Spania fortsetter med AstraZeneca

Den regionale helsesjefen i Andalucía, Jesús Aguirre, uttalte fredag ​​at en foreløpig obduksjonsrapport for en lærer i Marbella (Málaga) som døde to uker etter injeksjon av vaksinen Oxford-AstraZeneca Covid-19, sier at det ikke er «noe årsakssammenheng» mellom vaksinen og hennes død.

I tale fra Lepe i Huelva uttalte Aguirre at rapporten var «avgjørende.» Obduksjonen peker på at 43-åringen hadde fått hjerneblødning, og at hun hadde en predisposisjon for å få hjerneslag, ifølge den avisen Mál-baserte Sur- avisen. Dødsfallet var et av tre som ble undersøkt av det spanske legemiddelverket på grunn av et mulig sammenheng mellom AstraZeneca-vaksinen og blodpropp.  En rekke lignende saker over hele Europa har nylig sett land, inkludert Norgre, Spania, Tyskland og Frankrike, suspendere vaksinen. Men etter en positiv konklusjon om vaksinen fra European Medicines Agency (EMA),   torsdag, har de fleste av disse landene – inkludert Spania – allerede kunngjort at de vil starte vaksineringen på nytt.

Etter å ha uttrykt sin medfølelse med lærerfamilien, sa Aguirre at den kliniske obduksjonen ble utført av to patologer og som sådan var blitt gjort på den “mest regulerte og vitenskapelige” måte som var mulig. «Det kan tydelig og resonnerende sies at det ikke er noen årsakssammenheng mellom koronavirusvaksinasjonen og hennes død,» sa han. «Det er ingen sammenheng mellom administrasjonen av AstraZeneca-vaksinen og denne kvinnens død,» insisterte helsesjefen. Offeret, en 43 år gammel mor til to, ga tegn til å ha fått aneurisme, noe som kunne ha vært årsaken til den enorme blødningen som forårsaket hennes død. De foreløpige undersøkelsene avslørte ikke indikasjoner på blodpropp , selv om resultatene fra forskjellige mikroskopiske studier vil være nødvendige for å trekke de endelige konklusjonene, ifølge rapporten fra avisen Diario Sur .

Den stedfortredende regionale lederen i Andalusia, Juan Marín, sa fredag ​​at han var fast bestemt på at rytmen til vaksinasjonskampanjen skulle økes på nytt når suspensjonen av bruken av AstraZeneca er opphevet. Emer Cooke, direktør for EMA, uttalte at «fordelene med vaksinen oppveier mulige risikoer,» med at byrået konkluderte med at bruken av AstraZeneca ikke er forbundet med en generell økning i sjansen for å lide tromboemboliske hendelser.  «Vi kommer tilbake til vaksineringskalenderen som ble etablert 9. desember,» sa Marín. Den spanske regjeringen kunngjorde torsdag at bruken av AstraZeneca vil starte på nytt fra onsdag.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler