Gran Canaria brenner

Brannen på Gran Canaria har kommet ut av kontroll, og folk har blitt tvunget til å evakuere. Flammene steg så høyt at til og med brannslukningsfly ikke kunne operere i det som ble kalt en «miljøtragedie». (Foto: DESIREE MARTIN / AFP / Getty Images)

En brann som startet lørdag i Valleseco på Gran Canaria, har nå spredt seg til et område på 6000 hektar, og har tvunget rundt 9000 mennesker fra mer enn 50 byer og landsbyer til å evakuere.

Ytterligere evakueringer er ikke utelukket dersom flammene sprer seg mot Mogán, og beboerne vil sannsynligvis ikke kunne komme tilbake til hjemmene sine med det første. Brannen er mandag ettermiddag utenfor kontroll, og nødetatene fokuserer for tiden på høyre flanke av brannen, som påvirker Tamadaba naturpark. I følge Ángel Víctor Torres, som er regionspresident på Kanariøyene, forventes temperaturer og vind å falle betydelig i løpet av de kommende timene, noe som kan hjelpe til å bringe brannen under kontroll. Brannen er den andre store brannen som har påvirket øya i sommer, etter den første i Artenara i begynnelsen av denne måneden, som raserte 1500 hektar land. Denne siste er altså betydelig større.

Spanias fungerende jordbruksminister, Luis Planas, rapporterte i dag at  brannen er den største i historien på Kanariøyene. Tirsdag vil ytterligere fire fly i tillegg til de 16 som allerede opererer i området, hvorav fire er fly som ble hentet inn fra fastlandet. «Prioriteten er å unngå tap av menneskeliv, samt minimere materielle og menneskelige skader,» sa Planas til journalister mandag. I løpet av natten tvang spredningen av brannen evakueringen av en rekke områder, inkludert hele det urbane området Vallesco, som har 3 784 registrerte innbyggere, og bydelene El Carrizal de Tejeda, El Valle og El Risco, i Agaete, nord på øya. De siste landsbyene som ble evakuert var Saucillo, i Gáldar, og Piletas og Troya, i Agaete.

Brannen har forårsaket enorme miljøskader, inkludert Tamadaba-parken, en av de grønne juvelene på øya. Rundt 600 mennesker har jobbet hele dagen i dag for å slukke brannen. Tallet på 9000 mennesker som er evakuert fra hjemmene sine er basert på den offisielle folketellingen fra nabolagene som hittil har blitt rammet av evakueringene. Av disse tilbrakte bare 400 mennesker natten i seks tilfluktsrom i San Mateo, Teror, Gáldar, Moya, Agaete og Tunte. Nødetatene var også i kontakt med 40 personer som ble beordret til å oppholde seg i kulturhuset i Artenara for sin egen sikkerhet. De vil bli flyttet derfra når forholdene er trygge for det.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler