EU I KRISE

woman in white shirt holding blue and white plastic toy

EU står overfor en krise på grunn av kontinentets kaotiske og utrulling av Oxford-AstraZeneca Wuhan coronavirus (COVID-19) vaksine. Flere EU-land hadde suspendert bruken av AstraZenecas vaksine på grunn av rapporter om farlige blodpropper, inkludert Portugal, Spania, Italia, Luxembourg, Litauen, Latvia, Tyskland, Frankrike, Estland og Danmark.

I følge flere EU-tjenestemenn intervjuet av  Bloomberg ble beslutningene som ble tatt for å stanse AstraZeneca-vaksinen gjort uten noen koordinering med andre EU-nasjoner. Selv tjenestemenn som jobber direkte for EU i Brussel, Belgia, ble ikke varslet. Mens mange av disse nasjonene allerede har indikert at de er villige til å oppheve suspensjonen, inkludert Italia og Frankrike, er skaden allerede gjort. Mangelen på koordinering mellom EU-landene har allerede ødelagt blokkens omdømme og knust omdømme av enhet.

«Det ser ut som en ganske ukoordinert, spontan beslutning, kanskje av politisk nervøsitet,» sa Guntran Wolff, direktør for Bruegel, en pro-europeisk økonomisk tenketank basert i Brussel. Under et intervju på  Bloomberg Television sa Wolff at AstraZeneca-suspensjonene har «ødelagt» kontinentets utbredelse av vaksine. Distribusjonen er allerede treg, spesielt når man sammenligner med andre nasjoner som ikke lenger er en del av EU, som for eksempel Storbritannia. «EUs vaksineutrulling, eller mangel på dette, vil ha langvarige effekter på europeisk politikk, kan føre til at sittende regjeringer mister makten, og kan hindre økonomisk gjenoppretting, spesielt i de land som er hardest rammet,» sa Camino Mortera, senior forsker ved Senter for europeisk reform.

Det  europeiske legemiddelkontoret  (EMA), EUs viktigste legemiddelregulator, har kontinuerlig insistert på at AstraZeneca-vaksinen er trygg. EMA hevdet også at tiltaket for å suspendere vaksinen risikerte å undergrave europeernes tillit til vaksinering.   «Mange tusen mennesker utvikler blodpropp årlig i EU av forskjellige årsaker,» hevdet EMA. Byrået sa at forekomsten av blodpropp hos nylig vaksinerte mennesker «ikke ser ut til å være høyere enn den som er sett i befolkningen generelt.» Blodpropp kan bevege seg gjennom kroppen og forårsake dødelige tilstander som blokkeringer i lungene, hjerteinfarkt og hjerneslag. AstraZeneca har rapportert minst 15 tilfeller av dyp venetrombose, en blodpropp som vanligvis dannes i bena, og 22 lungeemboli, eller blodpropp i lungene.

Flere EU-borgere har dødd etter å ha mottatt AstraZeneca-vaksinen, inkludert minst to i Italia og en i Spania . Til tross for dette sa helsepersonell i EMA etter et kort møte at vaksinen var » trygg og effektiv » og at den ikke økte risikoen for blodpropp. EMA gjennomførte en ”ekspertanalyse” og konkluderte med at fordelene med AstraZeneca-vaksinen oppveide potensielle risikoer. Dr. Sabine Straus, leder av EMAs sikkerhetskomité,  hevdet til og med at siden blodpropp er forbundet med COVID-19, vil inokulering av mennesker med AstraZeneca-vaksinen «sannsynligvis redusere risikoen for trombotiske hendelser generelt.»

Emer Cooke, administrerende direktør for EMA, sa videre at byråets eksperter har funnet noen blodpropper som krever ytterligere studier, og byrået «kan fremdeles ikke definitivt utelukke en kobling.»  Helsemyndigheter innen EU håper at EMAs uttalelse kan gjenopplive deres problemkjørte vaksinasjonskampanjer, men det gjenstår å se om «ekspertanalysen» vil overvinne den rasjonelle skepsisen europeerne har utviklet angående AstraZeneca-vaksinen.  «Vi stoler på at vaksinasjoner igjen kan gjenopptas over hele Europa, etter regulatorenes nøye avgjørelser,» sa Ann Tayler, medisinsk sjef for AstraZeneca. Italias statsminister Mario Draghi sa etter EMAs kunngjøring at landet vil gjenoppta å gi innbyggerne AstraZeneca-vaksinen. Portugal, Spania og Frankrike ble også enige om å avslutte suspensjonene de har lagt på vaksinen.

Mens europeiske regjeringer kan være ivrige etter å få fart på massevaksinasjonskampanjer, er det mange europeere som ikke er like ivrige etter å bli vaksinert med en potensielt farlig vaksine.  Corinne Graillot, assisterende ingeniør ved en medisinskole i Paris, har muligheten til å bli vaksinert med AstraZeneca med en gang, men venter i stedet på et annet alternativ. «De har rotet så mye at folk ikke vet hva de skal tenke lenger,» sa hun. «De har flip-floppet så mange ganger.»  Lucia Ejarque, en 25 år gammel lærer fra Madrid, fikk høy feber og sterk hodepine i to dager etter at hun fikk den første dosen av AstraZeneca-vaksinen. Så begynte armen der hun fikk skuddet å gjøre vondt og bli betent.  «Jeg ble veldig bekymret,» sa Ejarque. Hennes lege gjorde ingenting for å berolige henne, og sa at disse symptomene var vanlige og «sannsynligvis ville forsvinne.»  «Jeg håper bare smertene forsvinner raskt,» sa hun.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler