PROTESTER I MADRID

Totalt 40 000 mennesker marsjerte lørdag 17. mars og krevde opphevelse av antiterrorismeloven, ifølge regionsmyndighetene i Madrid. Mange av deltakerne krevde også et nivå på pensjonsutbetalinger som sikrer en verdig livsstil for pensjonister. Under slagordet “Ytringsfrihet og pensjonsrettigheter” og “De stjeler våre pensjoner og kveler oss”, gikk tusenvis av demonstranter gjennom hovedstadens sentrum i en demonstrasjon som ble organisert av “No somos delito” (Vi er ikke forbrytere ) og den ble støttet av statskoordinatoren for forsvaret av det offentlige pensjonssystemet. I en rapport utgitt tidligere samme uken, hevdet den London-baserte menneskerettighetsgruppen Amnesty International at ytringsfriheten i Spania var “under angrep”. Brukere på sosiale media, journalister, advokater og musikere har blitt straffet etter artikkel 578 i den spanske straffeloven, som forbyr “herliggjørelse av terrorisme” og “ydmyke ofrene for terrorisme”. “Antallet personer straffet etter denne artikkelen økte fra tre i 2011 til 39 i 2017 og nesten 70 personer er dømt bare de siste to årene alene,” i følge Amnesty som mener at loven blir brukt til å “knuse satire og kreative uttrykk online .” Spesielt nevner Amnesty saken om en advokat, Arkaitz Terron, som sier at han ble “behandlet som en terrorist” etter ni tweets, inkludert en spøk om mordet på Luis Carrero Blanco i 1973 av den baskiske terrorgruppen ETA. Terron ble siktet for å forhærlige terrorisme, men senere frikjent. Tidligere samme lørdag protesterte pensjonister i store byer over hele landet for å kreve at regjeringen sikrer verdifulle pensjonsrenter, av frykt for at fremtidige utbetalinger ikke vil holde tritt med in asjonen. Tusenvis av mennesker, hovedsakelig pensjonister, trosset det dårlige været i Madrid for å marsjere ned en av byens viktigste tra kkårer til et torg utenfor Reina So a kunstmuseum. Demonstrasjonen ble støttet av Spanias største fagforeninger, så vel som sentrum-venstre og progressive politiske partier og uttrykte sinne på den konservative regjeringens mål om å øke pensjonene i 2018 med bare 0,25 prosent. Kritikere av regjeringens mål sier at økningen ikke ville være i samsvar med utviklingen i den spanske økonomien, som vokste med 3 prosent i 2017.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler