Demonstrerer mot høye priser

Fagforeningene vil gå ut i gatene mot økningen i energiprisene og kreve tiltak fra regjeringen for å begrense dem, men de avviser en «generalisert skattekutt » fordi, de mener, «det ville være en felle og det ville ikke fikse noe .» Mobiliseringene vil finne sted neste onsdag, 23. mars, i full prisopptrapping og etter å ha holdt seg passiv i flere måneder.

Generalsekretæren for UGT, Pepe Álvarez, sier at en skattereduksjon, formelen som Pedro Sánchez studerer og som er forsinket frem til nå, ville bety «å redusere statens kapasitet til å omfordele rikdom og øke fortjenesten til selskaper «. «Debatten handler ikke om å senke skattene, det handler om å kunne garantere innbyggerne en løsning ved hjelp av priskontroll, » argumenterte han. Hans motpart i CCOO, Unai Sordo , har vurdert at å fremme et skattekutt bare «skjuler roten til problemet» og har til og med stemplet det som «tull» . «Det handler om å berøre, midlertidig, noen skattetall som kan redusere kostnadene for de mest utsatte. En annen ting er å gjennomføre et politisk program som vil føre til ødeleggelsen av landet vårt på mellomlang sikt,» la han til.

Mobiliseringene vil bli holdt under slagordet  Inneholde priser, beskytte sysselsettingen, stoppe forringelsen av våre levekår og gjennomføres gjennom konsentrasjoner i alle bedriftene i landet og demonstrasjoner i sentrum av byene. «EU må gi statene tillatelse til å oppheve reglene som hindrer priskontroll, spesielt på energiområdet, slik at elektrisitetsprisen kan frikobles fra prisen på gass,» forklarte Álvarez. Kravene fra fagforeningene går, grunnleggende, for kontroll av energiprisene. I denne sammenhengen har de bedt Sánchez «gå dypt inn i mulighetene han har for å begrense priseskalering».

Regjeringen har denne onsdagen lovet å senke prisene på strøm, gass og bensin. Men den har ikke tenkt å gjøre det før 29. mars, når den planlegger å godkjenne et kongelig dekret som inkluderer tiltakene i det man kaller den nasjonale responsplanen på de økonomiske konsekvensene av den russiske invasjonen av Ukraina. «Vi vurderer ulike formler, fra statsstøtte, skattestøtte, pristak eller etablering av én pris for energi slik at den kan gjøres billigere», forklarte presidentministeren Félix Bolaños. Bolaños har begrenset seg til å innkalle de parlamentariske gruppene for å støtte Spanias standpunkt i Det europeiske råd 24. og 25. mars og også dette lovdekret, dog uten å spesifisere hvilke tiltak han ønsker å sette i verk.

Talskvinnen for PP i kongressen og generalkoordinator for partiet, Cuca Gamarra, har beskyldt Sánchez for ikke å handle lenger og for ikke å ha foreslått konkrete tiltak på møtet de holdt denne onsdagen med Executive for å diskutere forslag som gjør det mulig å lindre krisen forårsaket av prisveksten midt under krigen i Ukraina. «Forventningene vi hadde i møte med behovet for umiddelbarhet og spesifisiteten til tiltak har ikke blitt oppfylt,» proklamerte Gamarra etter å ha møtt Bolaños og de tre visepresidentene for regjeringen, Nadia Calviño, Yolanda Díaz og Teresa Ribera. PP foreslår å senke merverdiavgiften på drivstoff fra 21 til 4 % og kutte særavgiften på hydrokarboner, som et midlertidig tiltak; deflatere personlig inntektsskatt for å bidra til å begrense inflasjonen og familier kan fortsette å konsumere; og adressere rasjonalisering av offentlige utgifter ved å gjennomgå de generelle statsbudsjettene.

Fagforeninger var tause da energien slo rekordtall. I månedsvis har prisene på strøm, gass og drivstoff vært på vei opp uten at de har mobilisert. Inflasjonen nådde en årlig rate på 7,6 % i februar , den høyeste siden desember 1986. Elektrisiteten steg med 80,5 % samme måned sammenlignet med fjoråret. Med dette scenariet godkjente Ministerrådet for noen dager siden oppfordringen om subsidier til fagforeningene  for 17 millioner euro. Et beløp som  er doblet siden Yolanda Díaz overtok ansvaret for Arbeidsdepartementet. Fagforeningene mobiliserte i 2017, og i flere dager, i protest mot økningen i strømregningen med PP-regjeringen. Den høyeste prisen det året var 71,49 euro/MWh. Veldig langt unna dagens tall.

Relaterte artikler