel Albares. Førstnevnte forklarte i dag at de evakuerte vil bli informert om de internasjonale beskyttelsesprosedyrene før de fordeles mellom forskjellige EU -land.

I Spania har regionene Extremadura, Murcia, Catalonia og Baskerland, samt byen Barcelona, ​​uttrykt sin vilje til å ta imot noen av disse flyktningene, men Escrivá forklarte at det statlige nettverket i teorien har » tilstrekkelige ressurser ”for å håndtere tilstrømningen. Han utelukket imidlertid å be om assistanse fra regionene og byene som har tilbudt sin hjelp med de logistiske oppgavene som venter. Systemet regner for tiden med rundt 3000 ledige plasser over hele landet.

På flyet som ankom Spania i morges, etter å ha stoppet i Roma, var det 36 afghanere som tidligere hadde jobbet med EU -institusjoner. Regjeringen rapporterte at de inkluderte fem familier som vil bli tatt inn av Danmark, Tyskland, Polen og Litauen. Statsminister Sánchez hadde tilbudt EU at Spania «midlertidig» ville ta inn disse  før de sendes til andre medlemsland. Den spanske regjeringen, som drives av en koalisjon av PSOE og juniorpartneren Unidas Podemos, har uttalt at den første fasen av hjemsendelsesarbeidet, som innebar evakuering av alle spanske statsborgere som ikke er avgjørende for operasjonen, er fullført. Kl. 13.30 CET skulle Sánchez holde en videokonferanse med utenriks-, forsvars-, innenriks- og migrasjonsministrene.

Kilde: elpais.com

Relaterte artikler