15 dager til

Underhuset i Cortes stemte onsdag for å forlenge alarmstaten i Spania i ytterligere 15 dager, og opprettholde unntakslovene denne situasjonen gir regjeringen til å håndtere i den pågående kronaviruskrisen.

Statsminister Pedro Sánchez  innførte dette 14. mars. Dagens forlengelse er den fjerde som er godkjent av Spanias underparlament. Sánchezs forespørsel om en ekstra periode fram til 24. mai er møtt med økende motforestillinger fra opposisjonen, og statsministeren, som leder en minoritetsregjering i koalisjon med  Unidas Podemos, ble tvunget til forhandlinger i siste øyeblikk for å sikre simpelt flertall der flere ja enn nei stemmer er nødvendig.  

 «Vi har oppnådd en delvis seier mot viruset der alle har ofret,» sa han  i starten av debatten onsdag morgen.   Ingen får det riktig hele tiden i en så enestående situasjon. Det er ingen helt riktige avgjørelser, men det ville være en absolutt feil å avblåse  nå. ” Regjeringen tilbød innrømmelser til Ciudadanos og det baskiske nasjonalistpartiet (PNV) for å sikre flertall etter at Partido Popular  besluttet å trekke tilbake sin tidligere støtte og avstå fra stemme.

 “Alle rettigheter forblir intakte, ikke en eneste frihet er krenket. Bare to av dem har vært begrenset, bevegelsesfriheten  for å sikre folkehelsen og redde liv, ”sa han. «Vi må begrense bevegelsesfriheten noen uker til.» Sánchez insisterte på at dette er ment å forhindre spredning av viruset, ikke «som en anelse for å begrense friheter.» Men ordene hans så ikke ut til å overbevise PP-leder Casado, som kunngjorde at på grunn av regjeringens siste innrømmelser, ville hans 88 lovgivere avstå fra å stemme. Casado var sterkt kritisk til regjeringen under sin tale og sa til Sánchez at «den eksepsjonelle situasjonen ikke åpner for et konstitusjonelt diktatur.» Den konservative lederen anklaget Sánchez for å ha løyet om årsakene til den alvorlige effekten av Covid-19-sykdommen i Spania, og for å manipulere dens økonomiske og sosiale konsekvenser «- Du prøver å lage en historie som ikke er virkelig for å komme til denne foruroligende nye normaliteten som du prøver å selge til oss. Ikke regn med oss ​​på en ny utvidelse på 15 dager, for vi vil ikke godkjenne den. Vi støtter ikke denne overdrivelsen av juridiske grenser som har blitt til en skjult unntakstilstand, ”sa Casado.

Vox-leder Santiago Abascal sa noe av det samme og advarte Sánchez om at han vil måtte forberede seg på klassesøksmål på grunn av hans feilbehandling av krisen, og antydet at statsministeren snart er uten tillit i Kongressen. «- Du, herr Sánchez, prøver å presse dette kammeret til å fornye en makt du har misbrukt. Å opprettholde alarmenstilstand redder verken liv eller jobber. Det som ville redde liv og arbeidsplasser ville være et regjeringsskifte, «sa lederen for Vox, som er den tredje største gruppen i Kongressen etter   valget i november 2019. Abascal rettet også kritikk mot visestatsminister Pablo Iglesias fra Unidas Podemos, som han anklaget for å ønske å innføre «et bolivarisk regime» i Spania, og henviste til Venezuela under den populistiske lederen Hugo Chávez.

Sammen med stemmene fra sin koalisjonspartner Unidas Podemos og noen få små partier som Canaries Coalition, fikk  Sánchez  178 ja, som var et absolutt flertall. Det var 75 stemmer imot og 97 blanke. Det baskiske nasjonalistpartiet (PNV), som har seks representanter i kongressen, kunngjorde onsdag formiddag at det ville stemme for en fjerde 15-dagers periode, i bytte mot et løfte fra Sánchez om at avgjørelser om nedskalering blir tatt i partnerskap med regionale myndigheter, ikke som et dekret fra Madrid.  Sánchez inngikk også en avtale med Ciudadanos-leder Inés Arrimadas som inkluderte politiske og økonomiske innrømmelser, inkludert ukentlige møter for å diskutere nedskaleringstiltak og forhandlinger om økonomisk bistand til selvstendig næringsdrivende når alarmtilstanden er over. Ciudadanos har 10 seter i Kongressen.

I et land som har blitt spesielt hardt rammet av coronaviruset, med 25 857 offisielt anerkjente dødsfall pr onsdag, hadde regjeringen lagt fram situasjonen som et valg mellom «alarmstilstand eller kaos.» «Det eneste verktøyet for å begrense mobiliteten og kampen mot Covid-19 er en utvidelsen av alarmstaten,» insisterte Sánchez i senatet på tirsdag. Men noen opposisjonsgrupper argumenterte for at det er eksisterende lover som kan brukes i stedet for å beholde sentral kommando over helsevesenet og begrense innbyggerens mobilitet under landets påfølgende fase-nedskalering. Juridiske eksperter har advart om at regjeringen hadde tapt i Kongressen, kunne det ha betydd at nesten alle tiltak regjeringen har iverksatt for å møte koronaviruskrisen umiddelbart ville bli avsluttet 9. mai.

 Spanias bruttonasjonalprodukt (BNP) falt 5,2% i første kvartal 2020 som et resultat av alarmstaten, ifølge en forhåndsrapport utgitt av statistikkbyrået INE. Dette er det største kvartalsfallet på nesten et århundre. Forrige gang en slikt tall ble sett var etter den spanske borgerkrigen (1936-1939), basert på estimater fra spesialisthistorikere. Det største kvartalsfallet i nyere tid  inntil nå, skjedde i 2009, i lavkonjunkturen, da den spanske økonomien falt 2,6% mellom januar og mars. BNP er den beste indikatoren for å måle produksjonen i landet, og i sin tur, dens formue. Og vi kan garantere, tallene for 2. kvartal blir mye verre.

AV:TOM BJØRNØ

Relaterte artikler