Florida forbyr Bigtechs sensur

silhouette of palm trees near body of water during sunset

Floridas lovgivende forsamling vedtok 29. april et lovforslag om å forby sosiale medier med store brukerbaser fra å sensurere politikere og andre Floridainnbyggere.

Hvis et sosialt medieselskap kaster ut en bruker de vet er en politisk kandidat, får de straffer på opptil $ 250 000 per dag for statlige tjenestemenn og $ 25 000 per dag for en kandidat til andre kontorer, heter det i lovforslaget. Dette gjelder plattformer med over $ 100 millioner i årlig inntekt og over 100 millioner månedlige brukere, og eliminerer mange, men ikke giganter som Facebook og Twitter .

Loven kommer som resultat etter blant annet betydelig kritikk fra hele verden om  at sosiale medieplattformer som Facebook og Twitter har utestengt brukere for bare å uttrykke forskjellige politiske synspunkter.  I mellomtiden hevder kritikere fra Demokratene at lovgivningen er en hevn for utkastelsen fra sosiale medier av tidligere president Donald Trump. Lovforslaget, SB 7072, ble introdusert av den republikanske senator Ana Maria Rodriguez. Den passerte lovforsamlingen med stemmetallet 77 til 38 og er nå sendt til den republikansk ledede delstatsregjeringen ved Ron DeSantis for signering.

 Lovforslaget definerer postprioritering som en handling fra en sosial medieplattform for å plassere, presentere eller prioritere innhold eller materiale foran, under eller i en mer eller mindre fremtredende posisjon enn andre i en nyhetsfeed, en feed, en visning, eller i søkeresultatene. Dette kan gjøre det mer eller mindre sannsynlig at en bruker vil se et innlegg fra en politiker hvis disse sensurverktøyene er brukt. Lovgivningen utvider også beskyttelsen til medier, med teksten i lovforslaget som sier at det vil være ulovlig for en sosial medieplattform å «sensurere, deplatformere eller diskriminere journalistisk virksomhet basert på innholdet i publiseringen eller kringkastingen.» Nylig suspenderte Twitter medieselskapet Project Veritas, som førte til at grunnleggeren James O’Keefe vil anlegge et ærekrenkelsessak mot den sosiale medieplattformen.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler