Et næringsliv på knærne

Picture of tired, suited man with a watch on his arm over chalk board with crisis inscription

Den tredje bølgen av coronaviruset fortsetter å ødelegge næringslivet og tvinger små og mellomstore bedrifter til å  stenge for godt. Hvert angrep fra pandemien har resultert i en ustoppelig rekke av stenging av forretningslokaler, og nå skjer det samme. 

Der det en gang var en kafeteria, en bar eller en bokhandel, er det nå et skilt som sier » local disponible».  Økningen i tilbudet har ført til at prisene på salg og leie av lokalene faller betydelig, selv om eksperter advarer om at det under ingen omstendigheter vil være gode kjøp. Gode ​​muligheter ja, men røverkjøp nei.

“Vår portefølje øker uke etter uke.  Det blir mange flere nedleggelser. Inntil nå prøvde gründere å redde virksomhetene sine, men realiteten er at mange ikke kan få endene til å møtes og bestemmer seg for å stenge for godt. For øyeblikket er prognosen  at 25% av butikkene aldri vil åpne igjen igjen ”, ifølge  Federación de Agencias Inmobiliarias (FAI). Områdene som er mest berørt av nedleggelse av kommersielle lokaler er turistdistriktene i storbyene – spesielt i Madrid og Barcelona – og sekundærgatene.

Netthandelboomen har også ført til nedleggelsen av mange fysiske butikker. Det er en perfekt storm der tiltakene som regjeringen godkjente for å senke leieprisene ikke har vært til nytte. Kravene for å få tilgang til moratoriene er så restriktive at utleiere og leietakere har forhandlet på egen hånd utover det som ble etablert ved lov. Imidlertid, og til tross for at begge parter har nådd avtaler med reduksjoner på opptil 50% av inntekten, sletting av gjeld eller utsettelse, har mange gründere ikke klart å fortsette sin virksomhet, siden utgiftene  er for store: skatter, vann og strøm etc.

Hotellbransjen opplever en skjebne som ligner på kommersielle lokaler. Hundrevis av eiendommer har kommet på markedet de siste månedene på grunn av virksomhetsnedleggelser. Ingen er spart. Verken de store kjedene eller de mest beskjedne selskapene.  Sommersesongen vil være nøkkelen som avgjør mange hotells framtid. “Hvis hotellene eller hotellkjedene holder ut til juni eller juli, vil det ikke være noen boom i denne typen eiendeler i markedet. De som holder ut nå vil komme i forgrunnen «, sier Francisco Vera, administrerende direktør og grunnlegger av konsulentselskapet The Flash Co.   Når det gjelder eiendommer som er solgt, sier han at de nye eierne ofte er eiendomsinvesteringsfond som skaffer seg dem for å spekulere – de kjøper nå til lave priser for å selge dem under bedre forhold når krisen går over – eller å videreselge dem eller leie dem ut til en tredjepart som kan administrere dem.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler