Golf, gourmet og kultur

Golf, gourmet og kultur

Akkurat som med golf. Har du ikke skaffet deg grunnlaget eller trent tidligere, er det bortkastet å tro du kan bli bedre. Det er bare å gjenta han som sa at jo mer han trente, jo mer flaks hadde han. Så når høsten kommer og man drar til Spania om høsten, er godt å være forberedt.                                                                                                                                                            

Altså høst, også kalt etterår, blir jo nesten en merkelig beskrivelse når vi tenker på at det her hos oss, er starten på sesongen. Når vi sier sesong, så er det selvfølgelig for å gjøre oss forståelig for de tilreisende.  For oss andre, er ordet sesong i denne sammenhengen, et ukjent begrep.  For her spiller vi golf hele(!) året. De beste turneringene, for eksempel, foregår om sommeren.  Så hvorfor ikke legge sommerferien hit?

Fra GOLF CLUB til COUNTRY CLUB

Det er, nesten selvfølgelig, Altea Club de Golf vi snakker om; og vi har vært inne på det før, for det skjer noe der hele tiden. Noen ganger litt mer synbar enn andre.  Denne gangen kanskje mer synbart.  I hvert fall når man ankommer banen og blir møtt med det nye inngangspartiet, noe bildet sier det meste om. Og så er det den nye restauranten da, med det sjarmerende navnet ”Jacaranda”; og fitnes-senteret med mer.  Vi må heller ikke glemme utendørsdelen med egen bar og det hele, som med petanca-banene, hvor de av familien som ikke spiller golf, kan hygge seg til alle møtes til måltidet etterpå. Og skal vi tro de forskjellige gruppene vi ha snakket med som har hatt gleden av å benytte, for ikke si nyte, seg av den nye restauranten, gleder vi oss til vårt besøk der. Eller man bare stikker innom til treningssenteret. Muligheten er legio. MEN, basen er tross alt golfbanen, noe den har bevist utallige ganger med sine 9 hull og 18 forskjellige utslagssteder, som vi omfavner for vår del.

Da vi kom hit ned for 20 år siden, og gikk inn på nettet for å se etter golfbaner, var det denne banen som kom.  Altså, golfbanen.  En relativt enkel bane, men som straffer deg hvis du ikke gjør bruk av alt du har lært om golf.  Og noe av det som kanskje sier det meste, så har ”Country Club’n” allerede fått over 40 nye medlemmer; så nå ser vi frem til verdiøkningen på våre aksjer igjen som en golfvenn fra et av landene som er kjent for forståelsen av penger og verdier, sa det. Og for de som ikke er kjent med det, så er dette en av meget få, kanskje den eneste av golfklubbene i området, som eies av medlemmene.  Det vil si, aksjene er i et eiendomsselskap som klubben leier banen av.  Så uansett hvordan det går med klubben, så sitter man på verdiene. Kanskje ikke så dumt å skynde seg? Koster ikke noe å stikke oppom, som det sies.  Tja, hvorfor ikke kombinere det med en runde med golf og nyte resten av hva den nye ”Country Club’n” har å by på?  Det skal vi!

Hva er en golfer?                                                                                                                                         

Ja, dét kan vi lure på; for det er vel like mange forklaringer på det som det er personer som spiller golf.  Så da kan vi kanskje heller kalle oss for golfspiller, med trykk på spillere, fremfor å bruke uttrykket ”golfere”?  Nei, selvfølgelig er vi golfere! Et enkelt og greit forklarende uttrykk.  Akkurat som i ”Fredagsgolferne”.

Dette bringer oss over på litt mer. Ikke minst fordi vi ved utallige anledninger har fremhevet hvordan kommersen har ødelagt sporten.  Ikke minst ved å lage utstyr som har gjort at banene har blitt så lange at det ofte tar alt for lang tid å spille en runde, så vel som vedlikehold og så videre, har blitt alt for dyrt. Når vi i tillegg hører folk som spiller(?) golf, også klager på enkelte baner i området fordi ballen deres ofte havner utenfor fairway, fordi de slår så langt (sic-.), må vi bare riste på hodet.

Og vi, da, som trodde at en viktig del i golfspillet, er å slå rett. Hm-m-m-.  Det vil si med mindre man bevisst plassere ballen et spesielt sted. Havner ballen din utenfor fairway, så har du slått et dårlig slag. Ikke prøv dere på noen annen forklaring.  Dét heter for øvrig bortforklaring.  Hele ideen med spillet, er jo at man skal spille banen som den er, og ballen der den ligger.  Enkelt og greit! På engelsk heter det ”course management” eller spille strategi for å kunne holde seg, så vel som ballen, på banen.  Slutt og klag, spill golf!

Riktig nok uttalte Sam Snead en gang at ”du har bare ett problem.  Du står for nære ballen etter at du har slått den”.  Det var her mer snakk om ballkontroll, enn om ”machoslagene”; hvilket bringer oss over til Ben Hogan som ble spurt en gang om hvordan få ”backspin” når man slår inn på green.  Hogan spurte vedkommende om han, d.v.s. ballen, lander før eller etter hullet. ”Før huller, var svaret. ”Hva skal dum ed backspin, da?”, ville Hogan vite. H-m-m-m.

Er golfere miljøsvin?

I utgangspunktet ikke, men kommersens medvirkning til utviklingen(?) har gjort at banene tar så mye av naturen for å tilfredsstille de dårligste golferne at noen allerede har begynt å omtale oss som miljøsvin.  Per Fugelli var jo inne på det da han omtalte golf og cruiseskip i samme åndedrag som miljøsvin.

Det ble ikke bedre da kommersen fikk innført slope-systemet.  Går man tilbake til tiden før dette, kunne vi oppleve høy rough (røff?) hvor innsekter, fugler og ofte harer med mere, oppholdt seg til glede for oss alle som spilte golf den gang. Vi må takke de land, som for eksempel på de britiske øyer, hvor man ikke har slope-systemet. Og det ble ikke bedre da man i samme forbindelse fjernet ”out of bounds” mellom fairway’ene. Alt for å kunne selge køller som kan bringe ballen noen meter lenger; fremfor å måtte tenke seg om hvor ballen burde lande med tanke på det derpå følgende slaget.

Så, da blir et av spørsmålene om vi er miljøsvin, eller om det bare gjelder machotypene som har latt seg utnytte av kommersen til å tro at det å spille golf, bare er for å ”dra til ballen”.  Nei, la oss få tilbake, eller heller kanskje si at vi kan ønske oss at banene vil utvikle seg slik at golfsporten kan få det beste ut av både det å spille golf, og det å nyte banene som en del av naturen.

Må ikke glemme, i farten at golf også er en fantastisk familiesport.  Så det kunne vært mye å glede seg over når man spiller golf. Derfor kan vi trygt si at det hviler et stort ansvar på dem som leder golfklubbene og golfbanene for å utvikle sporten til sportens beste. Det er sikkert noen som spiller golf også, som føler et ansvar for klimautviklingen, så hvorfor ikke fortelle de nevnte ledere(?) at de kanskje burde slutte å gjøre så mye, og heller utrette noe.  Altså, foreta seg de grep som kan gjøre at sporten lever videre, og ikke bare blir et angrepsmål for ”miljøforkjemperen” for å bli kvitt banene.  Det er cruiseskip man ”hater” i dag, så la oss unngå noe sånt og heller komme dem i forkjøpet, slik at vi slipper å få egg o.a. kastet på bilene våre på vei til og fra banene – – -.

Det er flere sport’er med problemer

Vi fortsetter litt i samme duren, og da ligger det nærmest å ta for oss fotball, hvis det er dét man kan kalle det i dag.  Vel, historisk så er det faktisk det.  Mens vi blir fortalt om at det vi ser (opplever?) i dag, er moderne fotball, så er det meget langt fra akkurat dét. Nærmere det motsatte. Og det er selvfølgelig til England vi må titte, med deres drøm om den gang de hadde ”styringen” i verden. For ikke å glemme som det stod i The Times i 1929: ”Fog in the Channel, Europe isolated”. Skal ikke se bort fra at det er slike tanker som ligger til grunn med deres brexit-greier også.

Men, altså fotball; eller rettere Rugby, eller Rygby Football, vi kanskje burde se litt nærmere på for å forstå(?) hva som er i ferd med å skje med det vi trodde var fotball. Med andre ord så er det ikke moderne fotball det er snakk om, men snarere en drøm om fortiden. Bare ta en titt på de taklinger som i dag skaffer alle frisparkene på tjue meters avstand fra mål, så er det omtrent som oppleve Rygby for drøye hundre-og-femti år siden (sic-.).                                                                                                Mens vi i golf kan trekke visse sammenligninger mellom det å bruke eget eget hode, med et køllehode. Kan vi jo lure på hvilke sammenligninger som kan gjøres når vi ser på dagens fotball – – -? 

Med Hilsen,

Kjell Wilhelm Ryberg

guillemno@gmail.com

 “Dum Vivimos Vivamos“ (Mens vi lever, la oss leve.)


Relaterte artikler