Slo til mot menneskesmuglere

Tungt bevæpnet politi gikk forrige fredag til aksjon mot en rekke bedrifter og boliger som skal ha blitt brukt av menneskesmuglere sørvest på Gran Canaria  sist fredag. Det melder Canariavisen.

Policia Nacional skriver på Twitter at en koordinert aksjon med Interpol har ført til 195 pågripelser, hvorav 64 i Spania, i forbindelse med «operasjon Weka». Dette inkluderer fem nettverk av menneskesmuglere som skal ha blitt tatt i aksjonen, skriver politiet på Twitter. Operasjonen ble utført i samarbeid med Europol, og startet for flere måneder siden da båtankomstene til Kanariøyene begynte å øke.   Ifølge kilder i  politiet er de fleste som er pågrepet marokkanske statsborgere, skriver Canarias 7.  Et nettverk av menneskesmuglere skal ha operert fra Gran Canaria og kysten i Vest-Afrika, der båter med illegale migranter legger ut på  ruten mot Kanariøyene.  

Fredag gikk politiet  til aksjon samtidig mot en rekke små bedrifter sørvest på Gran Canaria. Det inkluderte blant annet to frisørsalonger, et reisebyrå og flere leiligheter i Puerto Rico, Arguineguín, Playa del Cura og Motor Grande. Lederen for dette smuglernettverket drev frisørsalongen Barbershop Akram i Arguineguín på Gran Canaria. Lokalet lå like ved markedsplassen og i nærheten av havna der mange båtmigranter ankommer etter å ha blitt hentet opp av redningstjenesten.  Menneskesmuglerne, som opererte fra flere boliger og bedrifter, skal ha jobbet for å arrangere videre transport til fastlandet og Europa fra Kanariøyene. Frisørsalongen ordnet transport for over 4000 migranter til fastlandet og Europa. I salongen ble det funnet rundt tusen pass og 300 000 euro i kontanter.  Hvis migrantene hadde pass, var prisen 1500 euro; og ellers 2000 euro , som inkluderte billetten og en falsk hotellreservasjon, ifølge La Razón. 

Gjennom hele operasjonen har agentene arrestert 64 personer forskjellige steder i Spania . De blir beskyldt for dokumentforfalskning og forbrytelse mot utenlandske statsborgeres rettigheter. 17 av dem har blitt fengslet, alle fra den marokkanske Rif-regionen. De nevnte kildene anslår at overskuddet som disse organisasjonene oppnådde ville ha vært mer enn en halv million euro.  Siden migrantkrisen på Kanariøyene startet høsten 2020 har det kommet rundt 30 000 illegale migranter i båt fra Afrika til Kanariøyene. Dette har ført til kaos og konflikter med flere grupper fastboende og lagt et  stort press på mottaksapparatet.  Rundt 7000 migranter er innlosjert i midlertidige migrantleirer og mottak på øyene.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler