Høyresiden vant – Spania går til venstre

Pedro Sanchez og Pablo Iglesias undertegner foreløpig regjeringsavtale
Pedro Sánchez (PSOE) og Pablo Iglesias (Unidas Podemos) signerte tirsdag en avtale om en koalisjonsregjering – dagen etter at de to begynte sine hemmelige samtaler. (Foto: Burak Akbulut/Anadolu Agency via Getty Images)

Fungerende statsminister Pedro Sánchez og lederen for det venstreorienterte Unidas Podemos, Pablo Iglesias, har undertegnet en foreløpig avtale om å danne en koalisjonsregjering etter søndagens valg i Spania. Til tross for måneder med forhandlinger mellom partiene om å inngå en regjerende avtale etter valget i april, har de to lederne snekret denne avtalen mindre enn 48 timer etter søndagens avstemning. Samtaler mellom lederne for PSOE og Unidas Podemos begynte mandag kveld i fullstendig hemmelighold. Rett før klokka 14.30 tirsdag  dukket Sánchez og Iglesias opp for pressen for å signere sin avtale, før de begge kom med uttalelser.

«Som jeg sa på valgnatten etter å ha hørt resultatene, det som var en historisk mulighet i april, har blitt en historisk nødvendighet nå», sa Unidas Podemos-lederen, som vil være visestatsminister dersom avtalen skulle komme til å bli virkelighet. «Jeg er glad for å kunngjøre i dag, sammen med Pedro Sánchez, at vi har oppnådd en foreløpig avtale om å opprette en progressiv koalisjonsregjering som kombinerer PSOE sin erfaring med motet til Unidas Podemos.» «Avtalen var ikke mulig», sa Sánchez, med henvisning til partienes unnlatelse av å gjøre en avtale etter valget i april. «Vi er klar over skuffelsen. Det vil være en progressiv regjering uansett. En progressiv regjering som består av progressive krefter som skal jobbe for fremgang. Det er ikke rom for hat mellom spanjoler», sa han i en tynt tilslørt referanse til ytre-høyrepartiet Vox.

Valget søndag førte til at PSOE mistet tre seter i Kongressen, og falt fra 123 til 120 i et parlament med 350 seter hvor det trengs 176 stemmer for et flertall. Podemos tok 35 seter, og falt fra de 42 de fikk i april. Den store vinneren søndag kveld var Vox, som gikk fra 24 seter til 52, og ble det tredje største partiet i Cortes etter PSOE og det konservative Partido Popular. 

Leder for PP, Pablo Casado, informerte samme dag partisjefer om forhåndsavtalen under et møte i gruppens nasjonale eksekutivkomité. PP-kilder sa at avtalen mellom Sánchez og Iglesias frigjør partiet for presset for å støtte PSOE i dannelsen av en regjering, og muliggjør for dem dem å utøve en ansvarlig opposisjon. PP, som de samme kildene sa, er det “eneste alternativet” til Sánchez.

Casado holdt en tale rett etter klokken 15.00, etterfulgt av en pressekonferanse i PP-hovedkvarteret. «Vi har hørt nyheten som mange spanjoler fryktet,» sa han til reporterne. “Pedro Sánchez har kunngjort en avtale og har tilbudt rollen som visestatsminister til Iglesias for å danne en radikal regjering, som er motsatt av hva Spania trenger. Avtalen viser at det ikke var nødvendig å bli utsatt for surrealistiske forhandlinger i seks måneder, med territorielle spenninger og sysselsettingsproblemer. ”

Casado fortsatte med å be Sánchez om å trekke seg. «Det historiske PSOE må komme tilbake,» sa han. «Det er viktig at han trekker seg fordi han er blokkeringen, men det er også viktig for det fornuftige PSOE å komme tilbake. Offentligheten bør oppfordre ham til å komme ut fra labyrinten han gikk inn i. PP-lederen utelukket også enhver form for avtale eller støtte til PSOE. «Vi kommer ikke til å være en del av en regjering som han kaller progressiv, men som er på den radikale venstresiden, og i partnerskap med den katalanske regionregjeringen, som bryter loven. Vi vil følge opp omstendighetene. ”

I mellomtiden uttalte sentrum-høyrepartiet Ciudadanos at det ikke ville støtte Sánchez avtale med Podemos. «Vi ber ansvarlige fra PSOE og PP om å oppnå en moderat avtale med Ciudadanos som respekterer grunnloven, basert på gode statlige avtaler for landet vårt,» sa partiet. “Ciudadanos kan ikke støtte Sánchez og Podemos som tar den spanske regjeringens tøyler. Det er katastrofalt og strider mot interessene til flertallet av spanjoler.” 

Íñigo Errejón, lederen for det nye partiet Más País, applauderte dagens foreløpige avtale og sa at hans gruppe – som inntok tre seter ved søndagens meningsmålinger – ville stemme for Pedro Sánchez  i Cortes. Errejón, en av grunnleggerne av Podemos som forlot partiet etter strid med Pablo Iglesias, sa via Twitter at «spanjoler har gitt en ny sjanse til en progressiv regjering for å skape et mer rettferdig land. Og vi må overholde det mandatet. Vi hilser forhåndsavtalen, og vi vil arbeide for å se den støttet av et flertall.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler