Spionskandale under oppseiling

De spanske etterretningstjenestene har spionprogrammet Pegasus til disposisjon, ifølge kilder knyttet til disse. Det var en versjon av denne programvaren, som er levert av det israelske selskapet NSO, som ble brukt til å hacke mobiltelefonene til den katalanske parlamentariske talsmannen Roger Torrent, og regional stedfortreder og tidligere minister Ernest Maragall, begge fra den pro-uavhengige katalanske republikanske Venstre ( ERC). Spanias CNI-etterretningstjeneste har dette systemet, bekreftet de samme kildene. Innenriksdepartementet, som offentlig har benektet å ha kjøpt Pegasus etter at avisen  EL PAÍS og britiske The Guardian avslørte skandalen  om den påståtte hackingen tidligere denne uken, besitter minst ett lignende program.

Etter at beskyldningene dukket opp, basert på en rapport fra Citizen Lab, en cybersecurity-gruppe fra Munk School of Global Affairs and Public Policy ved University of Toronto, anklaget Torrent direkte CNI for å ha hacket hans mobiltelefon, selv om identiteten til hvem som installerte spionsystemet på telefonene vil være vanskelig å fastslå. Det som er kjent, er at de spanske etterretningstjenestene har Pegasus-programmet, som kan ta kontroll over mobiltelefoner, lytte til samtaler, lese meldinger, få tilgang til filer, ta skjermbilder og aktivere kamera og mikrofon via fjernkontroll. Datoen for når programmet ble anskaffet er for øyeblikket ubekreftet. Det som er kjent er at fram til 2015 var CNI og det nasjonale politiet kunder av Hacking Team, et italiensk selskap som konkurrerer med NSO. Kildene som har bekreftet at de spanske etterretningstjenestene har Pegasus, tviler imidlertid på om NSO bare selger programmet til myndigheter og sikkerhetsstyrker, slik det israelske selskapet hevder.

Det spanske innenriksdepartementet, det nasjonale politiet og Guardia Civil hevder at de aldri har hatt en kontrakt med NSO, mens CNI, hvis ressurser og evner er klassifisert etter loven, bare vil si at de “alltid opptrer under full overholdelse av den lovlige system.» Handlingene deres er dekket av lovgivning som dateres tilbake til 2002, og som ble godkjent etter skandaler som involverte ulovlige informasjonstappinger som har skadet ryktet deres . Loven åpner for at spanske spioner kan komme inn i hjem og avskjære kommunikasjon når det er nødvendig for å «overholde oppgavene som er tildelt» til CNI.

For å tappe en telefon, må statssekretæren og sjefen for CNI, Paz Esteban, søke forhåndsgodkjenning fra en dommer ved Høyesterett, en som har blitt utnevnt til denne rollen av den juridiske vakthunden CGPJ. Magistraten har da 72 timer på å godkjenne eller avvise forespørselen, som må være spesifikk og begrunnet, og identifisere målet for den telefoniske intervensjonen. Tillatelse gis for en periode på tre måneder, som kan forlenges om nødvendig. Eksperter i etterretningstjenestene sier at CNI ikke ville risikere å trykke på en telefon i Spania uten å overholde loven strengt. Når det gjelder hva som skjer i utlandet, legger de til, det er en annen sak, gitt at alle operasjoner utenfor landets grenser per definisjon er skjult. I tillegg til mobiltelefonene til Torrent og Maragall er det påstander om at telefonen til den tidligere pro-uavhengighetssekretæren for det venstreradikale CUP-partiet, Anna Gabriel, også ble overvåket. Hun flyktet fra Spania til Sveits i 2018 i kjølvannet av løsrivelsesforsøket året før for å unngå arrestasjon.

Kunne en høyesteretts magistrat autorisert en «wiretap» på Torrent? Kildene som er konsultert  påpeker at den katalanske pro-uavhengighetsbevegelsen i det minste siden 2015 har blitt sett på som en trussel mot enheten til den spanske staten og den konstitusjonelle orden, og har utgjort en del av informasjonsinnsamlingsmålene for etterretningstjenesten. CNI var veldig aktiv i 2017, i et kritisk øyeblikk for uavhengighetsbevegelsen, som kulminerte med en ulovlig folkeavstemning om løsrivelse fra Spania som ble holdt i oktober samme år, og en påfølgende uavhengighetserklæring som ble vedtatt av det katalanske parlamentet. Etterretningstjenestene forsynte regjeringen til daværende statsminister Mariano Rajoy med utkast til de såkalte “lovene om utkobling”, som la ut rutekartet for uavhengighet for Katalonia.

De spilte også en nøkkelrolle i 2018 i Tyskland da Carles Puigdemont, den regionale premieren på hendelsestidspunktet i 2017 og som flyktet fra Spania for å unngå arrestasjon, ble arrestert.  De ble også kritisert for ikke å ha kunnet avskjære valgurnene som ble brukt for å holde folkeavstemningen 1. oktober. Men det er en ting å trykke på telefonen til en leder for uavhengighet, og en annen ting for å overvåke kommunikasjonen til noen i en institusjonell rolle, som talsmann for det regionale parlamentet, den nest høyeste myndigheten i Catalonia etter presidenten.  Til tross for sin rolle som juniorpartner i  koalisjonsregjeringen, har det radikale venstrepartiet Unidas Podemos gitt sin tilslutning til felles uttalelse fra 10 politiske grupper som fordømmer “alvorlighetsgraden” av spioneringene etter Torrent og ber om opprettelse av en granskingskomite.   En slik kommisjon vil imidlertid ikke kunne få tilgang til informasjon om CNI-wiretaps, som er klassifisert. Kongressens offisielle hemmelighetskommisjon, som møtes bak lukkede dører, vil derimot kunne undersøke påstandene.

Lederen for Unidas Podemos og en av Spanias visestatsminister, Pablo Iglesias, har siden mars inngått som en del av regjeringens eksekutivkomité for etterretningsspørsmål, som blant andre foreslår CNIs årlige mål for statsministeren.  Den hemmelige tjenesten kan ikke undersøke pro-uavhengighetsbevegelsen med mindre statsministeren gir ordre om å gjøre det i etterretningsdirektivet, som utvikler målene som er foreslått av den nevnte kommisjon.

AV:TOM BJØRNØ

Relaterte artikler