Flere smittet – færre blir syke

timelapse photo of people passing the street

Coronavirus fortsetter å spre seg raskt gjennom Spania, og det 14 dagers kumulative antallet coronavirus-tilfeller per 100.000 innbyggere ligger nå på 436. Sirkulasjonen av viruset i løpet av denne femte bølgen er stadig høyere over hele landet, og infeksjonsraten står nå på samme nivå som det var i februar, da den tredje bølgen – som nådde en topp på 900 tilfeller per 100.000 innbyggere, før den igjen falt.

Smittetallene er spesielt høye blant yngre mennesker , der forekomsten overstiger 1000 tilfeller per 100.000 blant ungdommer og gruppen 20-29. Eksperter er enige om at mangelen på vaksinasjonsdekning og den sosiale dynamikken til dette kollektivet, som har flere interaksjoner og relasjoner, har ført til en eksplosjon i infeksjoner i Spania. Catalonia er den verste regionen når det gjelder infeksjonsnivåer, og forekomsten dobler for tiden det spanske gjennomsnittet.

«Viruset lurer fremdeles for alle som ikke er vaksinert,» sa helseminister Carolina Darias tirsdag i Deputertkongressen. I løpet av det siste døgnet rapporterte statsråden at nesten 44 000 tilfeller hadde blitt oppdaget mens 13  hadde blitt lagt til den totale antallet dødsfall. Darias insisterte på at vaksinasjonskampanjen – mer enn 46% av Spanias befolkning har full dekning fra en Covid-19-vaksine – gjør forskjellen mellom denne og andre bølger, og med det store flertallet av den sårbare befolkningen allerede beskyttet, har økningen i tilfeller   ikke ført til en flom av sykehusinnleggelser og dødsfall.

Infeksjonsraten øker stadig blant Spanias unge mennesker. I Catalonia og Castilla y León, for eksempel, er den kumulative forekomsten blant ungdommer i overkant av 2400 tilfeller per 100 000 innbyggere, og blant 20-29-gruppen er frekvensen 3000. Denne ustoppelige økningen har ført til at noen av de strengeste koronavirustiltakene , som portforbud og begrensninger på sosiale møter, gjeninnføres . Domstolene har støttet disse grepene i Valencia-regionen, mens myndighetene på Kanariøyene avventer en avgjørelse fra High Court som vil gi tillatelse til å begrense mobiliteten om natten. Catalonia har allerede stengt utelivet og venter på at dommerne skal bestemme seg for å begrense sosiale møter til ti personer.

Totalt 2.916.639 mennesker har allerede fått en dose av coronavirus-vaksinen i Valencia. I tillegg har de på dette tidspunktet den komplette vaksinasjonsplanen (to doser for Pfizer, Moderna og AstraZeneca; og enkeltdosen for Janssen) 2.343.850 personer. Etter provinser: 280.032 i Castellón, 840.623 i Alicante og 1223.195 i Valencia. I tillegg er 2534 nye tilfeller av coronavirus bekreftet ved PCR-test eller gjennom antigentest blitt rapportert siden forrige oppdatering, og det totale antallet positive var 426 077 personer. Etter provinser, 255 i Castellón (totalt 43 889); 641 i Alicante (totalt 154 209); og 1.638 i Valencia (totalt 227.977). Totalt antall ikke tildelte saker er fortsatt på 2.

Siden den siste oppdateringen er det registrert 1 365 utskrivninger til pasienter med coronavirus. På denne måten utgjør antallet mennesker som har overvunnet sykdommen siden pandemien startet i Valencia, 409 479 mennesker. Etter provinser fordeles registreringene som følger: 42 576 i Castellón, 151 088 i Alicante og 215 756 i Valencia. Totalt antall ikke-tildelte utslipp utgjør 59. Valencia-sykehus har for tiden 421 personer innlagt: 28 i provinsen Castellón, 3 i ICU (ICU=intensivavd) ; 55 i provinsen Alicante, 7 av dem på ICU; og 338 i provinsen Valencia, 51 av dem på ICU.

 Kilder: Elpais.com og ahoramarinabaixa.com

Relaterte artikler