Store cruiserederier kan vrake Florida

Florida har vært en yndet anløpshavn for cruiserederiene i mange tiår. Nå kan det bli slutt.  Miami-baserte Norwegian Cruise Line sa at det kan komme til å unngå havner i Florida på grunn av delstatens vaksinepassforbud .

– Det er andre stater vi kan operere fra. Og vi kan operere fra Karibia for skip som ellers ville ha dratt til Florida, ”sa  president og administrerende direktør Frank J. Del Rio i Norwegian Cruise Line til reportere torsdag under en pressekonferanse etter offentliggjøring av regnskapet for første kvartal 2021. Han sa at alle cruiseselskaper ønsker å operere i Florida fordi markedet er ”lukrativt” og håpet tvister om vaksinepassforbudet kan løses. Delstatsregjeringen i Florida under president Ron DeSantis, kodifiserte forbudet mot COVID-19-vaksinepass ved å signere Florida Senats lovforslag 2006 i lov 3. mai. Han innledet forbudet gjennom en utøvende ordre i august.  Den nye loven trer i kraft 1. juli 2021.

Loven  forbyr en forretningsenhet å kreve at kunder eller andre å fremlegge dokumentasjon som bekrefter vaksinering mot eller at de har hatt  COVID-19. Det forbyr også regjeringer og skoler å kreve vaksinesertifikat. DeSantis, en republikaner, som er ansett som en potensiell presidentkandidat i 2024, gikk sterkt inn for gjenåpning av cruisetrafikken og kritiserte gjentatte ganger de sentrale helsemyndighetene  CDC for ikke å gjøre det. Imidlertid kan den nye loven potensielt skape tvister mellom regjeringen i Florida og cruiseselskapet, ettersom sistnevnte har til hensikt å kreve at alle besetningsmedlemmer og passasjerer skal vaksineres.

“Jeg tror alle burde ønske å begynne å cruise på en tryggest mulig måte, og det er akkurat det Norwegian Cruise Line Holdings plan gjør, 100 prosent vaksinering av både mannskap og passasjerer, sa  Frank J. Del Rio.  Selskapet vil kreve full vaksinering selv om sentrene for sykdomskontroll og forebygging (CDC) og andre cruiseselskaper velger å ikke gjøre det, sa han. Biden-administrasjonen sa i mars at de ikke lager COVID-19- vaksinepass , men tjenestemenn jobber med private selskaper for å sette retningslinjer for systemene, som folk kan bruke for å bevise at de har blitt vaksinert.  COVID-19 ble først rapportert i Wuhan  , Kina, tilbake i desember 2019. Utbruddet ble, fordi Kina lot det skje,  en alvorlig global pandemi og har smittet over 157 millioner mennesker og forårsaket over 3,2 millioner dødsfall siden den gang, ifølge myndighetsdata samlet av Johns Hopkins University. Det antas at det offisielle antallet infeksjoner og dødsfall er unøyaktige fordi data fra det kinesiske regimet er høyst tvilsomme.

Om rederiet: Norwegian Cruise Line er et Miami-basert cruiserederi eid av Star Cruises. Det var tidligere norskeid. Rederiet ble grunnlagt som Norwegian Caribbean Lines i 1966 av Knut Utstein Kloster og Ted Arison, med et skip på 830 dødvekttonn, som tilbød billige cruise i Karibien. Etter kort tid forlot Arison NCL og etablerte konkurrenten Carnival Cruise Lines. I 1979 fikk NCL bred oppmerksomhet da rederiet kjøpte det franske linjegående fartøyet «France», ombygde skipet og omdøpte det til «Norway». Ombyggingen kostet mer enn 100 millioner dollar. På den tid var «Norway» betydelig større enn noe annet cruiseskip, og man utnyttet de store arealene om bord til ekstra underholdningstilbud. Dette åpnet for en ny æra innen cruise-industrien.(wikipedia).

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler