Nye portforbud på gang

woman in brown coat wearing black sunglasses

Den femte bølgen i Spania av coronavirus presser myndighetene  til å vedta nye restriksjoner i et forsøk på å begrense infeksjoner, som i stor grad påvirker unge, uvaksinerte mennesker. Men regionale myndigheter, som har ansvar for sin egen helsepolitikk, møter noen ganger motstand hos domstolene i deres forsøk på å innføre svært restriktive tiltak som portforbud.

Covid-19 tilfeller har økt eksponentielt i Spania nok en gang siden slutten av juni, med nye infeksjoner fordoblet hver uke. Pandemien er i en annen fase, takket være vaksinasjonskampanjen, men bekymringene øker av to grunner: spredningshastigheten – fremfor alt blant unge mennesker – og innleggelser på sykehus, som også øker. Den gode nyheten er at sykehus ikke opplever denne femte bølgen i Spania slik de gjorde etter juleferien. 

Mens sakene har skutt opp og er nær de verste tallene fra januar, er innleggelser langt fra det de var den gang. I den første måneden av året var det 20 til 70 daglige innleggelser av Covid-19 pasienter for hver 100.000 innbyggere, mens det nåværende antall sykehusinnleggelser er rundt 10 for hver 100.000 innbyggere.  Nesten 25% av de over 80 år som blir smittet, ender opp med sykehusbehandling, selv om de aller fleste av dem er fullvaksinert.  Dette er lavere enn det som er sett de siste månedene, men ikke mye lavere.En rekke spanske regioner har allerede skjerpet sine begrensninger.

Valencia

Den valencianske regionsregjeringen har bedt om rettslig godkjennelse fra regionens høyesterett for å innføre portforbud i 45 ytterligere kommuner i Valenciaregionen. Consell vil utvide portforbudet i til sammen 77 kommuner med autonomi som, hvis de får godkjenning fra høyesterett, vil se deres mobilitet begrenset mellom 1.00 og 6.00 om morgenen fra neste mandag 26. juli.

I provinsen Castellón har Consell foreslått følgende kommuner: Alcalà de Xivert, Almenara, Benicassim, Borriana, Borriol, Onda, Oropesa del Mar, Peníscola, Torreblanca, Vila-real og Vinaròs.

 I provinsen Alicante er dette de foreslåtte kommunene: Alfàs del Pi, Alicante, Banyeres de Mariola, Benidorm, Callosa d’En Sarrià, Callosa de Segura, Calpe, Dénia, Gata de Gorgos, La Nucia, Muro de Alcoy, Ondara , Pego, Santa Pola, Sant Vicent del Raspeig, Sax, Teulada og Vila Joiosa.

I provinsen Valencia: Albal, Alboraya, Alcàsser, Aldaia, Alfafar, Alginet, Almussafes, Benaguasil, Benetússer, Benifaió, Bétera, Buñol, Burjassot, Canals, Chiva, Foios, Gandia, Godella, L ‘Eliana, L’Olleria, Manises, Massamagrell, Massanassa, Meliana, Mislata, Museros, Oliva, Paiporta, Paterna, Picassent, Pobla de Farnals, Pobla de Vallbona, Puçol, Puig, Rafelbunyol, Requena, Riba-roja de Túria, Rocafort , Sagunto, Silla, Sueca, Tavernes de la Valldigna, Turís, Utiel, València, Vilamarxant, Xeraco og Xirivella.

Oppdaterte smittetall Marina Baixa: Benidorm: 505,32 tilfeller per 100 000 innbyggere. Villajoyosa: 349,44,  l’Alfàs del   314,34. La Nucía 286,30.  Altea 403,40.  Finestrat-309,73  Polop- 236,97  og  Callosa d’en Sarrià  292,48 tilfeller per 100 000 innbyggere.

Catalonia

Den nordøstlige regionen innførte forrige uke portforbud i 161 kommuner, inkludert Barcelona, ​​og sa at tiltaket vil bli utvidet eller eliminert ukentlig, avhengig av den endrede saksfrekvensen for coronavirus.  Myndighetene ba onsdag  om tillatelse til å innføre portforbudet i Lleida og 17 andre kommuner, inkludert Roses og Salt (Girona). Beboere i områder med portforbud får ikke lov til å gå ut i gatene fra kl. 01 til kl. 06, selv om det var mange  gatefester i Barcelona forrige helg.

Navarra

Den regionale høyesteretten nektet tirsdag å godkjenne et portforbud fra 1 til 06 for den nordlige regionen, der regjeringen hadde bedt om tillatelse til å innføre begrensningen i kommuner med høyt infeksjonsnivå. Den 14-dagers forekomsten i Navarre er nå mer enn 800 saker per 100.000, sammenlignet med landsgjennomsnittet på 628. I forrige uke avviste domstoler i Extremadura og Kanariøyene lignende anmodninger fra regionale regjeringer der, mens portforbud fikk grønt lys av dommere i Cantabria  og Valencia-regionen.

Baskerland

Den regionale lederen, Iñigo Urkullu, har sendt et brev til den spanske statsministeren, Pedro Sánchez, hvor han blir bedt om å gjøre ansiktsmasker obligatoriske i det offentlige rom igjen. I slutten av juni endret regjeringen reglene om maskebruk, og siden har borgere lov til å gå uten dem mens de er utendørs, forutsatt at sosial distansering blir observert. Urkullu har også bedt lederen for sosialistpartiet om å gi regionene mer «rettssikkerhet» slik at de kan begrense nattens mobilitet og begrense antall mennesker som kan møtes. Baskerland er en av flere regioner i Spania som har prøvd å iverksette strenge koronavirustiltak, bare for oppleve  at de skal bli slått ned av de regionale domstolene.

Isabel Rodríguez, den spanske regjeringens nye talsperson, hentydet til Urkullus begjæring på pressekonferansen etter kabinettsmøtet tirsdag. – Regjeringen mener at det er  rom for at regionene kan gjøre tiltak  for å begrense infeksjoner. Det er rammen vi mener vi trenger å jobbe innenfor, ”sa hun og bemerket at det fortsatt er obligatorisk å bruke masker utendørs i Spania hvis en sikkerhetsavstand mellom mennesker ikke kan opprettholdes.

Andalusia

Den sørlige regionen registrerte 3.687 nye tilfeller av koronavirus på tirsdag, noe som betyr at den nå har sett fem dager med mer enn 3000 infeksjoner daglig. Det 14-dagers kumulative antallet koronavirustilfeller per 100.000 innbyggere har også steget for den niende dagen på rad, og ligger for tiden på 418,5 – 20 poeng opp sammenlignet med tallet   to dager før, og 120,4 poeng opp på en uke. Regionen har ikke sett slike tall siden februar, da forekomsten var på 411,2 poeng. På en pressekonferanse etter det andalusiske kabinetsmøtet sa regjeringsoffiseren Elías Bendodo at «hvis tiltak må skjerpes, vil vi stramme inn.» En ekspertkomité  diskuterer situasjonen, og eventuelle nye tiltak vil bli kunngjort.

Balearene

Den regionale regjeringen i Balearene har valgt å øke bøtene for de som deltar i gatedrikkepartier – kjent i Spania som botelloner – til minimum € 1000, og har også godkjent et forbud mot møter i private hjem mellom klokken 01.00 og 06.00. Begrensningene skal   tre i kraft forutsatt at de blir godkjent av de regionale domstolene. Regjeringens talsperson, Iago Negueruela, har også bedt innbyggerne om å fortsette å ha på seg masker under alle omstendigheter. Det er også planer i Balearene om å fremme bar- og restaurantstengninger fra 02:00 til 01:00, og å redusere antall bord og både ute og inne.

Castilla y León

Den regionale regjeringen i Castilla y León vedtok mandag en serie spesielle tiltak med fokus på gjestfrihet, uteliv, feiringer og offentlige arrangementer gitt den bemerkelsesverdige økningen i Covid-19 tilfeller der. Tiltakene som skal tre i kraft i en 14-dagers periode inkluderer en anbefaling mot å tillate hendelser med store folkemengder. Det vil også være begrensninger på kapasitet i barer og restauranter, som må stenge senest kl. 0130.

Kilder: El Pais, Levante EMV, Ahora Marina Baixa

Relaterte artikler